Apple’a satışlarını etkileyecek patent davası

Güncelleme Tarihi:

Apple’a satışlarını etkileyecek patent davası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 10:04

Tayvanlı teknoloji devi HTC Corp., patent anlaşmalarını ihlal ettiği gerekçesiyle, Apple’a karşı iPhone, iPad ve iPod’ların ABD'deki satışının yasaklanması için dava açtı.

Haberin Devamı

 Washington’daki ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na dün yapılan şikâyetin zamanlaması, Apple’ın, HTC’yi, Google’ın geliştirdiği Android yazılımını kullandığı beş modelinde kendisine ait patentlerden beşini ihlal ettiğini iddia etmesinden üç ay sonra olması dikkat çekti.  

 

New York merkezli danışmanlık şirketi Needham & Co.’nun analistlerinden Charlie Wolf, “Bir dava başka bir davayı doğurdu. HTC’nin Apple’ın ihlal edeceği herhangi bir patente sahip olduğunu düşünmüyorum. Bence bu, uzlaşma sürecini yavaşlatmak için başvurulan bir taktik” diye konuştu.

 

Aynı zamanda Microsoft’un Windows işletim sistemini kullanan akıllı telefonları da üreten HTC, telefon rehberleriyle bağlantılı üç patentini ve güç yönetimiyle ilgili de iki patentini ihlal ettiğini iddia ediyor.   

 

Haberin Devamı

Küresel akıllı telefon piyasasında yüzde 4.8’lik pazar payına sahip olan Tayvan merkezli şirket, pazar payı 16.1 olan Apple’ın gerisinde kalsa da geçen yıl Google ile girdiği işbirliği sonrasında piyasadaki duruşunu güçlendirdi. 

 

HTC’nin Kuzey Amerika operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Jason Mackenzie, “Bu sektör, sağlıklı bir rekabet ile tüketicilere en iyisini sunan yenilikler be verilebilecek en iyi hizmetle gelişmeli” diye konuştu.

 

Mackenzie, aynı zamanda “Kendi fikri mülkiyet haklarımızı, ortaklarımızı ve her şeyden önemlisi HTC telefonlarını kullanan müşterilerimizi korumak için Apple’a karşı harekete geçiyoruz” dedi.

 

TEHDİT İNANDIRICI OLMALI  

HTC’nin şikayetine göre, Apple’ın ihlal ettiği güç yönetimiyle ilgili patentlerden biri 2006’da, diğeri de Mayıs 2010’da alınmış.

 

Haberin Devamı

Şirket, rehber diziniyle bağlantılı olan patentlerin ise, daha HTC kurulmadan 1992’de alınmış olduğunu belirtti.

 

California merkezli danışmanlık şirketi Enderle Group’un Başkanı Rob Enderle, “Böyle bir savunma mekanizması içine giriyorsanız, inandırıcı bir tehdidiniz olmalı. Eğer Apple bu iddialara gülüp geçerse, şirketi uzlaşmak için masaya oturtmakta zorlanabilirsiniz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!