Arınç: Jandarma neden bakıyor

Güncelleme Tarihi:

Arınç: Jandarma neden bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2011 14:53

AK Parti Bursa Milletvekili adayı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün Hopa'da meydana gelen olayları hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi. Jandarmanın olaylar sırasında hareketsiz kalışını eleştirdi.

Haberin Devamı

Bursa’dayım. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın konuğu olarak geldim bu kente. Önce Bursaspor'un stadının temelini atan Bülent Arınç ile öğle yemeğinde İskenderoğlu Konağı'nda sohbet etme imkanı buldum.

ARINÇ BURSA'DA TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI - FOTO GALERİ

İŞTE ARINÇ'IN TEPKİ GÖSTERDİĞİ O GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Botanik parkındaki tarihi konak son derece huzurlu.  Ama konuştuğumuz konular  sıkıntılı. Arınç'la ilk olarak Hopa'da başlayan bir vatandaşın ölümü ve bir polisin  ağır yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ardından çeşitli kentlerden gelen bağlantılı  protestoları konuşuyoruz.

"Bunlar organize olaylar. Tahmin ediyorum ki seçime kadar da sürecek" diyor Arınç.

/images/100/0x0/55eb0c80f018fbb8f8a7b18a


“Polisin orantısız güç kullandığını düşünmüyor musunuz? Bir vatandaş öldü” diye  soruyorum.  "Aynı olayda bir de polis yaralandı" diye yanıt veriyor ve ekliyor "Kim kime aşırı güç kullanmış. Bir vatandaş kalp krizine bağlı olarak hayatını kaybetmiş. Bir polis  de taşlanan Başbakanlık otobüsünden düşerek yaralanmış. İki hadise de üzücü. Bu iş 50-100 kişilik bir grubun başlattığı bir olay. Ancak protesto değil sadece. Hopayı hiç  unutulmayacak bir biçimde belleklere kazımayı amaçlayan bir eylem" diyor Arınç.

Taşıdığı pankartlara dikkatleri çekiyor. Pankartlarla ‘sokakları biz ele geçireceğiz’  mesajı verildiğini vurguluyor Başbakan Yardımcısı ve ekliyor, "Bu olayın ardından Ankara'da Bursa'da da olaylar oldu. Bu olaylar bir cana, şahsa, ya da bir partinin tüzel kişiliğine, Başbakanlık’ın resmi aracına, Başbakan'ın kendisine karşı taş atma şeklinde gerçekleşti. Sözle protesto değildi ki."

JANDARMA SEYRETTİ!  NEDEN?

Bülent Arınç'ın dikkat çektiği en ilginç nokta ise olaylara ilişkin bir fotoğraf  karesine yaptığı atıf.

"Fotoğrafta polis göstericilere müdahale ederken jandarma bir köşede duruyor. Bu soru  işaretidir. Peki neden jandarma hareketsiz kaldı diye sormak gerekir. Eminim oradaki en yüksek mülki amir olan Kaymakam bir açıklama yapacaktır. Ama polis bir çaba içindeyken askerlerin hareketsiz kalması açıklamaya muhtaç bir durum."

BARAJDAN BAHSEDİNCE SAYIN BAHÇELİ ÜZÜLÜYOR

/images/100/0x0/55eb0c80f018fbb8f8a7b18c
Bülent Arınç'a son dönemde Türkiye gündemine ve siyasetine büyük etki yapan kasetleri soruyorum. Gülümsüyor ancak net bir yanıt vermekten kaçınıyor. "Bu kasetlerin  siyasete etkisi olur mu? MHP'ye baraj sorunu yaşatır mı?" Arınç tek cümlelik bir  yanıt veriyor.
"Ne zaman MHP ve baraj konusunda birşey söylesem Sayın Bahçeli üzülüyor. Bu yüzden  konuşmayacağım"

Haberin Devamı

ÖZEL YETKİLİ MAHKELEMER İLELEBET OLAMAZ

Yemekte hazır bulunan internet medyasının temsilcilerinden de sorular geliyor.  Sorulardan bir tanesi özel yetkili mahkemeler konusunda. Uzayan tutukluluk süreleri  de gündeme taşınıyor.

Arınç özel yetkili mahkemeler konusunda net.. Ellerindeki dosyalar sona erdiğinde  elbette özel yetkili mahkemeler de sona erecektir. Bu mahkemeler de ilelebet kalacak  değil."

Uzayan tutukluluk süreleri konusunda hükümetin bu konuda önlemler almaya başladığını bunları yeni dönemde de sürmesi gerektiğini vurgulayan Arınç, "Mahkemelerin daha  rantable çalışması lazım. Haklim ve savcı eksikliklerini kaldırmak için çalışma  başlattık. Ancak yeni alınacakların 3-5 seneye ihtiyaçları oluyor. Bu çerçevede yapılacak olanlar:

1- Hakim ve savcı açığı konusunda tedbir alınması

2- Ceza Mahkemeleri Kanunu'nun davaların süratlendirilmesini sağlayacak hükümlerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Ki buna tutukluluk süreleri de dahil.

Haberin Devamı

3- Özel yetkili mahkemelerin de görevleri belli aşamaya gelince bitmiş olacak.

Tutukluluk sürelerinin azaltılmasının yöntem olarak düşünülmesi lazım.

Arınç'a bu seçimlerde meclise oldukça renkli isimler geleceği hatırlatılıyor. "Kavga olur mu? " diye soruluyor.
Yanıt kısa, kavgada olacak, sert sözlerde söylenecek elbette. Ancak seviyenin  düşürülmemesi gerekiyor.

GEÇİCİ BAŞKANLIKLAR HEP CHP'YE

Arınç, yeni mecliste geçici başkanın en yaşlı üye olacağını hatırlatarak. "Adaylara baktığımızda herhalde Meclis Başkanı Oktay Ekşi olacak. Her seçimde yaşı büyük  kıdemli bir abimizi millet vekili yapıyor ki o yüksek kürsüye oturtabilsin diye.

BURSA'NIN EN BÜYÜK SORUNU TURİZM

Arınç, bu yıl aday olduğu Bursa'ya ilişkin de bilgiler veriyor. Uzun zuzn şehrin gelişmiş sanayisini 13 ayrı organize sanayi bölgesini anlatıyor. Bursa'da milli gelir ortalamasını Türkiye ortalamasının üstünde 18 bin 800 TL civarında olduğunu söylüyor.

Bunu da kentte çalışan işçilerin büyük bir bölümünün kalifiye olmasına, yüksek  ücretler almasına bağlıyor . Arınç'a göre kentin en büyük sorunu ise turizm.
Kaplıcalarına Uludağ'a yeşil Bursa lakabına rağmen, Bursa'nın yolda 520 bin turist  aldığına vurgu yapıyor. Bu sayını artırılması için ise Ulaştırma konusuna eğilmek  gerektiğine vurgu yapıyor. Aklımdaki çareler THY'nin tarifeli seferlerine  başlaması ile hızlı tren ulaşımının sağlanması. Arınç, Ankara İstanbul hızlı tren projesinin Bursa'ya da uzatılmasının planladığını, bu sayede Ankara Bursa arasının 2.5 saate düşeceğini söylüyor.

Seçim Tahminlerini de soruyoruz Arınç'a. "Bursa'da hedefimiz yüzde 50'nin üzerinde oy almak.

AKP'nin üçüncü dönem seçileceğinin de göründüğünü de söyleyen Arınç, oy oranlarına  ilişkin tahminde bulunmuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!