Arınç: AB hedefinden sapılmadı

Güncelleme Tarihi:

Arınç: AB hedefinden sapılmadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2006 13:20

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye'nin, AB'ye tam üyelik hedefinden sapmadığını belirterek, bu hedefine kararlı ve ısrarlı adımlarla yürüdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Arınç, AB Parlamento Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere Kopenhag'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bülent Arınç, ”Türkiye-AB ilişkilerinde bir soğuma gözlendiği ve reformların uygulamasında yavaşlama görüldüğü” yönündeki iddialara ilişkin bir soruya karşılık, Türkiye'nin, 3 Ekim 2005 tarihinde resmen müzakerelere başlamış bir ülke olduğunu hatırlattı.
Arınç, önce tarama süreci ve ayrıntılı taramanın yapıldığını, 20'ye yakın başlıkta tarama sürecinin tamamlandığını ifade ederek, son olarak 12 Haziran 2006 tarihinde resmi tarama sürecinin bittiğini ve fiili müzakere sürecinin başladığını söyledi.

“Hatta bir başlık açılıp-kapanmak suretiyle müzakerelerin başladığı da ilan edilmiştir” diyen Arınç, TBMM'nin son 3 yıl içerisinde büyük reformları başarıyla tamamladığını, Hükümet'in de AB ile müzakerelere başlama hakkı elde ettiğini dile getirdi. Bülent Arınç, Türkiye'nin, AB ile ilişkilerinin şu anda normal seyrinde devam ettiğini vurgulayarak, “Artık müzakere eden bir ülke konumundayız. Müzakere sürecinin yorucu geçmesi, zor geçmesi, uzun geçmesi mümkündür, ancak Türkiye, AB'ye tam üye olmak hedefinden sapmamıştır, kararlıdır ve bu hedefe doğru ısrarlı adımlarla yürümektedir” diye konuştu.

“AĞIZDAN AĞIZA DOLAŞAN BİR SÖZ”

TBMM Başkanı Bülent Arınç, son olarak Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül tarafından “9. Reform Paketi” olarak Meclis'e gönderilen bazı kanunların da görüşülmesinin tamamlandığını ve kanunlaştığını ifade ederek, reformların yavaşladığı yönündeki iddialara katılmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Bülent Arınç, AB sürecinden sapmalar olduğu yönündeki iddialara katılmadığını ve gerçekle alakası olmadığını ifade ederek, bunun ağızdan ağıza dolaşan bir söz olduğunu kaydetti.
Arınç, şöyle devam etti:

“Türkiye; Meclisiyle, hükümetiyle AB'nin kriterlerine tam manasıyla uyum sağlamıştır. Kopenhag siyasi ve hukuki kriterlerinde bugün yasalaşmayan hiçbir husus bulunmamaktadır. Önemli olan bu reformların hayata geçirilmesi ve kalıcı hale getirilmesidir. Bu konuda da yargıda ve bürokraside müthiş bir takip söz konusudur. Yani AB standartları yasalarımıza geçen şekliyle, bugün reformları izleme komitesi ve diğer organlar tarafından yakinen izlenmektedir. Bundan böyle de yapılması gereken hukuki düzenlemeler bulunursa, bunlar parlamentomuzdan süratle geçirilecektir.”

KIBRIS MESELESİ

“Bizi üzen, Türkiye'nin kriterler konusunda bir eksiğinin bulunması değil, zaman zaman Türkiye'nin önüne kriterlerin içerisinde yer almayan bazı konuların ısrarla getirilmesidir. Mesela Kıbrıs bunlardan bir tanesidir” diyen Bülent Arınç, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Kıbrıs sorunu ayrı bir sorundur ve BM Güvenlik Konseyi ile diğer platformlarında uzun yıllardan beri takibi yapılmaktadır. Sorunun tek yönlü olarak düşünülmesi de mümkün değildir. Dolayısıyla 30'dan fazla başlık altında müzakereler devam ederken, bu başlıkların ne eğitim, ne bilim ve teknoloji, ne bir başkasıyla Kıbrıs sorununun doğrudan bir ilgisi bulunmamaktadır. Ancak siyasi amaçlarla bu sorun Türkiye'nin önüne zaman zaman şu üye veya bu üye tarafından getirilmekte ve bunun tartışması yapılmaktadır. Ancak tartışma sonunda Türkiye'nin haklılığı bir kez daha tescil edilmektedir.”

TBMM Başkanı Arınç, AB sürecinde bazı ülkelerin karşılaştıkları zorlukları bizzat kendilerinden doğrulama imkanı bulduğunu kaydetti.

“TÜRKİYE, MÜZAKERELERİ BAŞARIYLA YÜRÜTMEKTEDİR”

Bülent Arınç, Türkiye'nin henüz müzakerelere yeni başlamış bir ülke olarak karşılaştığı sorunları çok fazla büyütmediğini ve AB hedefinden sapacak ölçüde bir değerlendirme yapmadığını vurgulayarak, ”Dolayısıyla karşılaştığımız her olay bizi AB ile ilişkilerimizde çok daha güçlendirmekte; Türkiye, müzakereleri başarıyla yürütmektedir. Ben bir sorun olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!