Arınç'tan Kongre'ye 'soykırım' mektubu

Güncelleme Tarihi:

Arınçtan Kongreye soykırım mektubu
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2007 13:54

TBMM Başkanı Bülent Arınç,ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye bir mektup göndererek, Ermeni iddialarına destek vermek amacıyla ABD Temsilciler Meclisine sunulan tasarıdan duyulan rahatsızlığı dile getirdi.

Haberin Devamı

Arınç, mektubunda, Türkiye ve ABD arasında yarım yüzyılı aşan süredir sağlam ittifak ve dostluk ilişkisi bulunduğunu; ikili ilişkilerin ve işbirliğinin temelinin, ortak değerlere ve karşılıklı hayati çıkarlara dayandığını belirterek, iki ülkenin bağlı bulunduğu ortak değer ve ideallerin, en somut ifadesini, geçen yıl kabul edilen Stratejik Vizyon Belgesinde bulduğunu bildirdi.

Her iki ülkenin, geniş bir yelpazede yakın işbirliği içinde hareket ettiğini vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:
“Küresel gelişmeler, ülkelerimiz arasındaki işbirliğini ve stratejik ortaklığımızı, bugün daha da önemli ve vazgeçilmez hale getirmiştir.

İlişkilerimizdeki tüm bu olumlu unsurlara rağmen, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarına destek vermek amacıyla 30 Ocak 2007 tarihinde ABD Temsilciler Meclisine sunulan karar tasarısından, Türk Ulusunun egemen iradesini temsil eden TBMM'nin tüm üyeleri adına duyduğumuz rahatsızlığı ifade etmek isterim.

Haberin Devamı

90 yılı aşkın bir süre önce ve Birinci Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu topraklarında meydana gelmiş 1915 olaylarına ilişkin tek yanlı iddialara, Temsilciler Meclisinde bir karar tasarısıyla destek verilmesini, Türkiye ile ABD arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkilerinin ruhuyla bağdaştırmak mümkün değildir.”

“İKİLİ İLİŞKİLERİ ZEDELEYECEK”

ABD Temsilciler Meclisince kabul edilmesi durumunda, tasarının, Ermeni çevrelerince 1915 olaylarına ilişkin asılsız iddialarının “ABD tarafından tanındığı” şeklinde ilan edileceğine de dikkati çeken TBMM Başkanı Arınç, “Bu tür bir gelişme, Türk halkı tarafından da Ermeni iddialarına ABD'nin destek verdiği şeklinde algılanacağından, büyük bir tepkiye yol açacak ve ikili ilişkilerimizi derinden zedeleyecektir” dedi.

Kabul edilebilecek bir tasarının herhangi bir yaptırım öngörmemesinin ve yasa kuvvetinde olmamasının, Türk halkının ağır biçimde rencide edilmiş olacağı gerçeğini değiştirmeyeceğini vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

“Tasarının kabulünün, ikili ilişkilerimiz üzerinde yaratabileceği olumsuz yansımalar, ne Türk, ne de Amerikan halklarının çıkarlarına hizmet edecektir. Böyle bir gelişmenin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarına da zarar vermesi kaçınılmazdır. 1915 olaylarına dair Ermeni iddiaları, hukuki ve tarihi temelden yoksundur. Bu nedenle Ermeni çevreleri, tarihçilerin tarafsız ve önyargısız araştırmalarıyla gerçeğin ortaya çıkarılması çağrılarımızı kabul etmekten kaçınmaktadırlar. Bu çevrelerin tek amacı, yasama organlarınca söz konusu tartışmalı tarihsel döneme ilişkin hüküm verilmesini sağlamaktır. Türkiye, tarihin tartışmalı dönemleri hakkında yasama organlarınca karar verilmesinin yanlış olduğu, tarihin tarihçilere bırakılması gerektiği görüşündedir.”

“ERMENİ PROPAGANDASININ ÜRÜNÜ”

Söz konusu tasarı metninde, Ermeni çevrelerinin propagandasının ürünü olan pek çok iddianın yer aldığını belirten TBMM Başkanı Arınç, bu iddiaların asılsız olduğunun, Türk ve yabancı tarihçi ve akademisyenler tarafından ortaya konulduğunu kaydetti. Mektubunda, “Ermeni çevrelerinin, 106 Sayılı Tasarının kabul edilmesini, iddialarına meşruiyet kazandırmak yolunda atacakları yeni adımlar için bir basamak ve referans olarak kullanacaklarından şüphe duymamaktayım” diyen Arınç, Ermeni lobisinin, Türkiye'ye karşı izlediği maksatlı siyasi gündemini ilerletmek için ABD Kongresinin demokratik süreçlerini suistimal ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Arınç, ikili ilişkilerle doğrudan hiçbir bağlantısı bulunmayan, esas itibariyle Türklerin ve Ermenilerin ortak tarihlerini ilgilendiren bu konunun, üçüncü ülkelerin yasama organlarının kararlarıyla çözümlenmesine imkan bulunmadığını da vurguladı.

“HUKUKUN TEMEL İLKELERİNE AYKIRI”

Soykırımın, insanlığa karşı işlenebilecek en ağır suç olduğunu kaydeden Arınç, BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinde öngörüldüğü şekilde ortada yetkili mahkeme kararı olmadan, siyasi kurumlar olan parlamentoların, Ermeni çevrelerinin propagandasını destekleyen kararlar almasının, hukukun temel ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.
Bu tür tek yanlı kararların, ağır tarihi ve hukuki sorumluluğu da beraberinde getireceğini bildiren Arınç, Türk milletinin, bugün karşı karşıya olduğu haksız soykırım iftirasını kabul etmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

“TARİHÇİLERİN GÖREVİ”

Parlamentoların, halklar ve ülkeler arasında dostluk, barış ve refahı teşvik edici bir anlayışla hareket etmesi gerektiğini ifade eden Arınç, 1915 olaylarının ise dünyada pek çok saygın tarihçi tarafından tartışıldığını; tarafsız ve önyargısız araştırmalarla ilgili çabaları, Türkiye'nin tüm samimiyetiyle desteklediğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Arınç, 1985 yılında 69 Amerikalı tarihçi ve akademisyenin, 1915 olaylarının tartışmalı niteliğini ve Ermeni iddialarının kabul edilemez olduğunu, yayınladıkları bir bildiriyle kamuoyuna ilan ettiklerini de anımsattı. Bülent Arınç, şöyle devam etti:

“1915 olayları konusunda araştırma yapılacak temel kaynak, Osmanlı arşiv belgeleri, askeri arşivler dahil, uzun zamandır bütün araştırmacıların hizmetine açıktır. Oysa bize soykırım iftirası atan Ermeni çevreleri, ısrarla arşivlerini kapalı tutmaktadır. Türkiye, 1915 olaylarıyla ilgili sorumsuzca bir reddediş içinde değildir. 1915 olayları, Türkiye'de özgürce tartışılabilmekte, bilim adamlarının bu konuda çalışma yapması teşvik edilmektedir. Bu anlayıştan hareketle, Türk Hükümeti tarafından 2005 Nisan ayında Ermenistan Hükümetine, Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşacak ortak komisyonun, 1915 olaylarını arşivlerde etraflıca araştırmaları, bulgularını dünya kamuoyuyla paylaşmaları, resmi öneri olarak iletilmiştir. TBMM de söz konusu tarihi öneriyi oybirliğiyle desteklemiştir.

Haberin Devamı

Ancak Ermeni tarafından henüz olumlu bir karşılık alabilmiş değiliz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti böyle bir çalışmaya, ilgili üçüncü ülkelerin, bu meyanda Amerikalı tarihçilerin katılmasından da memnuniyet duyulacağını ifade etmiştir. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olarak 106 Sayılı Karar Tasarısının ABD Kongresinde kabulünün önlenmesi için gerekli çabayı göstereceğinize inanıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!