Arınç'tan arşivleri açın çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Arınçtan arşivleri açın çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 13:22

TBMM Başkanı Bülent Arınç, geçen hafta Cezayir'e gerçekleştirdiği ziyarette gezdiği bir sergide, "Fransa'nın Cezayir'i işgal ettiği yıllarda yaptığı katliamların ne derece korkunç olduğunu" gördüğünü, Fransa'nın, Türklerin Ermeni soykırımı yaptığını iddia etmesinin nasıl traji komik bir durum olduğunu bu serginin gösterdiğini kaydederken, Fransa'ya "arşivelerinizi açın" çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Türkiye'de modern arşivciliğin kuruluşunun 160. yıldönümü nedeniyle Osmanlı Arşiv belgelerinden oluşan "Gökkubbe Altında Birlikte Yaşamak" konulu sergi TBMM Şeref Holünde açıldı. Sergide, 64 adet Osmanlı Arşiv belgesi sergileniyor.

Serginin açılışını yapan TBMM Başkanı Arınç, bu serginin, daha Avrupa engizisyon karanlığını yaşarken, insanlar farklı dinlerden, mezheplerden olduğu için yakılırken, bu topraklarda her dine, her dile, her ırka nasıl özgürlükler verildiğinin belgelerini yayınladığını dile getirdi. Sergiyi Meclis'te açmalarının nedenin tüm dünyaya bir mesaj vermek olduğunu kaydeden Arınç, "Bizim tarihimizde değil soykırımlar, katliamlar, o çağda tüm dünyanın görmediği bir özgürlük ve hoşgörü vardır, adalet vardır" dedi. Bugün dünyanın sorunlu bölgeleri olan Orta Doğu, Balkanlar, ve Kafkaslar'ın ateş içerisinde olduğuna işaret eden Arınç, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Bu topraklar çok değil 100 yıl önce bizim topraklarımızdı. Biz bu topraklara hakimken neler yapmışız, işte belgeleri burada sergileniyor. Balkanlarda Hıristiyan halkın kilisesini nasıl onarmışız, onların din adamlarına nasıl yardım etmişiz belgesi buradadır. Tüm dünyayı ayağa kaldıran, yalanlar savuran Ermeni diasporasına gösterilecek belgeler daha ibret vericidir. Osmanlı Ermenilerinin rahat yaşamı için nasıl maddi destekler verilmiş ve onlar bizden yaptıkları hatalar yüzünden nasıl özür dilemiş, sergide bunları da göreceksiniz."

 Arınç, bugün medeniyetler arası çatışmaları körükleyenlere, bu serginin verilecek en güzel yanıt olduğunu vurgularken, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın başkanlığında İstanbul'da dün, Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero tarafından tüm dünyaya medeniyetler ittifakı mesajının verildiğini kaydetti. Bu serginin de medeniyetler başkentinin İstanbul olduğunu ve dünkü çağrının ne kadar derin köklere dayandığını gösterdiğini belirten Arınç, "Gelin kan ve gözyaşı döktüğünüz yerlerde Osmanlı adaletini ve Osmanlı mirasını uygulayın. Göreceksiniz o ülkede huzur ve adalet tesis olacaktır. Zira bizim dinimiz, kültürümüz ve medeniyet geçmişimiz, bir arada yaşamak üzerine kurulmuştur. Bir gök kubbe gibi tüm insanlığı kuşatan, kucaklayan bir kültür, bu toprakların mayasında vardır. Bu yüzden bizim tecrübelerimize, bizim söylediklerimize kulak verin" diye konuştu.

Haberin Devamı

İNSANLIK ADINA UTANÇ VEREN FOTOĞRAFLAR

Arınç, geçtiğimiz hafta Cezayir'e yaptığı resmi ziyaret sırasında gezdiği bir sergiyi anlatırken, serginin Fransa'nın Cezayir'de bıraktığı izleri gösterdiğine işaret etti. Gördüğü şeyi "insanlık adına utanç veren belgelerdi, fotoğraflardı" diye nitelendiren Arınç, "Fransa'nın Cezayir'i işgal ettiği yıllarda yaptığı katliamların ne derece korkunç olduğunu gördüm orada" dedi. Fransa'nın, Türklerin Ermeni soykırımı yaptığını iddia etmesinin nasıl traji komik bir durum olduğunu hem Cezayir'deki hem de buradaki serginin gösterdiğini dile getiren Arınç, Ermeni soykırımıyla ilgili yasalar çıkartan Fransa Parlamentosu'na "Siz de bizim gibi arşivlerinizi açın. Geçmişte yönettiğiniz ülkelerde neler yaptığınızı tüm dünyaya gösterin. Bakalım bizim gibi tüm halklara, dinlere, ırklara barış ve huzur mu vermişsiniz, yoksa başka bir şey mi yapmışsınız" diye seslendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!