Arabulucular: İçeridekiler tatmin olmadı

Güncelleme Tarihi:

Arabulucular: İçeridekiler tatmin olmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ölüm oruçlarının sona erdirilmesi için önceki gün bir grup aydınla birlikte Bayrampaşa Cezaevi'nde görüşmelere katılan gazeteci Oral Çalışlar, ‘‘Ölüm orucundakiler bakanlığın yaptığı açıklamayı, tatmin edici bulmuyor’’ dedi.

TÜYAP Sergi Sarayı'nda düzenlenen ‘Medya ve insan hakları’ konulu panele katılan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Oral Çalışlar, cezaevlerinde yapılan ‘ölüm orucu’ eylemlerinin bitirilmesi için henüz bir çözüm umudu belirmediğini söyledi.

Çalışlar, şöyle konuştu: ‘‘İçerdekiler, ‘F' tipi cezaevi sisteminin tamamen kaldırılmasını istiyorlar. Bakanlık açıklamasını, ölüm orucu tutanlar tatmin edici bulmuyorlar. ‘F' tipi, hücre cezaevleri yerine 15-20 kişilik koğuşları kabul edebileceklerini, bu yerine getirilmeden ölüm oruçlarının bitmeyeceğini söylüyorlar.’’

Gazeteci Can Dündar ise içerdeki mahkûmların ‘F' tipi cezaevine konuldukları zaman ‘‘Nasıl olsa öleceğiz’’ diye düşündüklerini de belirterek, ‘‘F tipi ölüm getiriyorsa, biz ölerek bunu kamuoyuna gösterelim' diye düşünüyorlar’’ dedi. Dündar, ‘‘Korkum şu ki, ölümler pahasına olacak çözüme doğru gidiyoruz’’ dedi.

Yazar Orhan Pamuk da şunları söyledi:

‘‘Eğer Türkiye İnsan Hakları raporu olumlu bir ülke olsaydı F tipi cezaevini hemen kopya edelim derdim. Ama devletin hapishanelerinde mahkumlara ne yazık ki kötü davranma geleneği var. Çözüm, hükümetin iyi niyetine rağmen biraz uzakta.’’

Bu arada Türkiye'de bulunan Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi Başkanı Silvia Casala ve Komite İcra Sekreteri Traver Stevens ile Adalet ve Sağlık bakanlıkları yetkilileri biraraya geldiler. Divan Oteli'ndeki görüşme sonrası bir açıklama yapılmazken, Casala ve Stevens'ın, bugün bakanlık yetkilileriyle birlikte cezaevlerinde incelemelerde bulunacakları öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!