Apo benzetmesi için ’tele uyarı’

Güncelleme Tarihi:

Apo benzetmesi için ’tele uyarı’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 00:00

Türkiye, İsrail’in "Apo ile görüşseydik ne hissederdiniz?" açıklaması için sözlü uyarıda bulundu. İsrail Ankara Büyükelçisi Avivi ile Türk Dışişleri yetkilisi arasındaki telefon görüşmesi alışılmadık üsluba sahne oldu. Türk yetkili, "HAMAS’la PKK’nın farkını en iyi siz bilirsiniz" dedi. Avivi, "Apo’dan ne farkları var?" diye ısrar etti.

FİLİSTİN seçimlerini kazanan HAMAS’ın lideri Halid Meşal’ın Ankara ziyareti, Türkiye ile İsrail arasındaki ipleri gerdi. İsrail Başbakanlık Sözcüsü Raanan Gissin’in, "Biz Apo ile görüşsek ne hissederdiniz" tepkisine, dün Türk Dışişleri karşılık verdi. Ancak İsrailli yetkililerin tutumları, iki ülke diplomatları arasında alışılmadık üslupta bir telefon tartışmasının yaşanması sonucunu doğurdu.

AVİVİ ISRAR ETTİ

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Raanan Gissin’in önceki gün sarfettiği sözler üzerine, bakanlıktaki kurmaylarından; İsrail’e hem Ankara’da, hem de Tel Aviv’de tepki gösterilmesini istedi.

Ancak İsrail’in Ankara Büyükelçisi Panhas Avivi ile yapılan telefon görüşmesi, alışılmadık üslupta gerçekleşti.

Dışişleri yetkilisi, telefonda İsrail Elçisi’ne "HAMAS ile PKK arasındaki farkı en iyi siz bilirsiniz. Bu benzetmeniz bizde derin yaralar açtı" dedi. Avivi de, Gissin’in sözlerinin arkasında durmayı sürdürdü ve Türk yetkiliye, "Apo’dan ne farkları var" diye sordu. Telefondaki alışılmadık uslüp tansiyonu yükseltti. Avivi, Türk yetkiliye; HAMAS’ın mevcut durumundan vazgeçmediği sürece terörist bir örgüt olduğunu, tüm dünyaca terörist bir örgüt olarak görüldüğünü de belirtti.

SİZ FARKI BİLİRSİNİZ DENDİ

Türk tarafı ise hem Avivi üzerinden, hem de Tel Aviv’deki diplomatik kanallardan özetle şu mesajı verdi:

"PKK ile HAMAS arasındaki farklılığın ne olduğunu en iyi siz bilirsiniz. PKK’yı kullanarak üzerimize gelmenizi doğrusu çok yadırgadık.
Bu tutumunuz biz de derin yaralar açtı ve çok şaşırdık. Anladığımız kadarıyla maalesef seçim uğruna İsrail’de de Türkiye üzerinden propaganda yapılıyor. Türkiye ile ilişkiler, 50-60 oy fazlası içi böyle gerilmemeli. Türkiye’nin HAMAS’la görüşmeyi bölgedeki barış amacıyla yaptığını çok iyi biliyorsunuz. HAMAS’ın geleceğinin kesinleşmesinden sonra Türkiye Dışişleri Bakanı, İsrailli meslektaşını telefonla arayarak bilgilendirdi. Aynı şekilde Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’a da bilgi verildi. Tek arzumuz Filistin ve İsrail’in yanyana barış içinde yaşamasıdır. Sayın Gissin’in sözleri bizi üzmüştür."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!