Antalya'da sel 3 can aldı

Güncelleme Tarihi:

Antalyada sel 3 can aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 08:34

Antalya'da sel ve fırtına hayatı felç etti. Dün fırtına bugün ise yağışlar 3 can aldı. Gebiz Çayı'nın taşması sonucu su içinde kalan otomobilde 2 kişi mahsur kaldı. Kendi imkanlarıyla otomobilden çıkıp tırmandıkları ağaçta yardım beklemeye başladılar, yakınlarını aradılar. 7 saat boyunca kurtarılmayı bekleyen 2 kişiden birinin yakınları rafting botu ayarladı. Ağaç tepesinde yardım bekleyenlerden Ali Rıza Türktaş kurtarıldı. Bir süre önce yardım çığlıkları kesilen Mustafa Dolapçı'nın ise cesedine ulaşıldı. Yine Antalya'da dalgaların sahile vurduğu odunları toplarken dalgalara kapılan eski pehlivan hayatını kaybetti. Bir TEDAŞ işçisi ise yıldırım çarpması sonucu öldü.

Haberin Devamı

 

BÖYLE KURTARILDI - FOTO GALERİ

İŞTE ANTALYA'DAKİ FELAKETİN BOYUTU /WEB TV
 
ANTALYA'DA 90 KM'LİK FIRTINA
  
SEL SONRASI HAVADAN GÖRÜNTÜLER  

7 SAAT KURTARILMAYI BEKLEDİ / WEB TV

KADIN SÜRÜCÜ BÖYLE KURTARILDI / WEB TV
 
ESKİ PEHLİVAN DALGALARA YENİLDİ

ANTALYA'DA FELAKET / WEB TV 

 

ANTALYA'da iki gündür etkili olan sağanak yağış ve saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan fırtınanın bilançosu ağır oldu. Gebiz Çayı'nın taşması sonucu Antalya- Alanya yolunda sele kapılan 2 otomobilden birinden çıkarak ağaca tırmanan ve 7 saat boyunca yardım bekleyen 2 kişiden biri kurtarıldı, diğeri ise sel sularına kapılarak kayboldu. Sulara kapılarak sürüklenen Şahin marka otomobil ise sabah saatlerinde suların çekilmesiyle ortaya çıktı. Vinçle yola çekilen otomobilden 45 yaşındaki Muhammet Şahin'in cesedi çıkartıldı. Serik İlçesi'nde arızayı gidermek için elektrik direğine çıkan TEDAŞ görevlisi 27 yaşındaki Sami Demirbaş da yıldırım düşmesi sonucu yaşamını yitirirken, Demre İlçesi'nde sahile vurduğu odunları toplarken dalgalara kapılarak kaybolan eski güreşçi 49 yaşındaki Kazım Şahin'in cesedi Demre Çayı'nın denize döküldüğü noktada bulundu. Çadırlarda mahsur kalan 17 kişi bölgeden helikopterle alındı. Kundu'daki tarım arazilerin tümü sular altında kaldı.
 
Turizm kenti Antalya'da dün gün boyu etkili olan sağanak yağış ve fırtına, hayatı felç etti, can kayıplarına neden oldu. Batı ilçelerinde ve kent merkezinde dün sabah saatlerinden itibaren etkili olan fırtına ve yağış, akşam saatlerine doğru doğu ilçelerini felç etti. Saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan fırtınanın sonrasındaki yağmurda Serik İlçesi'nde metrekareye 137 kilogram yağış düştü.

Şiddetli yağış sonrasında, Antalya- Alanya karayolu üzerindeki, Serik İlçesi'ne bağlı Abdurrahmanlar Beldesi yakınlarından geçen Gebiz Deresi taştı. Bu nedenle dün saat 20.00 sıralarında Antalya- Alanya karayolu ulaşıma kapandı. Karayalları ve trafik ekipleri bu yola araç girişine izin vermedi, ancak bu karayoluna çıkan tali yollarda gerekli önlemler alınmadı. Taşan Gebiz Deresi'nin suları karayolunu kaplarken bu yolda seyrederken mahsur kalan çok sayıda sürücü, araçlarını bırakıp yaya olarak bölgeden uzaklaştı.

DALLAR ÜZERİNDE CAN PAZARI

Abdurrahmanlar Beldesi çevresinde arazi bakmaktan Alanya'ya dönen emlakçı 51 yaşındaki Mustafa Dolapçı ve otelci 30 yaşındaki Ümit Rıza Türktaş'ın içinde bulunduğu 07 NFM 70 plakalı Citroen marka otomobil, Antalya- Alanya karayolu üzerinde, Abdurrahmanlar- Gebiz beldeleri yolu kavşağına 200 metre uzaklıkta sel sularına kapıldı.

Sürüklenen araçtan kendi imkanlarıyla çıkan Dolapçı ve Türktaş, yaklaşık 100 metre ilerideki armut ağacına çıkıp, dün saat 23.45 sıralarında cep telefonuyla yakınlarını aradı. Yakınlarının ihbarı üzerine 2 kişiyi kurtarmak için olay yerine Sivil Savunma ekipleri sevk edildi.
Ekipler, su seviyesinin yüksekliği nedeniyle mahsur kalan 2 kişiye zodyak botla ulaşmaya çalıştı. Ancak, botun motorunun çalışmaması nedeniyle akıntıda risk almayan Sivil Savunma ekipleri, akıntının yavaşlaması ve havanın ağarmasını bekleme kararı aldı. Bu sırada ağaçtaki 2 kişinin sürekli olarak, ‘İmdat’, ‘Lütfen yardım edin, kurtarın bizi’ diye bağırmaları, kıyıda bekleyenlerin yüreklerini burktu. Bu sırada polisler ekip otosunun hoparlöründen “Bu insanlar sizin için çalışıyor. Kendinizi bırakmayın. Kurtacağız sizi” diye anonslar yaptı.
Havanın ağarmasına yakın saatlerde Dolapçı'nın sesi duyulmamaya başlandı. Alanya'dan gelen Ümit Rıza Türktaş'ın yakınları, Manavgat Köprüçay'dan rafting botu getirdi. Ağaçta bitkin halde bulunan Türktaş, yakınları tarafından getirilen rafting botu ile saat 06.45 sıralarında kurtarıldı. Yaklaşık 7 saat kurtarılmayı bekleyen 2 kişiden Mustafa Dolapçı ise ağaçta bulunamadı. Ağaç üzerinde gücü tükenen Dolapçı'nın akıntıya kapılıp kaybolduğu belirtildi. Yarı baygın haldeki Ümit Rıza Türktaş, botla kurtarıldıktan sonra ambulansla Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılark tedaviye alındı. Türktaş, tedavisinin ardından bugün öğlen saatlerinde taburcu edildi.

‘DEVLET BAKTI KALDI’

Olay yerinde inceleme yapan jandarma ve Sivil Savunma ekiplerine kurtarılan Ümit Rıza Türktaş'ın yakınlarından Özgür Kaya tepki göstererek, “Bana gece yarısı telefon geldi. Arkadaşlarımı topladım ve Manavgat'tan rafting botu ayarladım. Botu hazırlayıp arkadaşımızın yanına gittik ve kurtardık. Devletin görevlileri ise baktı kaldı” dedi.

Kayıp Mustafa Dolapçı'nın yengesi Münevver Dolapçı, Mustafa Dolapçı'nın saat 23.45'te cep telefonuyla kendilerini aradığını ve Ümit Rıza Türktaş ile otomobillerinin sele kapıldığını, otomobilden çıkarak bir ağaca tırmandıklarını ve kurtarılmaya beklediklerini söylediğini anlattı. Daha sonra cep telefonuyla Mustafa Dolapçı'ya ulaşamadıklarını belirten Münevver Dolapçı, bölgeye gelerek beklemeye başladıklarını kaydetti.

‘DONUYORUM’ DİYORDU

Alanya'dan gelen Ahmet Müftüoğlu da arkadaşlarının mahsur kaldığını duyar duymaz bölgeye hareket ettiklerini söyledi. Sabah saat 05.00'te Taşağıl'a giderek, bir bot temin ettiklerini bildiren Müftüoğlu, bu botla Ümit Rıza Türktaş'ı kurtardıklarını söyledi. Ali Rıza Türktaş'ın kurtarıldığı sırada şokta olduğunu ve “Donuyorum” dediğini vurgulayan Müftüoğlu, Mustafa Dolapçı'nın ise ağaçta olmadığını belirtti.

Bu arada Mustafa Dolapçı'nın yakınları, alkış tutarak, yetkilileri  protesto etti. Bulundukları bölgenin üzerinde enerji nakil hattı olması nedeniyle bu iki kişiye Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı helikopterle ulaşılamamıştı.

Gece sabaha kadar süren kurtarma operasyonunun ardından gün ağardığında şiddetli yağış ve fırtınanın verdiği büyük zarar gözle görüldü.

YENİ ALDIĞI OTOMOBİLDEN CESEDİ ÇIKTI

Şiddetli yağış nedeniyle trafiğe kapanan Antalya- Alanya karayolunun yine Abdurrahmanlar Mevkii'nde, siyah Citroen marka bu araca 30 metre uzaklıkta, sabah saatlerinde suların çekilmeye başlanmasıyla 07 BDH 57 plakalı beyaz renkli Şahin marka otomobil fark edildi. Bölgedeki herkesin şaşkınlıkla izlediği olayda, otomobilden çiftçi 45 yaşındaki Muhammet Şahin'in cesedi çıkartıldı. Jandarma yetkilileri otomobilin Ali Top'a ait olduğunu, otomobilin satış işleminin dün yapıldığını ve Muhammet Şahin'in Burdur'un Bucak İlçesi'nden gelerek Serik İlçesi'nin Gebiz Beldesi'nden Şahin marka bu otomobili satın aldığının belirlendiğini kaydetti.

Öğle saatlerine doğru, birbirlerine 30 metre uzaklıktaki Dolapçı ve Türktaş'ın siyah renkli Citroen marka otomobili ile Muhammet Şahin'in beyaz renkli Şahin marka otomobili, vinç yardımıyla çekilen sel sularından çıkartıldı.

Bölgede yaşadıkları çadırlarda mahsur kalan 6'sı çocuk 17 kişi ise Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı'na ait helikopter ile gece geç saatlerde kurtarıldı.

DEMRE'DE ANTRENÖRÜN CESEDİ BULUNDU

Antalya'nın Demre İlçesi'nde dün meydana gelen şiddetli yağış ve fırtınanın ardından akarsuların dağlardan sürükleyip getirdiği, dalgaların sahile vurduğu odunları toplarken dalgalara kapılarak kaybolan güreş antrenörü 49 yaşındaki Kazım Şahin'in cesedi ise Demre Çayı'nın denize döküldüğü noktada bulundu.

Kazım Şahin'in yakınları, cesedin çıkarılışı sırasında fenalık geçirerek gözyaşı döktü. Ceset, otopsi için Demre Devlet Hastanesi morguna
kaldırıldı.

TEDAŞ'ÇI DA YILDIRIM KURBANI

Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Karıncalı Köyü'nde dün öğleden sonra elektrik arızasını gidermek için elektrik direğine çıkan TEDAŞ görevlisi 27 yaşındaki Sami Demirbaş da yıldırım düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA

Antalya'daki şiddetli yağışın ardından Aksu Çayı ile bu çaya bağlı derelerin taşması sonucu merkez Aksu İlçesi'ne bağlı bazı köylerle Kundu bölgesinde bazı evler ve tarım alanlarını su bastı. Aksu'ya bağlı Kumköy, Dumanlar, Solak, Boztepe ve Alaylı köyleriyle, çevredeki yerleşim birimlerinde bazı evler ve seralar sular altında kaldı. Bu arada, Kundu bölgesindeki çiçek seralarının yanı sıra, meyve bahçeleri de sular altında kaldı. Taşkın nedeniyle bazı vatandaşlara ait küçükbaş hayvanlarla, kümes hayvanları telef oldu.

Köylülerden Nedim Aydın, su baskınında 35 keçisinin telef olduğunu, 9 dekar karanfil ekili serasının sular altında kaldığını söyledi. Ahmet Dakak da 30 dekar çiçek serasının ve evinin sular altında kaldığından yakınarak, sular yükselmeye başladığında çocuklarını, daha yüksek kesimde olan, bir yakınının evine gönderdiğini anlattı.

KARAKOL SUYUN ORTASINDA KALDI

Kundu'da bulunan iki katlı Özlü Jandarma Karakolu'nun alt katını da su bastı. Sel sularından karakolun ikinci katına çıkarak kurtulan askerlere bölge halkının yardımı ile erzak götürüldü. Alt katı yaklaşık 1,5 metre yüksekliğindeki sular altında kalan karakolda görevli personelin ulaşımı, iş makinesiyle sağlandı.

Olayın hemen ardından afet ekibiyle birlikte bölgeye hareket ederek açıklama yapan Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, “Aşırı yağışın etkisi ile tarım alanlarının büyük bölümü sular altında kalmış. Afet ekipleri yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara müdahale etmek için çalışıyor” dedi.

Sel sularının Kundu bölgesinde bulunan Özlü Jandarma Karakolu'na da ulaştığını dile getiren Seyman, “Karakolumuzun birinci katı gece yarısı devam eden yağışlar nedeniyle tamamen sular altında kalmış. Biz buradaki gelişmeleri dikkatli bir biçimde takip ediyoruz. Askerlerimizin karakolun ikinci katındaki bekleyişi sürüyor. Olayda herhangi bir yaralanma veya can kaybının yaşanmaması sevindirici” diye konuştu.

FUTBOL SAHALARI SUYA GÖMÜLDÜ

Antalya'da Aksu Çayı ile bu çaya bağlı derelerin taşması sonucu Kundu'daki Topkapı Oteli'ne ait futbol sahaları da sular altında kaldı. Bölgedeki onlarca ev ve spor kompleksine bugün sabah kepçe ile ulaşılabildi.

Topkapı Oteli Genel Müdürü Uğur Yiğit, dün akşam saatlerinden itibaren bölgede suların yükselmeye başladığını belirterek, saat 21.30- 22.00 civarında, otele ait futbol sahalarını çevreleyen  istinat duvarının yıkıldığını söyledi. Duvarın yıkılmasıyla birlikte futbol sahaları ve idari binaların sular altında kaldığını kaydeden Uğur Yiğit, kendisinin de bazı arkadaşlarıyla birlikte arıtma tesisinde mahsur kaldığını, bir iş makinesinin yardımıyla kurtarıldıklarını söyledi.

WOW Otelleri Genel Direktörü Süreyya Ertuğrul ise şunları söyledi:

“Tüm ova ve spor tesislerimiz sular altında kaldı. Daha önce böylesi bir durumla karşılaşmadık ama her ihtimale karşı istinat duvarı örmüştük. Fakat, nehir 2,5 metre yükselince duvar da yıkıldı. Yetkililer bu konuda önceden tedbir almalıydılar. Buraya Alanya'dan antrenman için birçok takım dönemediği için civar otellerde kaldı. WOW'a bağlı 2 tesisimizde 22 takım kalıyordu, rezervasyon iptalleri başladı. Bugün sahalarımızda 7 hazırlık maçı vardı. Takımların konaklaması ve diğer gelirleri ile yaklaşık 1 milyon euro zararımız var. Tesislerimizdeki zararında 1 milyon euro civarında olduğunu tahmin ediyoruz.”

Mardan Palace Oteli'nde çalıştığını söyleyen Rus 29 yaşındaki Inga Papana da arabasıyla sel sularına rağmen Kundu Jandarması'na gelirken araçta mahsur kaldı ve kepçe yardımıyla kurtarıldı. Korku dolu anlar yaşadığını söyleyen Papana, “Jandarmada bir işim vardı, imza atmam gerekiyordu. Onun için gitmek istiyordum. Sular içinde korktum ve panikledim” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!