Antigone Trabzon'da

Güncelleme Tarihi:

Antigone Trabzonda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Trabzon Devlet Tiyatrosu, sezonu antik tragedya Antigone ile açıyor. Yönetmenliğini O. Coşkun Irmak'ın yaptığı Antigone, bu sezon Devlet Tiyatroları'nın oynayacağı tek antik oyun olacak.

Antigone, Sophokles'in (İ.Ö. 497-406) günümüze kalan yedi tragedyasından biri. Yazarın ilk eserleri arasında yeraldığı ve İ.Ö. 409 yılında yazıldığı sanılıyor. Öykü bu tarihten yaklaşık 350 yıl önce şiir olarak söylenmiş ve aslında sözlü edebiyatın bir ürünü olarak kökleri daha eskilerde.

Oyun, Thebai Krallığı'nın başına Oidipus'un varisleri olarak geçen ve krallığı dönüşümlü olarak sürdüren iki kardeş arasında çıkan savaşın ardından başlar. Polyneikes, krallığı ele geçirmek için, Thebai'nin düşmanı Argoslularla işbirliği yapar. Çünkü, sırası geldiği halde Eteokles tahtı ona bırakmamıştır. Argos ordusuyla Thebai'ye saldırır. Savaşı Thebai kazanır. Fakat Plyneikes ve Eteokles, savaş sırasında aynı anda birbirlerini öldürürler.

Oidipus'un başka varisi olmadığından, tahta dayıları Kreon çıkar. Kreon, Eteokles'in ölüsünün dine ve töreye uygun olarak gömülmesini emreder. Ancak Plyneikes bir hain olduğu için gömülmeyip kurtlar kuşlar yesin diye açıkta bırakılarak aşağılanacaktır. Fakat kızkardeşleri Antigone bu karara uymaz.

Antigone ile Kreon arasındaki bu çatışma akıl ve yasaların oluşturduğu kent devleti kültürü ile din ve gelenekler temelinde oluşan kabile kültürü arasındaki çatışmadır.

Trabzon Devlet Tiyatrosu da günümüzde hala süren bu tartışmaya tiyatro sahnesinden katılıyor. Bu iddialı yapım için 20 Ağustos'tan bu yana prova yapılıyor.

17 Ekim'de prömiyer yapacak oyunun dekor ve kostümlerini Nalan Türkoğlu hazırlıyor. Işık düzeni Şükrü Kırımoğlu, Özgün müzik Tunay Uzuner'e ait.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!