Arap Baharı yeşillendi

Güncelleme Tarihi:

Arap Baharı yeşillendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 00:00

Libya’da Kaddafi sonrası yeni yönetimin çokeşlilik de dahil şeriat kanunlarını uygulayacağını açıklamasının ardından, Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta da İslamcılar ilk seçimlerde meclisin en az yüzde 37’sini ele geçirdi.

Haberin Devamı

2006’da Filistin’de seçimleri kazanan Hamas’tan beri Arap dünyasında sandıktan galip çıkan ilk parti olan Ennahda’nın, “ılımlı İslam modeline” sadık kalma sözünü tutup tutmayacağı merak ediliyor.

KUZEY Afrika’nın göreve “laik” ülkesi Tunus, 1987’den bu yıl başına kadar ülkeyi demir bir yumrukla yönettikten sonra dokuz ay önce halk ayaklanması sonucu devrilen Zeynel Abidin Bin Ali’nin düzenlediklerinden çok farklı bir seçime önceki gün evsahipliği yaptı. BM, ABD ve AB’nin yanısıra tüm uluslararası gözlemcilerin övdüğü seçimlerde 4.1 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 90’ı sandığa gitti. Arap Baharı’nın ilk seçimlerinde kazanan, “İslamcı” diye tanımlanan Ennahda (Yeniden Doğuş) Partisi oldu. Dün açıklanan gayriresmi ilk sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 40’ını alan parti, 217 üyeli kurucu mecliste 60-65 sandalyeye sahip olacak. Ennahda, 27 seçim bölgesinin 24’ünde sandıktan birinci çıktı.
Şeriata ılımlı ayar
Kurucu meclis, anayasayı hazırlayıp geçici bir devlet başkanı ve hükümet belirleyecek. Yeni Tunus’un şekillenmesinde, dönüşüme liderlik edecek Ennahda’nın mecliste ittifak kurmak zorunda kalacağı sol ve liberal partilerin tavrı da etkili olacak. Muhalefet bölünmüş durumda. Bin Ali döneminde yasaklanan Ennahda’nın her ne kadar AK Parti’nin ılımlı modelini örnek aldığı söylense de “Tunus’a şeriat gelir mi” sorusu da soruluyor. Ennahda lideri Raşid Gannuşi, geçen ay verdiği bir röportajda şeriatı, demokratik ve Batılı metotlarla harmanlayacaklarını belirterek, “Şeriat, bizim toplumumuza yabancı değil. Örneğin İngiltere’de İslami bankacılık var, evlilik ve boşanmada İslami aile hukuğu uygulanabilir. Şeriatı, kişinin özel hayatı ya da kılık kıyafet haklarına bir müdahale olarak görmüyoruz. Kişisel özgürlük bizim için çok önemli” demişti. AFP ise dünkü haberinde şu ifadeleri kullandı:
“Kurucu meclis ülkenin yeni hükümet şeklini ve kadın hakları da dahil temel hakların nasıl garanti altına alınacağını belirleyecek. Verilen garantilere rağmen Ennahda’nın bu hakları kısıtlayacağından korkan çok insan var. Bugüne kadar İslami gündemleriyle ilgili çok az şeyi açıkladılar. Batılı diplomatlar Ennahda lideri Raşid Ganuşi’nin hakiki bir ılımlı olduğunu, ancak partisindeki bazı radikallerin endişe yarattığını söylüyor.”

Haberin Devamı

AK Parti laik, biz değiliz

Haberin Devamı

Londra’da 22 yıl sürgün yaşadıktan sonra özgür kalır kalmaz Fransa’ya geçen Raşid Gannuşi (70), geçen nisanda Hürriyet’in Paris muhabiri Arzu Çakır Morin’e şunları söylemişti:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ı tanıyorum. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile siz daha onu tanımadan tanışmıştım. Önemli bir misyon yüklenmiş durumdalar. Ilımlı İslam’ın da demokratik bir rejim içinde iktidarda olabileceğini gösteriyorlar.
- Tunus ve Türkiye’ye birbirine çok benzeyen iki ülke ama her ülkenin kendi iç dinamikleri farklı. AK Parti’yi örnek alıyoruz, fakat bizim düşünsel önderimiz diyemem. Onlar laik olduklarını söylüyorlar,
biz laik değiliz. Kendimizi “ılımlı İslamcı parti” diye tanımlıyoruz. AK Parti’nin ekonomi ve AB süreci gibi başarılı deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz. Şiddeti reddediyoruz. Kadın haklarına da saygılı olacağız.
- Cumhurbaşkanlığı için aday olmayacağım. Çünkü yaşım artık müsait değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!