Antalya güneş tutulmasına hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Antalya güneş tutulmasına hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 11:53

Antalya 29 Mart'taki tam güneş tutulmasına hazırlanıyor. ABD'den Avrupa'nın birçok şehrine, Mısır'dan Japonya'ya milyonlarca insan tam güneş tutulmasına Antalya ve çevresinden gerçekleştirilecek canlı yayınlarla şahit olacak.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Uzmanı Dr. Tuncay Özışık, NASA'nın Explorotorium ekibinin güneş tutulması nedeniyle 29 Mart'ta Side Antik Tiyatrosu'ndan günboyu canlı yayın yapacağını söyledi. Özışık, NASA ekibinin hazırlayacağı “Earth Day 2006” programının, ABD'nin yanısıra Avrupa ülkeleri ve Mısır'dan izleneceğini bildirdi.

İran'ın İsfahan kentindeki Hedayatgaran Araştırma Merkezi'nden Manavgat'a gelecek 4 kişilik bilimsel araştırma ekibinin de tutulmayı internetten canlı yayınlayacağını dile getiren Özışık, Japonya'dan bir grup bilimadamının tutulmayı Adrasan'dan yapacağı yayınla internetten canlı yayınlayacağını kaydetti.

Özışık, Norveç Oslo Üniversitesi'nden 150 bilimadamının da 29 Mart'ta gerçekleşecek güneş tutulmasını izlemek ve internetten naklen yayınlamak üzere Manavgat'a geleceğini bildirdi.

Oslo Üniversitesi Astronomi Bölümü ve Norveç Astronomi Kulübü'nden gelecek 150 kişi arasında Norveç'in popüler bilimadamlarından Prof. Knut Jorgen Odegaard'ın da bulunacağı ve güneş tutulmasının evrelerini canlı yayınla Norveç televizyonlarına aktaracağı öğrenildi.

DERSİMİZ GÖKBİLİM

Antalya Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sezai İrtem, tam güneş tutulması nedeniyle 29 Mart'ta il ve ilçelerdeki okullardaki tüm derslerde gökbilim konusunun işleneceğini söyledi. Güneş tutulması nedeniyle öğrenciler arasında resim ve şiir yarışmaları da düzenleneceğini ifade eden İrtem, uzaybilimiyle ilgili konferanslar verileceğini dile getirdi.

Gökbilimi sevgisini tüm öğrencilere aşılayacaklarını vurgulayan İrtem, öğrencilere güneş tutulmasını izlemek üzere özel gözlükler temin edeceklerini vurguladı. Gözlükler için sponsor aradıklarını söyleyen İrtem, gözlüklerin ücretsiz olarak ya da sembolik bir ücretle öğrencilere dağıtılacağını ifade etti.

Öğrencilerin tutulmayı özel gözlükleriyle okullarından takip edeceklerini anlatan İrtem, konuya özel ilgisi olan bazı öğrenciler için teleskop temin edebileceklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!