Arınç'tan muhalefete 'evet' tahmini

Güncelleme Tarihi:

Arınçtan muhalefete evet tahmini
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2010 10:04

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün aldığı anketin MHP’nin yüzde 26, CHP’nin de yüzde 10’dan fazla kesminin referandumda ‘evet’ diyeceğini gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, referandum gezisi kapsamında Konya’nın Seydişehir İlçesi’nde Seyit Harun Bulvarı’nda düzenlenen mitingde yaklaşık 2 bin kişiye hitap etti. Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimiminde her türlü hokkabazlığın yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi için referanduma giderek anayasa değişikliği yaptıklarını hatırlatan Bakan Arınç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hatırlarsanız, sadece bu konu ile ilgili önümüze geçmediler. 27 Nisan’da ilk toplantıyı yaptığımızda. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, gece yarısı, bildiri midir, muhtıra mıdır, ne idüğü belirsiz bir yazıyı internet sitesine koydular. Bize şunu söylüyorlardı. Bundan evvelkiler, biz ne dersek onu yapıyordu. Size Türkçe mealini anlatıyorum, bu bildirinin, muhtıranın meali şuydu, eskiden biz höt dedik mi, şapkasını alıp kaçarlardı. Kaşımızı bir kaldırdık mı yukarı, ödleri patlardı. Yeter artık dediğimiz de, hükümetler istifa eder ki, bunlarda fazla oluyor canım, 2 tane seçim kazandılar, üstüne üstelik AK Parti, Cumhurbaşkanı seçecek. Üstelik Cumharbaşkanı seçecekleri bu adamın hanımının da başı örtülü olmaz dediler. Bugüne kadar buna benzer sözlerin karşılığı Demirel’in yaptığı gibi şapkayı alıp kaçmak, bir başkasının baş üstüne dediği bu sözü söyleyenleri temanna çakmak. AK Parti öyle yapmadı. Gece 23.45 kondu, sabah 08.00'de cevabını aldılar. Biz halkın seçtiği hükümetiz. Gücümüz halktan geliyor. Haktan ve halktan geliyor. Senin bu söylediğinizi aynen size iade ediyoruz. Biz burdayız ve hiçbir yere gitmiyoruz.”

Bülent Arınç, siyasetin hizmet yarışı olduğunu, küfür yarışı olmadığını belirterek, 6 ay çöpü alınmayan kokmuş İstanbul’u cennet bahçesi haline getiren bir beliye başkanının, Türkiye’nin 7.5 yıldır başbakanlık yaptığını söyledi.

‘İKTİDAR VE ANAYASA SANDIKLA DEĞİŞİR’

Bülent Arınç, referandumda ‘evet’ oyunun çok yüksek çıkacağını ve hiç endişelerinin olmadığını ifade etti. 29 gün sonra sandığın milletin önünde olacağını hatırlatan Arınç, “Biz şuna inanıyoruz. Egemenlik, kayıtsız, şartsızı milletindir. Bunu herkes bilir ve söyler, ama bir kısmı inanmaz. İçinden derki, bu çapulçularla, bu köyden gelenlerle memleket yönetilmez, onların aklı ermez, bizim aklımız erer diyorladı. Biz ne dersek, o olur diyorlar. Ta, tek partili dönemlerde yaptıkları gibi 50 sene önce devlet adına baskıyla, zülumle, milettin sırtına binerek, alay ederek, bugüne kadar gelmiştir ve hala o günleri umut edenler, millete güvenemiyorlar. Biz egemenlik, milletin sözüne güveniyoruz. Sandığı sizin önünüze getirdik. Sandıkla, sizinle iktidar ve anayasa değişir. Sandıkla, entrikasız, kansız, cuntasız, darbesiz, hükümetler değişmeli ve demokrasinin ‘A’sı da ‘B’si de bu” dedi.

‘DEMAGOJİ YAPIYORLAR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştiren Bülent Arınç, “Hayırda, hayır var, diyor. Geç onu, biz onu başka şeyler için söylüyoruz. Kahve içmiş de, kahvenin rengi kahverengiymiş de, kahvenin hatırına, kahverengine başacakmışsnınız. Kocaman kocaman adamlar söylüyor bunları, güler misiniz, ağlar mısınız? Bir başka neden de Seydişehir’in leblebisi yokmuş, Malatya’nın kayısısı yokmuş, Giresu’nun fındığından bahsetmiyormuş anayasa değişikliği. Bu kadar gariplik, saçmalık olabilir mi? Anayasa temel haklar ve ödevleri koruyor. Sizi, bireyi, devlet karşısında güçlü yapıyor anayasa. Fasulye ile bilmem ne ile anayasının içini doldurmak mümkün değil. Buna siyasette demogaji derler. Milleti böyle ufak, tefek şeylerle aldatmayı düşünoylar. Bir başkasına bakarsınız, Türkiye bölünecekmiş ve parçalanacakmış. Bunu söyleyen doğru mu söylüyor, hayır. Bu anayasa, temel bir belgedir” diye konuştu.

Bülent Arınç, bugüne kadar 1921 ve 1924 anayasalarının Meclis'te çıktığını belirterek, “Bundan önceki iki anayasayı Atatürk yaptı. Sonraki iki anyasayı darbeciler yaptı. Utanmıyormuyuz hala, darbe anayasıyla Türkiye’nin yönetilmesinden hicap duymuyor muyuz” dedi.

1982 Anayasası’nın 60’dan fazla maddesinin değiştiğini, 26 maddesi daha değişirse yarısından fazlasının değişeceğini belirten Arınç, “Yarısından fazlası atılmış bir anayasa, bir kenara atıp da yerine, sivil, demokrat anayasa yapmamız gerekmez mi? Değişir ama, önce Anayasa Mahkemesi, sonra Meclis'te partiler engelliyor, o yüzden tamamını değiştiremedik” dedi.

‘MİLLET GETİRDİ, TOPLA TÜFEKLE GÖTÜREMİYORLAR’

Bugüne kadar 60 hükümetin görev yaptığını ifade eden Bülent Arınç, “80 yılda gelen hükümetlerin ömrü ortalama 1 yıl, 3 ay. 80’i 60’a böldüğümüzde bu sonuç çıkıyor. 7.5 yıldır biz varız. Biz de bir geldik gitmiyoruz, millet bir getirdi bizi, topla tüfekle götüremiyorlar” şeklinde konuştu.

Bakan Arınç, Türkiye’de çıkan pek çok belgeden herkesin fişlendiğini, ama artık kimsenin fişlenmeyeceğini söyledi. Arınç, “12 Eylül darbesini, anayasadan kazıyoruz. Onları koruyan hükümetlerin hiçbiri kalmadı” şeklinde konuştu.

‘MHP'NİN YÜZDE 50'DEN FAZLASI EVET DİYECEK’

Referandum oylamasıyla ilgili aldığı son anketi de açıklayan Bakan Arınç, “Dün aldığım bir anketi sizlere açıklayayım. Elimdeki son anket, MHP tabınından yüzde 26’lık bir kesimin ‘evet’ oyu vereceğini, CHP’nin yüzde 10’dan fazla kesminin ‘evet’ oyu vereceğini gösteriyor” dedi. Bunlar arasında söyleyenlerin de söylemeyenlerin de olduğunu, MHP’li ve CHP’li ‘evetçi’ başkanlar hakkında neler yapıldığının kamuoyu tarafından bilindiğini ifade eden Arınç, MHP’nin yüzde 50’den fazlasının, evet diyeceğine inandığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!