Antalya'da 'akıllı kart' sistemi yarın başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Antalyada akıllı kart sistemi yarın başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2007 14:23

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu taşımacılıkta yolcuların para yerine kart kullanmaları amacıyla hazırlanan akıllı kart sistemi, ilk kez yarın, şehir merkezinde hizmet veren tramvayda kullanılmaya başlanacak.

Haberin Devamı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Köken ile belediyenin açtığı ihaleyi kazanarak akıllı kart sistemini hayata geçiren Antkart firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Talip Küner, şirket yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzendi.

Antkart Yönetim Kurulu Başkanı Talip Küner, yaptığı konuşmada, toplu taşımadaki akıllı kart sistemlerinin 7-8 yıldır dünya gündemine oturduğunu belirterek, bu kartlarla, çip sistemiyle bilgi depolama, yolcu ve taşıma hareketliliğinin takibinin yapılmasının sağlandığını bildirdi.

Küner, Antalya'da yarın ilk olarak tramvayda kullanılmaya başlanacak kart sisteminin de toplu taşımaya ilişkin istatiksel veri elde edilmesi, minibüs esnafının şikayetleri arasında yer alan kaçak yolcu binişinin engellenmesi, tüm taşıma ve yolcu hareketliliğinin takibinin yapılabilmesi dolayısıyla kent güvenliğine katkı sağlayacak dünyadaki ilkler arasında bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Antalya'da ileri süreçte toplu taşımada para vermeyi tamamen ortadan kaldıracak sistemin, modern ve teknolojik donanımıyla kent için kazanım olduğunu dile getiren Küner, akıllı kartların, hat ve zaman kontrolü, kişisel kart kullanımı, yapılacak akıllı duraklarla da güzergahlardan geçecek araçların numaralarının cep telefonu mesajı olarak gönderilmesini sağlayacağını bildirdi.

Küner, akıllı kartları dijital okuyan ve tüm taşıma bilgilerini yolcuya sunan otomatik bilet makinesindeki veriler ışığında, kaçak yolcu binişinin engellenmesi ve yolcu hareketliliğinin daha iyi denetlenmesinin sağlanacağını belirterek, cihazın taşıma araçlarına kurulmasıyla birlikte, araçlara güvenlik alarm sisteminin de yerleştirileceğini kaydetti. Küner, ileriki süreçte kurulacak öğrenci taşımasındaki turnikeli sistemle de çocukların okuluna teslim edildiğine yönelik ailelerine cep telefonu mesajı gönderileceğini belirtti.

Minibüs esnafının son dönemde artan tepkileri arasında bulunan, toplu taşıma gelirlerinden Antkart firmasının çok yüksek miktarda gelir elde edeceğine ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Küner, “Antalya'da 662 minibüs, 162 halk otobüsü ve tramvayda yıllık 420 bin kişinin taşınmasıyla 67 milyon YTL gelir elde ediliyor. İhale şartnamesine göre, firmamız yıllık gelirden yüzde 11 olan pay elde edecek ancak bu payın içerisinden KDV oranların düşmesiyle Büyükşehir Belediyesi'ne yıllık yaklaşık 3-4 milyon YTL gelir sağlanacak” dedi.

Haberin Devamı

Küner, yarın ilk kez Mezbaha Kavşağı ve Konyaaltı Caddesi Müze önündeki şehir içi güzergahında hizmet veren tramvayda kullanılmaya başlanacak akıllı kartların, Ramazan ayı boyunca yüzde 50 indirimli olacağını söyledi. Küner, 10 yıllık kullanım süresine sahip akıllı kartların yolcu bilgi ve fotoğraflarının da yer aldığı kişiselleştirilmiş olanları da dahil 10 YTL'den satışa sunulacağını, sanal para dolumunun kontör yükleme yöntemiyle yapılacağını belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Köken de, akıllı kart sisteminin modern ve çağdaş bir hizmet olduğunu belirterek, sistemle kente 10 milyon dolarlık yatırımın kazandırılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin akıllı kart sistemiyle birlikte toplu taşımadan elde edeceği geliri kentte yeni yeni yatırımlara dönüştüreceğini kaydeden Köken, minibüs esnafının tepkileriyle ilgili de şöyle konuştu:
“Minibüsçü esnafının tepkisi Antalya'nın geneli ile ilgili değil. Nasıl engelleyebiliriz derdindeler. Birilerinin keyfi, rantı bozuluyor diye bu hizmeti yapmaktan geri durmayacağız. Minibüsçüler direnecekse, dirensin. Bir çok şehirde uygulanan toplu taşımadaki bu modern kart sisteminin kazanımları, görülecek.”

Yarın tramvayda kullanıma başlanılacak akıllı kart sisteminin, Antalya'daki tüm minibüs ve halk otobüslerinde de Kasım ayı başından itibaren tamamen kullanılması öngörülüyor.
Sistemle birlikte yüklenici firmanın, Antalya'da halkın toplu taşımaya ilgisinin artırılması amacıyla kampanyalar düzenleneceği de kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!