AÖL sınavlarında türban krizi sürüyor

Güncelleme Tarihi:

AÖL sınavlarında türban krizi sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 14:27

AÇIK Öğretim Lisesi (AÖL) sınavlarına türbanlı öğrencilerin alınmasıyla ilgili tepkiler sürerken, İzmir'de benzer olayların yaşandığı, ‘tutanakla’ kayıt altına alındığı belirtildi. Eğitim- Sen 6 Nolu Şube Başkanı Mehmet Çetin, Balçova Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu'nda türbanlı öğrencilerin sınava alınması için Teftiş Kurulu Başkanı Seyfettin Yılmaz'ın bizzat okula gelerek emir verdiğini belirtti, “Ayrıca bu emir ve uygulama tutanak altına alındı ve bakanlığa bildirildi” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın gazetelerde fotoğraflarının, televizyon kanallarında görüntülerinin yayınlanmasına karşın 17- 18 Mayıs'ta yapılan Acık Öğretim Lisesi sınavlarına türbanlı öğrencilerinin alınmasıyla ilgili kendilerine yansıyan bir şey olmadığı açıklamasına Eğitim- Sen'den karşı açıklama geldi. Eğitim Sen 1 nolu şubede, tüm şubeler adına ortak basın açıklaması yapıldı. 6 nolu Şube Başkanı Mehmet Çetin, 6 nolu Şube Sekreteri Duran Sınacı, 5 nolu Şube Başkanı Özcan Çetin ve 4 Nolu Şube Başkanı Ercan Yıldız'ın katıldığı ortak açıklamayı 1 Nolu Şube Başkanı Ali Rıza Özer yaptı. Özer, son AÖL sınavlarına başta Balçova Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu olmak üzere sınav merkezlerinde başörtülü adayların sınava alınmadığını ancak okullara giden İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin türbanlı öğrencilerin sınava alınmasını isteyip bunu sağladığını söyledi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim yetkililerinin okul idarecilerine ve sınav görevlilerine ‘Emrediyorum, türbanlı öğrencileri sınava alacaksınız’ diyerek yasa dışı emir verme hakkı ve yetkisini kullandıklarını öne süren Özer, “Eğitim Sen olarak bu tutumu kınıyor, bugüne kadar yürüttüğümüz bilimsel, demokratik ve laik eğitim mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. AKP hükümetinin hukuk devleti ilkelerine aykırı bu uygulamaları yeni değildir. İstemediği mahkeme kararlarını uygulamayıp, suç işlemektedir” diye konuştu.

Öte yandan 6 Nolu Şube Başkanı Mehmet Çetin, türbanlı öğrencilerin sınava girmesine izin verilmeyen Balçova Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu'nda, yasağı okula bizzat gelen Teftiş Kurulu Başkanı Seyfettin Yılmaz'ın deldiğini söyledi. Yılmaz'ın idareci ve sınav görevlilerine emir vererek, türbanlı öğrencilerin sınava alınmasını sağladığını kaydetti.

Yılmaz'ın talimatıyla türbanlı öğrencileri sınava alan görevlilerin de bunu tutanakla belirledikleri ve Ankara'ya Bakanlığı bildirdiklerini açıkladı. 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin de Gaziemir, Menderes ve Buca'daki sınav merkezi okullarda türbanlı öğrencilerin ‘talimatla’ sınava alındıklarını, bu durumun tutanaklarla tespit edilip, kayıt altına alındığını söyledi. Çetin, “Yani böyle bir şey yok diyenler için tutanaklar kanıttır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!