Arap Birliği'nden Suriye planı

Güncelleme Tarihi:

Arap Birliğinden Suriye planı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2011 10:24

Katar Dışişleri Bakanı Hamid bin Casim, Arap Birliği’nin, Suriye’de yedi aydan beri süren kanlı isyanın sona erdirilmesi amacıyla Şam hükümetine bir plan sunduğunu belirtti. Birlik, Şam hükümetinin "tankları sokaklardan çekmesini" istedi.

Haberin Devamı

Söz konusu plan, dün Katar’da bir araya gelen Arap Birliği komitesi ve Suriye heyeti arasında yapılan görüşmede sunuldu. Komitenin bugün Şam’dan konuyla ilgili bir cevap beklediği iletildi.

 

Bin Casim, yaklaşık üç saat süren görüşmenin “açık ve adil” olarak gerçekleştiğini ifade etti. Sunulan plan hakkında ise detay verilmedi.

 

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ise Suriye'ye sundukları plandaki taleplerden birinin, "Şam hükümetinin sokaklardan tanklarını geri çekmesi" olduğunu söyledi. Arabi, "Arap Birliği'nin sunduğu plan, en kısa zamanda şiddetin sona ermesi için Suriye ordusuna ait tank ve tüm askeri araçların sokaklardan çekilmesini öngörüyor" dedi.

 

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM), Mart ayında patlak veren hükümet karşıtı isyan hareketinde bugüne kadar üç binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtti.

 

RUSYA’YA TEŞEKKÜR VE ÇAĞRI

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, dün Rusya’nın Cahnnel 1 televizyonuna, “Kremlin’in kendilerine verdiği desteğin devam etmesini umduğunu” söyledi. Esad, “Rusya’yla tarihsel olarak güçlü ilişkilere sahibiz… Rusya’nın rolü son derece önemli” ifadesini kullandı.

 

Channel 1’in dün akşam saatlerinde tümünü yayımladığı röportajda Esad, “Rusya sadece Suriye’ye olan desteğini sürdürmeye devam etmekle kalmayacak, aynı zamanda dünya düzeninin savunuculuğunu yapacak” dedi.

 

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, yaklaşık bir ay önce Esad’a çağrıda bulunarak, “politik reformlar yapmasını veya istifa baskılarına boyun eğmesi gerektiğini” söylemişti. Rusya, buna rağmen Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Şam hükümetine yönelik yaptırımları veto etmişti. Esad, dün Moskova’ya bu kararı sebebiyle de teşekkür etti.

 

Suriye lideri Esad, İngiliz Telegraph gazetesinde dün yayımlanan röportajında da “dış müdahale düşüncesine” yönelik önemli uyarılarda bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!