Antalya Limanına 9.5 milyon dolarlık yatırım yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Antalya Limanına 9.5 milyon dolarlık yatırım yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 18:29

Antalya Limanına bir yılda, vinç ve araç gereç ile yeniden yapılandırma projesi kapsamında 9,5 milyon dolarlık yatırım yapıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Meclis Toplantısına konuşmacı olarak katılan Global Holding, Çelebi Holding ve Antmarin ortaklığı tarafından işletilen Port Akdeniz Antalya Liman İşletmeleri Genel Müdürü Ayhan Çiftçi, limanda yapılan yatırım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Antalya Limanının 22 yıllığına 61 milyon dolar karşılığı kiralandığını belirten Çiftçi, limanın uluslararası güvenliğinin sağlanması için liman bölgesinin tamamının kamera sistemiyle donatılacağını, limandaki gemi hareketlerinin de internet ortamında takip edilebileceğini söyledi.

Antalya Limanından beklentilerinin çok büyük olduğunu anlatan Çiftçi, mendireklerin bakım ve onarımının yapılacağını, yolcu terminali için yeni mimari proje hazırladıklarını, yükleme ve boşaltma için vinçlerin yenilendiğini kaydederek, şöyle konuştu:
“Antalya Limanında bir yıl bile olmadan 9,5 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Vinçler yenilendi. Eski vinçler hurdaya çıktı. Forklift ve küçük tonajlı gemilere yükleme ve boşaltma yapabilmek için 5 ve 10'ar tonluk vinçler alındı. Yatırımların 8,5 milyon doları vinç, araç gereç parkı için yapıldı. 100 ton yük kaldırma kapasiteli büyük vinç alındı.”
Antalya Limanı'ndan 3 konteyner hattı bulunduğunu, buna iki hat daha ekleneceğini ifade eden Çiftçi, bu hatlardan yılbaşından bu yana yapılan taşımacılığın 55 bin konteynere ulaştığını, yıl sonunda hedeflerinin 65 bin olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Çiftçi, şöyle devam etti:
“Konteyner taşımacılığı Antalya bölge ekonomisi için çok önemli. Daha önce Mersin ve İzmir limanlarını tercih eden ihracatçılar yeniden Antalya Limanı'na döndü. İhracat için konteyner çok önemli ve ucuz. Antalya bölgesindeki ihracatçı 8, 10 ve 20 tonluk ürününü en ucuz şekilde dünyanın dört bir yanına ulaştırabilecek. Navlunda da rekabet olduğu için fiyatlar da ucuzladı.”

KRUVAZİYER TURİZM

Antalya Limanına yıl içinde 30'dan fazla yolcu gemisi geldiğini, ancak yolcu rıhtımı ve terminal binasının hizmet kalitesinin çok iyi olmadığını ifade eden Çiftçi, yolcu terminali için mimari proje hazırladıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Antalya Limanının kruvaziyer turizmde yolcu indirme bindirme limanı olması için girişimlerde bulunduklarını dile getiren Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyanın bütün kruvaziyer turizmi ABD'de Miami de planlanıyor. 2008 yılında yapılan görüşmelerin meyvesi 2009 yılında alınır. Kruvaziyer turizmde 2008 yılı bizim için toparlanma dönemi olacak. 2009 yılından itibaren de kruvaziyerde dünyanın en büyük firmalarından birini Antalya'ya getirmek için çalışıyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor. Antalya Limanı'nın geleceği parlak. Antalya limanı'nda yıllık 150-200 gemi seferini ancak 2010-2012 yıllarında yakalayabiliriz.”

“BALIKÇI BARINAĞI SORUN YARATIYOR”

Balıkçı barınağı olmadığı için Antalyalı balıkçıların liman içinde kaldığını, bunun da uluslararası deniz güvenliği açısından sakıncalar yarattığını vurgulayan Çiftçi, bu sorunun bir an önce çözümlenmesi gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Antalya Limanının ISO 9001 kalite belgesi aldığını, işçi sağlığı ve iş güvenliğinde de kalite belgesini 2008 yılının başlarında almayı hedeflediklerini anlatan Çiftçi, Acil Durum Eylem Planı hazırlıklarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!