Arama izni veren hâkim HSYK seçiminde 57 oy almış

Güncelleme Tarihi:

Arama izni veren hâkim HSYK seçiminde 57 oy almış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2010 00:00

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü’nün talebi üzerine polise üniversite ve çevresinde 1 yıl süreyle arama izni veren İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Cavit Marancı, daha önce verdiği pek çok kararla da geniş kesimlerin tepkisini çekmiş bir isim.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten sanık Fethi Dördüncü’yü birkaç kez mahkum eden Marancı, İP Genel Başkanı ve Ergenekon sanığı Doğu Perinçek’in aynı suçtan beraatına karar vermişti. HSYK seçimlerinde bağımsız aday olarak 57 oy alan Marancı, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi üyesiyken önce çocuk mahkemesine, oradan da Sulh Ceza hakimliğine atanmıştı.

İsrailli bir vicdani retçiyle birlikte basın açıklaması yapan Halil Savda hakkındaki davada “Sanığın halkı askerlikten soğutma suçunu işlediği yönünde mahkemede vicdani kanaat oluştuğunu” belirten hakim 5 ay hapis cezası verdi. Marancı’nın tartışılan bir diğer kararı ise Galata Köprüsü’nde balık tutan iki çocuk annesi Gülcan Köse hakkındaydı.

Çevreyi rahatsızlıktan dava

Köse hakkında, uygunsuz giysiyle balık tutarak çevreyi rahatsız etmekten dava açıldı. Hakim Marancı, Köse’nin, çevreden gelip geçenleri rahatsız edecek ve cinsel organını teşhir edecek şekilde kıyafetler giydiğini öne sürerek, “Hayasızca hareket” suçundan 5 ay hapse mahkum etti, cezayı erteledi. Kadın örgütleri karara büyük tepki gösterdi, köprü üstünde topluca balık tutarak protesto gösterisi düzenledi.
Hakim Cavit Marancı müşteki bir avukatı temsil için İstanbul Barosu’nca görevlendirilen avukat Ömer Kavili ile yaşadığı polemik sonucu önce cübbesini çıkarıp kürsüyü terketti, 3 celse sonra da “Kavili azledilmezse bu davada tarafsız olamam” diyerek çekindi. Marancı, avukat Kavili’ye yönelik sert eleştirilerini tutanağa yazdırdıktan sonra, subjektif düşüncelerinin, tarafsızlığı konusunda kuşku uyandıracak nitelikte olduğunu vurguladı. Tutanakta, “Hakim Cavit Marancı’nın yaşı, meslek anlayışı ve mizacı kürsüde bundan ötesini yapmaya elverişli değildir” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!