Aracı kurumların karı azaldı

Güncelleme Tarihi:

Aracı kurumların karı azaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2007 16:41

Yılın 6 aylık döneminde, aracı kurumların bilanço büyüklüğü yüzde 23 artarken, net karları ise yüzde 4 oranında geriledi.

Haberin Devamı

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğinin (TSPAKB) aylık yayını Sermaye Piyasasında Gündem'in Ekim sayısında, aracı kurum sektörünün yılın ilk altı ayındaki faaliyet verileri ve mali sonuçları değerlendirildi.

Buna göre, aracı kurumların faaliyet verileri, 2007'nin ilk yarısında hisse senedi işlemlerinde yabancı yatırımcı payının arttığını ortaya koyarken, mali veriler ise bilançonun yüzde 23 büyüdüğünü, ancak net karın 2006 yılı Haziran ayına göre yüzde 4 gerilemeyle 153 milyon YTL'ye indiğini gösterdi.
Yılın ilk 6 ayında aracı kurumların hisse senedi işlem hacmi, 2006 yılının aynı dönemine göre yüzde 9 gerilerken, yabancı yatırımcıların işlemler içindeki payı yüzde 23 olarak gerçekleşti.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın işlem hacmi 2007'nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 6 kat artarken, bu dönemde, VOB işlem hacminin yüzde 86'sı aracı kurumlar tarafından yapıldı.

Haberin Devamı

Rapora göre, aracı kurumlardan yapılan vadeli işlemlerde yabancı yatırımcıların payı 19'a yükseldi.

MALİ VERİLER

Raporda, aracı kurumların bilanço büyüklüğünün geçen yılın ilk yarısına göre artarak 3,5 milyar YTL'ye ulaştığı belirtilirken, bu artışta en önemli rolü, aracı kurumların borsa para piyasasından borçlanarak, mevduata yönelmelerinin oynadığı ifade edildi.

Rapora göre aracı kurumların komisyon gelirleri, işlem hacmindeki düşüşle beraber 275 milyon YTL'ye inerken, varlık yönetimi, kredili işlem ve kurumsal finansman gibi diğer ana faaliyet gelirleri ise yüzde 13 artarak 199 milyon YTL'ye ulaştı. Toplam gelirler ise geçen yılın ilk yarısıyla aynı seviyede, 509 milyon YTL'de kaldı.

Bu yılın 6 aylık döneminde faaliyet gelirleri fazla değişmezken, giderler ise yüzde 10 arttı. Böylece, geçen yıl aynı dönemde 160 milyon YTL olan net dönem karı yüzde 4 gerileme ile 153 milyon YTL'ye geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!