Aralık'a kadar sabır

Güncelleme Tarihi:

Aralıka kadar sabır
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Metrosu'nda ilk insanlı deneme seferi dün Taksim-Şişli arasında yapıldı. Taksim-Osmanbey 10, Taksim-Şişli yolculuğu 15 dakika sürdü.

Metronun deneme seferi töreni yeraltındaki Taksim istasyonunda, yetersiz önlemler nedeniyle kargaşa içinde yapıldı. Törene katılanlar özel güvenlik görevlilerin arama yapmasından sonra tören alanına alındı. Metro'da ilk konseri de Grup Laçin verdi. Tören saatinden önce yerini alan Nurettin Sözen'e büyük ilgi gösterildi. Protokol görevlileri, bir hafta önce gönderilmesine karşın, tören davetiyesini önceki gün alan Sözen'den, gecikme nedeni ile özür dilediler. Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve FP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül'ün gelmesinden sonra protokol yerini aldı. Törene son olarak Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan geldi. FP milletvekili adayı Nazlı Ilıcak ve sanatçı Adnan Şenses de törene katılanlar arasındaydı. Yerin dar, organizasyonun bozuk olması nedeniyle tören alanı zaman zaman karıştı. Gazeteciler ve korumalar arasında tartışmalar yaşandı.

Sahneye çıkan Adnan Şenses, Recep Tayyip Erdoğan için ‘Kuranı, Allah çarpsın, Gözlerim kör baksın seviyorum’ şarkısını söyledi. Daha sonra mikrofona gelen İbrahim Sadri de 'Aldırma Reis' adlı şiiri okudu. Törene katılan bir grup da 'Zindanlar Recep'e saray olacak' diye slogan attı. Emine Erdoğan' şarkı ve şiir okunurken gözyaşlarını tutamadı. Eşi, yanında gözyaşlarını silerken, başını dik tutmaya çalışan Tayyip Erdoğan'ın düşünceli olduğu görüldü.

Törende ilk konuşmayı yapan Nurettin Sözen, sözlerine bugün cezaevine girecek Recep Tayyip Erdoğan'a 'Geçmiş olsun' diyerek başladı. Sözen, ‘‘Metro deneme seferine katılmaktan büyük gurur duyuyorum. İlk metronun yapılmasından 120 yıl sonra bu metronun temelini atmak bana nasip olmuştu. Merkezi yönetimler yıllarca metronun yapılmasını engelledi. İstanbul'un her tarafına yayılmasını ve trafik sorununun çözüme ulaşmasını diliyorum’’ dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da metronun, projesinin Dalan zamanında yapıldığını, Sözen döneminde temel atıldığını Erdoğan'ın tamamlama noktasına getirdiğini belirterek, ‘‘Benim zamanımda açılmış olmasında büyük övünç duyuyorum. Dünyanın her yerinde devlet finansmanıyla yapılan metro, belediye özkaynaklarıyla gerçekleşti. Eger metro yapılmasaydı 20 büyük baraj, 3 Boğaz köprüsü, 11 bin daire; kullanılan çelikle de 40 bin otomobil yapılabilirdi. Hafriyatta kullanılan kamyonlar İstanbul-Rize arasında dizilebilirdi’’ dedi.

Erdoğan’ın başı dik

FP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, cezaevine girecek Erdoğan'ın başının dik olduğunu belirterek, ‘‘Milletin bütünlüğünü savunduğu için Tayyip Erdoğan'ın başı diktir. Başı eğilmiş olanlar Mesut Yılmaz ve Bülent Ecevit'tir. 312 onların teklifleriyle gelmiş, fakat Tayyip Erdoğan ceza aldığı için geçirilmemiştir’’ dedi.

Tayyip Erdoğan da metronun örnek bir hizmet olduğunu belirterek, ‘‘Herkes minare yapıyor, kuyu yapmaya yanaşmıyor. Çünkü minare görünüyor’’ dedi. Erdoğan, metro kararını aldığı için Sözen'e teşekkür etti. Erdoğan 1992-2004 yıllarında raylı sistemin tamamlanmış olacağını belirtti.

Erdoğan, ‘‘Yarın bir sefere çıkıyoruz. Ben de 'Bu da geçer yahu' demiştim... Türkiyemizde eğer birilerine göre kanunların çıkarılıp, birilerine göre de insanların mahkum edilmesi için yasalar çıkarılırsa onun adı demokrasi olmaz. Bunun adı tamamen totaliter mantığın hayata egemen olması olur... Türkiye'mizin şu anda bana göre en önemli noktası bu kararı verme noktasıdır. İnanıyorum halkımız 18 Nisan seçimlerinde bunun da kararını verecek...

Haklar, özgürlükler sadece FP'liler için değil CHP, DSP, MHP, DYP, ANAP'lılar, 65 milyon için lazım. Birbirimizi sevmeye mecburuz’’ dedi.

Konuklar daha sonra metroya binerek 10 dakikada Osmanbey ve 15 dakikada da Şişli istasyonuna ulaşıp geri döndüler.

Metresi 25 Milyar TL

Yetkililer İstanbul metrosu hakkında sayısal değerleri verdiler: 7 bin 800 metre güzergahta 2 tüp var. Tünellerin uzunluğu 18 bin 500 metre. Tünellerin çapı 6-13 metre. 20-30 metre derinlikte 6 istasyon bulunuyor. Sistem, istasyona 1,5 dakikada tren gelecek şekilde otomatik olarak çalışıyor. 70 voltluk akım kullanılıyor. Görüntülü olarak kontrol altında. 87 yürüyen merdiven, 210 metre yürüyen yol bulunacak. Sakatlar ve yaşlılar için 11 asansör konuldu. Elektrikler kesilirse 2 jeneratör devreye girecek. Her seferde 3 bin kişi olmak üzere saatte 70 bin kişi taşınabilecek. Tren, istasyonda 30 saniye duraklayacak. Taksim-Levent arası 12 dakika sürecek. Metroya toplam

550 milyon dolar harcanacak. Metronun metresi bugünkü rakamlarla 25 milyar liraya mal oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!