Arabalardaki ölüm tuzakları

Güncelleme Tarihi:

Arabalardaki ölüm tuzakları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Araştırmalar, araçlarda gelişigüzel bırakılan eşyaların bir kaza anında aniden ölüm makineleri haline gelebildiğini ortaya koyuyor. Araçların en tehlikeli yerinin arka camın önü olduğu saptandı. Almanya'da Bavyera-Saksonya Araç Kontrol Merkezi teknisyenlerinin yaptıkları test, 48 kilometre hızla giden bir aracın aniden durması halinde, içerde bulunan eşyaların, ağırlıklarının 50 katı hızla savrulduklarını belirlediı. Araçlardaki ölüm tuzaklarından bazıları şunlar:

ŞEMSİYE Arka cama bırakılan bir şemsiye, çarpışma anında 35 kilograma ulaşarak ileri fırlıyor.

ÇANTA arka camdaki bir evrak çantası, kaza anında 400 kilograma ulaşabiliyor.

HARİTA arka camın önünde duran 1.5 kilogram ağırlığında bir karayolları haritası, saniyenin onda birinde 75 kilogram ağırlıkta bir gülle gibi öne fırlayabiliyor.

İÇECEK KASASI Bagajdaki bir içecek kasası, 900 kilogram ağırlığa ulaşarak arka koltuğu yerinden fırlatırken, kırılan şişelerin parçaları aracın içine dağılıyor.

CEP TELEFONU 300 gram ağırlığında bir cep telefonu bir kaza anında 15 kilogramlık bir ağırlıkla etrafta uçuşan bir eşyaya dönüşebiliyor.

Robo olimpiyatı düzenlenecek

Dünyanın bir numaralı robot üreticisi ve kullanıcısı Japonya, 2001 yılında ‘‘robot olimpiyatı’’ düzenlemeyi tasarlıyor. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'ndan bir yetkili, bir grup uzmanın ‘‘Robolimpik’’ önerisini, mart ayında değerlendireceklerini belirterek robot olimpiyatının, bilimsel alanda karşılıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla, robotların uluslararası mücadelesine sahne olacağını kaydetti. Japonya'da, kısa bir süre önce, robotların çalıştığı bir süpermarket hizmete açılmıştı.

Brunei Sultanı'nın görgüsüzlüğü

Brunei Sultanı, dünyanın en zengin adamı olmasıyla ve sarayında yaşanan seks skandallarıyla ünlü. Sultan'ın bir değer bilinen yanı da Ferrari marka arabalara olan düşkünlüğü. Brunei Sultanı Hassan el Bolkiah, bu spor arabaya, eşlerini, çocuklarını ve onca alışveriş torbasını sığdırmanın yolunu buldu. Sultan, yarış otomobili olan Ferrari'sini station wagon haline çevirtti. Sultan, bu kadarla da kalmadı. Garajında bulunan iki Bentley'i revizyondan geçirdi. Brunei Sultanı, Bentley'lerden birini station, diğerini ise cip yaptırdı. Görenlerin ‘‘görgüsüzlük’’ olarak nitelediği bu küçük değişiklikler, Brunei Sultanı'na milyarlara maloldu.

Sanal otoyol

ABD'li mühendis James Klinge, Minnesota Üniversitesi araştırma merkezinde bilgisayar ekranı karşısında direksiyona geçerek bir ‘‘sanal otoyol’’da, Minnesota eyaletinin sınırlarındaki Tofte kentinde, araba kullanıyor. Amaç, sanal otoyol yardımıyla yenilenmesi gereken bir otoyola sağlıklı ve doğru proje üretmek. Araştırmacılar, bu üçboyutlu bilgisayar modelinin mühendislere geleceğin otoyol inşaat projelerinde önemli ölçüde ışık tutacağını söylüyorlar. ABD Ulaştırma Bakanlığı, Tofte kentinin trafiğin her zaman çok yoğun olduğu ‘‘Minnesota 61’’ otoyolunu yeniden inşa etmek istiyor. Bakanlığın amacı, Minnesota 61'i yaya ve sürücüler için daha güvenli bir otoyol yapmak. Bu yüzden, Klinge'in de aralarında olduğu, bir grup mühendis sıkı bir tempoyla, sanal otoyolda gezinerek yeni proje hazırlıyorlar.

Ressam fil domuz yemi olacak

Almanya'nın Köln kentindeki hayvanat bahçesinde bağırsak enfeksiyonundan ölen ‘‘ressam fil’’ Tanga'nın parçalanarak domuzlara yem yapılacağı bildirildi. Hayvanat bahçesinde ölen hayvanlar için dünyanın hiçbir yerinde özel mezarlığın bulunmadığına işaret eden yetkililer, parçalara ayrıldıktan sonra 136 derecede haşlanacak olan fil etinin, domuzlara yem olarak değerlendirileceğini belirttiler.Güney Afrika'dan Köln'e getirilen 43 yaşındaki Tanga adlı dişi fil, hortumuyle ustaca tuttuğu karakalemle bakıcısının elindeki kağıda resim çizmesi nedeniyle ‘‘Dev Ressam’’ olarak üne kavuşmuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!