Arınç'tan ALES eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Arınçtan ALES eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2011 00:00

Skandal üzerine skandalla sarsılan ÖSYM’nin son mağdur ettikleri, dün ALES sınavına girenler oldu. Devlet Bakanı Bülent Arınç da yeterli sayıda soru kitapçığının gönderilemesinin çok büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İzmir’de 500 kişiye hatalı soru kitapçığı dağıtıldı. Adayların sınav numarası ile kitapçık numarası birbirine uymadı, kitapçıkta sayfalar karışık, sorular eksik çıktı. Yedek kitapçıklar da, adaylara yetmedi.

Yükseköğretime Giriş Sınavı’ndaki (YGS) şifre iddiaları ile itibarı sarsılan ÖSYM, dün yapılan Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda da (ALES) skandala imza attı. İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Fen Fakültesi’ndeki 500 kişiye hatalı soru kitapçığı dağıtıldı. Adayların sınav numarası ile kitapçık numarası birbirine uymadı, kitapçıkta sayfalar karışık, sorular eksik çıktı. Hatalı soru kitapçıkları yerine yedekleri dağıtıldı. 

Yine mektup yazacak

Bunlar yetmeyince de Manisa’-daki Celal Bayar Üniversitesi’nden yedek kitapçıklar getirildi. Ancak yedek kitapçıklar da yetmedi. Yedek kitapçık alamayan adaylar 135 dakika dışarı çıkma yasağı nedeniyle salonda bekledi. Duruma isyan eden adaylar, tepkilerini “Emeklerimiz boşa gitti”, sözleriyle dile getirdi. ÖSYM ise, snavda çok az miktarda kitapta bazı baskı hataları olduğunu açıkladı. Sınavın sorunsuz tamamlandığı belirtilen açıklamada, yedek kitapçıkların yetmediği sınav merkezlerindeki adayların durumuna ilişkin ÖSYM’nin gereken işlemi yapacağı bildirildi. ÖSYM Başkanı Ali Demir de, YGS’de olduğu gibi sınav kitapçıklarında sorun çıkan öğrencilere bizzat mektup yazarak kaygı duymamalarını, kitapçıkların en geç Salı günü değerlendirileceğini, sınava kitapçıkları yüzünden katılamayanların sınavlarının gerekiyorsa Yönetim Kurulu kararı ile yenilenebileceğini ifade edecek.

YGS açıklaması

Öte yandan 25 Nisan’da (bugün) başlaması gereken Lisans Yerleştirme Sınavı başvuruları YGS sonuçları açıklanmadığı için ertelendi. ÖSYM, LYS başvurularının YGS sonuçları açıklanınca başlayacağını duyurdu. ÖSYM’nin, internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, adayların başvurularını sağlayacak kadar sürenin uzatılacağı da bildirildi.

Haberin Devamı

‘Tam bir kâbustu’

bazı ALES sınavzedelerinin tepkileri de şöyle: Olcay Holat: “Tam bir kabus gibiydi. 135 dakika dışarı çıkarmadılar. Bir de üstelik ’Başka arkadaşlarınız soru çözüyor, sessiz olun’ diyerek, resmen bizimle dalga geçtiler. Tuvalete bile gözetmenle gittik, şüpheli muamelesi gördük. Benim matematik çözmem lazım ama kitapçıkta matematik sorusu yoktu.”
Fethiye Yüksel: “Çok çalıştım ama çözecek soru bulamadım. Çünkü benim çözmem gereken alandan sadece 10 soru vardı. Bu kadar yeterliyse hepsini çözdüm. Bize ’Kitapçık gelecek bekleyin’ denildi. Bekleyecek moral mi kaldı? Sınav değil gerilim filmi gibiydi. Çok üzgünüm, tüm emeklerim boşa gitti.”

Haberin Devamı

Savcıyı METEKSAN’da yalnız bırakmadı

YÜKSEK Öğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifreli kitapçık iddialarıyla ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan, dün soruların basıldığı METEKSAN matbaasında inceleme yaptı. Sakınan’ın incelemesi sırasında ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir de matbaaya geldi. Sakınan’ın talimatıyla TÜBİTAK ve Emniyet’ten oluşturulan 5 kişilik bilirkişi heyetinin geçen cuma gününden beri matbaadaki zorunlu ikameti de dün ALES sınavının bitim saati ile son buldu. Heyetin raporunu, önümüzdeki hafta savcılığa teslim etmesi bekleniyor.

Arınç'tan eleştiri

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, Akademik Personel ve  Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndaki (ALES) baskı hataları iddialarıyla ilgili,  “Bir ALES sınavını organize eden kuruluşun yeteri sayıda yedek soru kitapçığı  göndermemesi veya istenildiği zaman hemen karşılanamaması çok büyük eksikliktir”  dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!