Apaçiler, Obama'dan 'Geronimo özrü' bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Apaçiler, Obamadan Geronimo özrü bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2011 10:00

Amerika Birleşik Devletleri'nde bir Apaçi kabilesi, Obama yönetiminin Usame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonda El Kaide liderini, yerlilerin efsane liderlerinden Geronimo'nun adıyla kodlamasına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Ancak Oklahoma eyaletinde bir Apaçi kabilesinin lideri, Geronimo'nun Amerika'da yerlilerin direnişinin sembolü olduğunu ve kendisiyle bir ''terörist'' arasında bağ kurulmaması gerektiğini söyledi.

Apaçi lideri, Geronimo göndermesinin sadece Apaçiler hakkındaki klişelerin güçlendirilmesine ve yeniden üretilmesine yaradığının da altını çizdi.

Apaçi kabilesi lideri Jeff Houser, Obama'ya gönderdiği mektupta, Geronimo'nun Amerikanın yerlilerinin, Amerikan tarihindeki direnişlerindeki en büyük sembollerden biri olduğunu söyledi.

Geronimo'yu ''bir kitlesel cani ve korkak teröristle'' eşleştirmenin Amerikanın yerlileri için acı verici bir hakeret olduğunu kaydeden Apaçi lideri, aynı mektupta ABD Kongresi'nin 2009'da kabul ettiği ve 19. yüzyılın savaşçısını ''yurt savunmasındaki cesareti'' nedeniyle öven kararını da anımsattı.

Haberin Devamı

Geronimo da, bin Ladin gibi yıllarca firari yaşamış, ordu bazı Apaçilerin yardımıyla 1886'da izini bulmuştu.

Teslim olmaya zorlanan Geronimo, 1909'da hayatını kaybetti.

Cesaretine ilişkin anlatımlarla günümüze taşınan Geronimo'nun adını en tehlikeli atlayışları yaparken haykırmak da askerler ve küçük çocuklar arasındaki yaygın bir davranış.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!