Antalya'nın simgesi

Güncelleme Tarihi:

Antalyanın simgesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Refahyol döneminde ‘Piramit Firavun işi’ denilerek engellenmek istenen Antalya'nın kongre merkezi cam piramit tamamlandı. 1 Ekim'de açılacak piramit, Antalya'nın yeni simgesi olacak.

Fuar alanı içinde 400 dönümlük bir alana inşa edilen Fuar ve Kongre Merkezi'nin inşaatında 250 kişi gece gündüz çalıştı. İşadamı Sakıp Sabancı'nın karşılıksız 3 milyon dolar, devletin ise geri ödemeli 1 milyon dolar verdiği piramit için, Garanti Bankası'ndan 3 milyon dolar kredi alındı.

Koltuklar İspanya'dan geldi

Mimar Yaşar Marulyalı'nın imzasını taşıyan piramide bugüne kadar belediyenin de katkılarıyla yaklaşık 9 milyon dolar harcandı. Salonun kongre koltukları İspanya'dan tanesi 19.5 milyon liradan ithal edildi. Çevre düzenlemesi için İtalya'dan 19 milyar liraya ağaç getirildi.

4 bin konuğu ağırlayacak

Temeli 30 Temmuz 1996'da Cumhurbaşkanı Demirel tarafından atılan cam piramidin 1 Ekim'deki açılışını da Demirel yapacak. Piramit ilk olarak 13-21 Ekim tarihleri arasında yapılacak 11'inci Dünya Ormancılık Kongresi için kullanılacak. Kongreye 130 ülkeden 4 bin delege katılacak.

Sabancı'nın adı verildi

Piramit kongre merkezini yapan belediye şirketi Antepe'nin Genel Müdürü Tahsin Ataman ise, ‘Sabancı Fuar ve Kongre Merkezi’ adıyla anılacak cam piramitteki 2 bin 500 kişilik salona Toros, 440 kişilik salona Meltem ve 330 kişilik salona Düden adı verildiğini belirtti.

Camları özel olarak üretildi

Cam piramit ve Antalya Kültür Merkezi'ni kapsayan tesislerin tümü Atatürk Kültür Kompeksi adıyla anılacak. Piramitte kullanılan malzemelerden camlar hariç tümü ithal edildi. Şişe Cam'ın özel olarak ürettiği 5 ayrı özellikteki cam, güneşin zararlı ışınlarını da süzüyor. Otobüs camına benzer özellikteki camlar parçalanmıyor ve patlamıyor (üstte) Cam piramidin tamamlanmasında büyük katkısı bulunan Belediye Başkanı Hasan Subaşı (yanda), ‘‘Türkiye'ye böylesine bir tesis kazandırmaktan mutluyuz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!