Aracınızı kuşların tahribatından koruyun

Güncelleme Tarihi:

Aracınızı kuşların tahribatından koruyun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 10:15

Özellikle yaz aylarında kuş dışkısı ile deforme olan araç boyalarının kısa süreli önlem alınmaması durumunda geri dönüşümü olmayan zarar verdiği, buna karşı alınacak basit önlemlerle sorunun giderilebileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, adeta servet vererek edinilen otomobillerin model, motor, aksesuar, çekiş gücü gibi özellikleri kadar boyasının da önemli olduğunu söyledi.


Otomotiv sektörünün gelişmesine paralel otomobil bakım ve onarımının başlı başına sektör haline geldiğini vurgulayan Aydın, temizlik ve yıkama işlemlerinin de artık belirli bir standarda oturduğunu ifade etti.

Aydın, artık bazı firmaların internet sitelerinde bile sürücülerin yararlanabilmesi için bakım ve temizlikle ilgili olarak detaylı bilgilere yer verildiğini belirterek, “bu bilgiler arasında otomobillerin güneş ışığında yıkanmaması, yıkarken bulaşık deterjanı kullanılmaması, ılık su ile yıkanması, yumuşak bez kullanılması, cilanın ihmal edilmemesi gibi detaylara yer veriliyor” dedi.

MAHKEMEYE BAŞVURANLAR BİLE VAR

Aydın, bütün bunlara karşılık araç üzerine düşen kuş dışkısı başta olmak üzere bazı ağaçlardan damlayan sıvıların kalıcı tahribata yol açıp, araçların görünümü ve maddi değerini düşürdüğüne işaret ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Otomobillerin güzel görünümünü kaybetmemesi için yaz aylarında daha sık yıkanması, mümkünse kapalı garajlara konulması, en azından ağaç altlarında bulundurulmaması gerekiyor. Otomobilin üzerinde kuş dışkısı var ise bunun en kısa sürede yıkanması gerekir. Kuş dışkısı özellikle kızgın güneş altında, çok hızlı bir reaksiyon yaratarak asit etkisiyle önce boyanın en üst tabakası olan verniği, daha sonra da renkli tabakayı tahrip eder. Araçlardaki kalite artışına paralel bakımın da önem kazanması, boyadaki bu sorunun daha fazla önemsenmesine yol açıyor. Çünkü boyadaki tahribatın tek çözümü yeniden boyanması. Bu da hem maliyet hem de değer düşüşü nedeniyle ekonomik kayba yol açıyor. Bazı otomobil sahipleri, dışkıdan kaynaklanan tahribatın üretim hatasından oluştuğunu sanarak mahkemeye bile başvuruda buluyor. Bu gibi çok sayıda davaya bilirkişi olarak rapor hazırladık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!