Arınç kapatılmayı değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Arınç kapatılmayı değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 06:38

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç STV'de katıldığı “Günlük” isimli programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

 Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kapatılan dtp'nin milletvekillerini makul bir siyaset noktasında tekrar görmek istediklerini belirterek, “Partinin ismi ne olursa olsun. 20 kişi ile yeniden bir grup kuracaksınız. Sadece bir milletvekili kaybınız olacak” dedi. Arınç, program  sunucusu Abdullah Abdülkadiroğlu'nun “Anayasa Mahkemesi'nin dtp'yi kapatırken 19 milletvekilinin de siyaset yapabilmesi imkanını ortaya koydu. Bir kişiyi daha bulup yeniden siyasete devam edebilme şansı vermiş oldu. Toplu halde istifa kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? Böyle bir karar karşısında ak parti'nin duruşu nasıl olacak?” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Bu arkadaşlarımız şimdi bu kararı eleştirdiler, bunun haksızlık olduğunu söylediler ve 'Bizi parlamento dışına ittiler, bize haksızlık yaptılar, bize tahammül bile edemediler' diye konuştular. Bütün konuşmaları basın tarafından tespit edildi. Bu işin duygusal tarafı olabilir. ama siyasetçiler reel politika yapmalıdır. Yani ayağını sağlam yere basmalıdır. Siz parlamento içerisinde siyaset yapmayı faydalı görüyor musunuz? Zaten bunun için parti olmuştunuz. Siz bağımsız gelmiştiniz. Bir parti çatısı altında buluştunuz ve bir grup kurdunuz. O zaman iyiydi durum. O zaman konuşuyordunuz, görüşüyordunuz, düşüncelerinizi ifade ediyordunuz. Her hafta parlamentoda grup toplantısı yapıyordunuz. Komisyonlarda temsil imkanınız vardı. Kürsü size açıktı. Oradan biz beğenelim beğenmeyelim yaptığınız konuşmalara da saygı duyuyorduk. Hatta bazılarından da istifade etmek istiyorduk. Mesela o arkadaşlarımıza karşı çok yakışıksız ters davrananlar da oldu. Ben şahsen ona karşı çıktım. Parlamentoda temsil edilen bir siyasi partiye hepimizin de saygı göstermesi gerekir de dedim.Şimdi sizi makul bir siyaset noktasında tekrar görmek istiyoruz. Partinin ismi ne olursa olsun. 20 kişi ile yeniden bir grup kuracaksınız. Sadece bir milletvekili kaybınız olacak. Ben iki tane yasaklı arkadaşımız için üzülüyorum. Ama bir gerçektir ki onlar 5 yıl boyunca siyaset yapamayacaklar. Bir ara seçim olsa veya bir başka türlü seçime gidilse bağımsız olarak adaylığını koymalarına hiç bir engel yok. Geçmişte bunun örnekleri görüldü. Yol göstermiyorum, hukuki imkanları söylemek için bunu konuşuyorum. Ama siz şimdi duygusallığı aşamıyorsunuz. 'Biz sine-i millete döneceğiz, toptan istifa edeceğiz.' Bu konuda bana kalırsa kesinleşmiş bir kararları yok. Ama kendilerine bağlı kitleyi belli bir yöne sevk etmek istiyorlar. Belki de bunu bir güç gösterisi haline getirmek istiyorlar. Çünkü anayasada istifanın karşısında ne olacağı çok açık olarak yazılı. Meclise giren bir insan 'Ben istifa ettim' demekle istifa edemeyeceğini çok iyi bilmesi gerekir. Bir memur için böyle bir şey yoktur. 'Ben istifa ettim' dersiniz Tek taraflı bir irade beyanıdır, bu hukuki bir sonuç ifade eder.Şimdi meseleye iki açıdan bakalım. Bir, istifa ettik. anayasanın hükmü var. istifa edenin dilekçesinin altındaki imzanın kendisine ait olduğu tespit edilecek sonra başkanlık divanı bunu meclis genel kurulunda okuyacak, oylanacak, eğer oylama sonucunda istifa kabul edilirse istifa etmiş olacak.”22. Dönemde ak parti Ağrı milletvekili Cemal Kaya'nın istifasının kabul edilmesini örnek olarak veren Arınç, Kaya'nın, hakkında ortaya atılan iddialar sonrasında istifasını verdiğini ve kabul edildikten sonra gidip yargılandığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Kapatılan dtp'nin milletvekillerinin toplu istifa vermesi durumunda Meclis Genel Kurulu'nun hangi yönde karar vereceğini bilmesinin mümkün olamayacağını ifade eden Arınç sözlerini şöyle sürdürdü:“Diyelim ki, el kaldırdılar ve istifayı kabul ettiler. Olabilir. Ama oy vermediler istifa kabul edilmedi. O, hukuken milletvekilliğine devam ediyor olacak. Bu takdirde şunu tekrar söyleyebilirler. Biz fiilen meclisin çalışmalarına katılmayacağız bundan sonra. Bu devamsızlığı getirir. Bir ay içerisinde sanırım 5 birleşime katılmayan tespit edilirse, bu da divan tarafından değerlendirilecek, Meclis Genel Kurulu'na sunulacak. Bu şekilde de üyeliğin düşürülmesi imkanı var. Orada da salt çoğunluk gerekir. Yani şu bir gerçektir ki her iki halde de bu istifayı veya üyelikten düşürülmeyi kabul etmediği sürece milletvekilliği sıfatları devam edecek... O gün mecliste çok farklı şeyler çıkabilir. Sadece tespit olarak söylüyorum. Bunu düşünmüş bu şekilde karar vermiş bir insan olarak söylemiyorum. Zaten bu konuda gruplarda bir konuşma yapılıp parti kararı almak mümkün değil. Ama 20 kişinin tek tek üyelikleri oylanacak. Milletvekillerimiz, olabilir birine el kaldırırlar, milletvekilliği düşsün derler, diğerine el kaldırmazlar bu kalsın diyebilirler. Yani evdeki hesap çarşıya uymayabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!