Arama motorları kaç aşamada bilgiyi bulur?

Güncelleme Tarihi:

Arama motorları kaç aşamada bilgiyi bulur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2018 17:16

Arama motorları, web üzerinde var olan sayfaların taramasını ve bunların verilerini tek bir sayfada tutarak kullanıcılara kolay bilgi erişimi sağlamaktadır. Arama motorlarının bilgiyi bulmada bu aşamaları sağlayan temel unsurlar ise botlardır. İşte, çalışma prensipleri bakımında arama motorlarının kaç aşamada bilgiyi bulduğuna dair bazı bilgiler

Haberin Devamı

Arama motorları, bilgiye ulaşım ve aktarım konusunda büyük öneme sahiptir. Temelde 3 aşamada bilgiyi bulan arama motorları, web tarama, indeksleme ve arama sonuçlarını sunma ile bu aşamaları tamamlar.

Robot internet üzerinde bulunan web sitelerini, sitelerin birbirlerine verdiği bağlantıları kullanarak otomatik olarak gezer ve bu sayfa içeriklerini saklar. Bu içerik daha sonra indekslenerek hızlı bir şekilde aranabilir hale getirilir. Kullanıcı arabirimi ise bu oluşturulan indeksin aranmasını sağlar.

Bazı Arama Motorlarına site sahipleri, sitelerinin var olduğunu bunlara kayıt yaparak bildiriler. Bu işlem, sitelerin arama motorlarında daha kolay bulunmasını ve indekslenmesini sağlar. Bunlara ek olarak İnternet'te milyonlarca Web sayfası içinde aranan bir bilgiyi bulmayı kolaylaştırmak için çok hızlı ve çok yüksek kapasiteli sunucularla Web sayfalarındaki metinleri endeksleyen servisler (Web siteleri) bulunur. Bunların arama dizini (directory), arama motoru (search engine) veya metasearch gibi farklı türleri olabilir. Arama dizini bilgileri kategoriler halinde sıralar, seçme bilgiler vardır, site sahiplerinin gönderdiği özet bilgi içinde arama yapılır. Arama motoru, aranan sözcükleri içermesi koşuluyla her tür siteyi kullanıcı karşısına getirir. Metasearch, birden fazla arama motorunda arama yapan sitelere verilen addır.

Haberin Devamı

Bu arama sayfalarında, Arama (Search) satırına istenen bilgileri bulmakta kullanılacak kilit sözcükler girilerek ve Search (Ara) düğmesine tıklatılarak; bu sözcüklerin geçtiği Web sitelerinin adresleri liste halinde ekrana gelir. Ancak bu arama motorları da kullanıcı karşısına bu sözcüklerin geçtiği ilgili veya ilgisiz binlerce sayfa getirebilir.

Arama motoru teknolojisinde günümüzde genel amaçlı arama motorlarının yanında belli bir alana yoğunlaşmış arama motoru örnekleri türemektedir. Belli bir alana yoğunlaşmış arama teknolojisine Dikey arama adı verilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!