Antalya'nın gizli cennet Uçansu Şelaleleri

Güncelleme Tarihi:

Antalyanın gizli cennet Uçansu Şelaleleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 12:07

Antalya’nın Serik İlçesi’ne bağlı Akçapınar Köyü’ndeki gizli cennet Uçansu Şelaleleri, yüzülebilen göletleriyle doğa tutkunlarının büyük ilgisini çekiyor. Bölgede Köprülü Kanyon'dan sonra ikinci rafting yapılan alan olan Uçansu Şelaleleri’ne geçen yıl rafting için 3 bin turist gelirken, bu seneki hedef 6 bin. Konaklama imkanlarının çok kısıtlı olduğu şelalelere giriş ise ücretiz.

Haberin Devamı

Antalya il merkezine 60- 70 kilometre uzaklıktaki Uçansu Şelaleleri, deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte bir alanda bulunuyor. Kış ve bahar aylarında coşan, kar suyuyla beslenen şelalelerin suları, Akdeniz kuraklığına bağlı olarak yaz aylarında azalıyor. Aşırı kurak dönemde suları kaybolan iki şelaleden bu yaz döneminde, Aşağı Uçansu’daki su akıntısı Yukarı Uçansu’dan daha gür bir görünüm sergiliyor.

Antalyanın gizli cennet Uçansu Şelaleleri

İki şelaleden Yukarı Uçansu 70 metreden, Aşağı Uçansu ise 51.5 metreden dökülüyor. Havutlu ve Bal derelerinin birleşiminden kaynağını alan Yukarı Uçansu’nun döküldüğü alanda başlangıç noktasında 2.5 metre genişliğinde olan şelale, dev kazanına ulaştığında 20 metre genişliğe ulaşarak üçgenimsi bir görünüm alıyor. Dökülme yüzeyi kireçtaşından oluştuğu için küçük sarkıtların oluştuğu bu alanda büyük bir kayalık kısımda kopma da yaşanmış. Aşağı Uçansu ise 800 metre kadar batıda 51.5 metrelik çağlayana sahip. Burada da 4 metre derinlikte dev kazanı bulunuyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

HIRİSTİYANLARIN HAC YOLU ÜZERİNDE

Ülkedeki en uzun yürüyüş rotası olan, Hıristiyanların hac yolu olarak da bilinen Aziz Paulus Yolu üzerinde yer alan şelaleleri, yaz ve bahar aylarında çok sayıda yabancı turist ziyaret ediyor. Yerli turistlerin özellikle hafta sonları ilgi gösterdiği şelaleler ve etrafındaki çam ve sandal ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda doğa yürüyüşü, atv ve cip safari gibi etkinlikler düzenleniyor. Bölgede Pednelissos antik harabeleri de yer alıyor.

Antalyanın gizli cennet Uçansu Şelaleleri

Antalya’da alternatif turizm için büyük bir değer olan bu gizli cennete giriş ücretsiz. Şelalenin olduğu bölgede ahşap bir restoranda yemek yenebiliyor, ayrıca kısıtlı da olsa konaklama imkanı bulunuyor. Şelale etrafında 9 bungalov yer alıyor. Müşteri ağırlığı ise Alman ve İngiliz turistler.

Antalyanın gizli cennet Uçansu Şelaleleri

Haberin Devamı

Bölgede raftingin yanında atv ve cip safari turlarından Kızıldereli kostümlerine, eşekli kısa turlara kadar çeşitli aktiviteler düzenleniyor.

KÖPRÜLÜ KANYON'DAN SONRA İKİNCİ

Şelaleler rafting için de son derece uygun. Mayıs ayı ortalarında başlayan rafting sezonu sonbahara kadar devam ediyor. Geçen yıl Uçansu Şelalesi'nde 3 bin Alman ve İngiliz turistin rafting yaparken, bu seneki 6 bin kişinin gelmesi bekleniyor.

Ancak Uçansu şelalelerinin en önemli sorunu az biliniyor olması. Bölgede eko ve alternatif turizminin canlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Uçansu Şelalesi için yurtdışı fuarlarda tanıtım yapması gerekiyor.

Antalyanın gizli cennet Uçansu Şelaleleri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!