Arınç: ABD gezisi için liderler toplansın

Güncelleme Tarihi:

Arınç: ABD gezisi için liderler toplansın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2001 14:17

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Ecevit'in ABD gezisinde "Başbakan'ın kimlerle görüşeceğinin, görüşmelerin konusunun, dış politikanın bir argüman olarak kullanıp kullanılmayacağının, stratejik açılardan ABD'ye verilecek sözler yada tavizlerin olup olmadığını" öğrenmek istediklerini söyledi ve gezi öncesi "siyasi parti liderleri biraraya gelsin" dedi.

Haberin Devamı

Arınç, Parti Genel Merkezi`nde düzenlediği basın toplantısında Başbakan Bülent Ecevit`in ABD`ye yapacağı ziyareti de değerlendirdi.

Arınç, "ABD`nin şu veya bu sebeple Irak`a yapacağı bir operasyon kabul edilemez. Bu, Irak`ın bölünmesine, yeni suni oluşumlar ve devletler çıkmasına yol açabilir" dedi. Türkiye`nin Körfez Savaşı`nda büyük ekonomik zarara uğradığını belirten Arınç, bu zararın etkisinin hala devam ettiğini söyledi. "Şimdi yeniden bir büyük buhranın çıkması Türkiye için ekonomik ve siyasi açıdan zorluklar meydana getirecektir`` diyen Arınç, şunları söyledi:

``Başbakan`ın ABD`ye yapacağı ziyaretin içeriğini öğrenmek istiyoruz. Çünkü, bu konuyla ilgili çok şey yazılıp söylenmekte, spekülasyonlar yapılmaktadır. IMF`den gelecek olan 10 milyar doların ne karşılığında Türkiye`ye verildiğini öğrenmek istiyoruz. Afganistan operasyonuna (olur) demenin karşılığında ABD yönetimi, İMF ve Dünya Bankası`na verdiği talimatlarla Türkiye`ye kredi açılmasını temin etmişse, yarın Irak`la veya Kıbrıs`la ilgili ABD`nin siyasetine uygun kararlar alınması karşılığında da birtakım tavizlerin verildiği her zaman söylenebilecek ve bunlar iç politika malzemesi yapılabilecektir.``

Haberin Devamı

SÄ°YASÄ° PARTÄ° LÄ°DERLERÄ° BÄ°RARAYA GELSÄ°N

Hükümetin arkasında halk desteği bulunmadığını ve kendi içinde tutarlı olmadığını savunan Arınç, "Bu hükümetin halk tabanında sıfır itibarlı oluşu ABD`de alınacak kararlar ve görüşmelerin içeriği açısından bizi korkutmaktadır" diye konuştu. Bu sebeplerden dolayı, AK Parti olarak, ``Başbakan`ın kimlerle görüşeceğinin, görüşmelerin konusunun, dış politikanın bir argüman olarak kullanıp kullanılmayacağının, stratejik açılardan ABD`ye verilecek sözler yada tavizlerin olup olmadığını`` öğrenmek istediklerini belirten Bülent Arınç, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan, bu konuda siyasi parti liderlerini bir araya getirerek, hem Türkiye`nin içinde bulunduğu noktayı hem ABD`ye götürülecek portföyün ne anlama geldiğini, hangi konularda görüşmeler yapılacağını ve Türkiye`nin olmazsa olmaz kabul ettiği gerçeklerin ne olduğunu açıklaması gerekir. Alınacak kararların sorumluluğunun, bütün parti liderlerinin de tasvibini alarak karşılanmasını uygun görüyoruz. Ayrıca, sayın Başbakan, Meclis`te bir genel görüşme suretiyle bu konuların diğer partiler tarafından da tartışılmasını temin etmek mecburiyetindedir.

Haberin Devamı

Şeffaf ve açık bir yönetim, arkasına halk desteğini alır ABD`ye ziyaret yapar ve bu görüşmeleri gerçekleştirirse eminim ki hem görüşmeler hem alınacak kararlar daha sağlıklı olur."
     Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!