Arjantin genelgesi

Güncelleme Tarihi:

Arjantin genelgesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 01:57

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, sosyal patlama yaşanmaması için vali, kaymakam ve belediye başkanlarına, alınacak önlemleri içeren genelge gönderdi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarının çalıştırılmasını isteyen Bakan, kimsenin aç bırakılmamasını istedi. Sokak çocukları ve kimsesizler de saptanacak.

Ekonomik krizin yol açtığı sosyal patlamanın Türkiye'de de yaşanmaması için İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, valiler, kaymakamlar ve belediye başkanlarını ‘Arjantin tedbirleri’ genelgesi gönderdi.

Bakan Yücelen, dün gönderdiği genelge ile sosyal bir patlamanın önüne geçilmesi için aç ve bakıma muhtaç durumdaki kişilerin tesbitinin yapılmasını, bu kişilere acil yardımda bulunulması talimatını verdi.

Bakan Yücelen genelgesinde, ‘kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında en önemli kamusal dinamiklerden birinin sosyal nitelikli hizmetlerin etkili bir şekilde yürütülmesiyle’ sağlanabileceğini anımsattı. Bunun insan hak ve hürriyetlerinin korunması ve geliştirilmesinde önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Yücelen, ‘‘İnsan hakları bağlamında yapılacak çalışmaların sadece güvenlik kapsamında alınacak tedbirlerle sınırlı değildir’’ dedi.

Yücelen, alınacak önlemleri 16 madde halinde sıraladıktan sonra İçişleri Bakanlığı denetim birimlerinin özel ve genel teftişlerinde bu hükümlerin yerine getirilip getirilmediğini de dikkate alacaklarını vurguladı.


Sosyal patlamaya karşı önlem


BAKAN Rüştü Kazım Yücelen'in genelgesi, özetle şöyle:

1 Sosyal hizmetlerin tam olarak uygulanması için insan gücü ve mali kaynaklara ağırlık verilecek. Yörelerin potansiyel kaynaklarını harekete geçirmek için sosyal hizmet amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacak.

2 İl genelinde valilikler öncülüğünde ortak bir envanter oluşturularak, sosyal hizmet kapsamında bulunması gereken vatandaşların tesbiti yapılıp, kayıtları tutulacak.

3 Belediyeler ve özel idareler sosyal hizmet amacıyla bütçelerine koydukları payları artıracak. Bu ödenekler başka yerlere harcanamayacak.

4 Mahalli idareler ve bütçe imkanı yeterli olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları bünyelerinde sosyal danışma birimleri kurulacak. Buralara yeterli personel istihdamı yapılacak.

5 Sosyal nitelikli projeler kaynak israfına yol açılmaması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (Fak-Fuk Fon) ile yerel yönetimlerin işbirliği içinde gerçekleştirilecek.

6 Gönüllü kuruluşlar ile hayırsever vatandaşların işbirliğine önem verilecek.

7 Yapılan yardımlar dağıtılırken kamu vicdanını rahatsız edici düzensizliklere ve insan onurunu zedeleyici durumlara izin verilmeyecek. Muhtaç kişiye yardım, yaşadığı yere götürülerek verilecek. Yardıma muhtaç vatandaşlar toplu olarak bir yere çağrılarak dağıtılmayacak.

8 Özürlülerin tesbiti yapılacak. Özürlü bir çocuğun gelişimi ve ihtiyaçları doğumundan takibe alınacak.

9 Belediyeler imar planlarının yapımında ve binaların ruhsatlanmasında özürlülerin kolaylıkla yararlanabileceği standartları gözetecek.

10 Özürlülerin eğitimi ve rehabilitasyonu için merkezler açılacak.

11 Belediyeler özürlülerden, ulaşım ile sosyal ve kültürel amaçlı hizmetlerden ücret almayacak. Belediyelere ait büfe ve işyerlerinin işletilmesinde özürlülere öncelik tanınacak.

12 İl genelinde barınmaya muhtaç, kimsesiz durumda olan kişiler tesbit edilerek ve bunların yaş, cinsiyet gibi özellikleri de dikkate alınarak, korunma, barınma, beslenme, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının giderileceği koriuma evleri tesis edilmeli ve buralarda etkili ve düzenli rehabilitasyon hizmetleri verilmelidir. 2002 yılında, barınmaya muhtaç olup da sokakta kalan vatandaş bırakılmaması bütün illerimizde mülkü ve mahalli idarelerimizin temel hedefi olmalıdır. Dilencilik yapan, sokakta yaşayan kişilerden gerçekten muhtaç durumda olanlar koruma evlerine alınarak ihtiyaçları giderilmeli, diğerlerine belediye zabıtaları vasıtasıyla müsaade edilmemelidir.

13 Kendi başına evinde yaşayan yaşlı kişilerin bakımı sağlanacak.

14 Kavşaklarda bekleyerek cam silen, sokakta dilenen veya birşeyler satanlara kesinlikle müsaade edilmeyecek. Bu işleri yapan çocuklar kesinlikle takibe alınıp korunacak.

15 Gençlerin kötü alışkanlıklardan korunması için spor tesisleri ve kent sahaları ile kültür ve gençlik merkezleri oluşturulacak.

16 Kadın evleri yaygınlaştırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!