Apple 50 milyon şarkı sattı

Güncelleme Tarihi:

Apple 50 milyon şarkı sattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2004 10:16

Apple’ın iTunes aracılığıyla internetten sattığı şarkıların toplam sayısı 50 milyonu aştı, ancak bu rakam firmanın geçen sene koyduğu 100 milyon şarkı hedefinin çok altında kaldı.

Haberin Devamı

Apple patronu Steve Jobs, 50 milyon barajını geçmelerini iTunes ve dijial müzik çağı açısından bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Firmanın sattığı 50 milyonuncu şarkının Sarah McLachlan’ın “The Path of Thorn” adlı şarkısı olduğu belirtildi.

 

Uzmanlar Apple’ın ilk yıl içinde, en fazla 68 milyon adet şarkı satabileceğini tahmin ediyor. Firma, ünlü içecek devi Pepsi Cola ile yaptığı anlaşma gereği yaklaşık 100 milyon şarkıyı da promosyon olarak ücretsiz dağıttı. Appleyetkilileri halen haftada 2,5 milyon şarkı sattıklarını ifade ettiler. Bu, yılda 130 milyon dolar gelir anlamına geliyor.

 

Kullanıcılar yaklaşık 500 bin şarkı barındıran 'iTunes'dan şarkı indirmek için 99 sent ödüyor. Apple da elde ettiği kazançtan müzisyenler ve müzik şirketlerine telif hakkı ödüyor.

 

Haberin Devamı

KIRAN KIRANA REKABET

 

Apple, iTunes’u 2003 Nisan’ında kullanıma sokmuş, ekim ayında da Windows kullanıcılarını da kapsayacak şekilde genişletmişti.Online şarkı pazarının lideri olan Apple, pastadan pay kapmak isteyen diğer şirketlerin birbiri ardına açtığı yeni servislerle büyük bir rekabet içinde.

 

Uzun zamandır online müzik işinde olan Napster, MusicMatch gibi şirketler Apple’ı zorlamaya çalışırken, pazarın yeni oyuncularından Coca Cola da Mycokemusic.com’la küçümsenmeyecek bir başarı yakaladı.

 

BBC

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!