Antakya: Hedefine yürüyor

Güncelleme Tarihi:

Antakya: Hedefine yürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2004 01:41

İnanç turizminin kalbi sayılan Antakya'nın dünya kenti olması için büyük çaba sarf eden CHP'li Belediye Başkanı ve adayı İris Şentürk, amacına henüz ulaşamadı ama kente kadın eli değdiği belli oluyor. ‘‘Kime oy vereceksiniz?’’ sorusuna aldığımız yanıt, ‘‘İris Şentürk’’ oluyor.

BELEN tepesinden Amik Ovası'na baktığınızda etkilenmemek mümkün değil. Nur dağlarından kıvrılarak ovaya inip Antakya'ya girdiğinizde trafik sıkışıklığından bunalıyorsunuz. Buna rağmen kentin her yanı tarih kokuyor ve Belediye Başkanı İris Şentürk'ün en büyük hayali Antakya'yı dünya kenti haline getirmek.

İnanç turizminin kalbi olan Antakya'nın iki adım ötesi Suriye.

Şehirde Arapça konuşanlar, Fransızca konuşanlar bir hayli fazla.

Çünkü binin üzerinde Hıristiyan, 100'ün üzerinde Yahudi ailesi burada yaşıyor. Yani Antakya camileriyle, kiliseleriyle ve havrasıyla tam bir barış kenti. Her dinden insanın asırlarca kardeşçe yaşadığı, el ele verdiği bir kent.

GÜNDÜZ NÜFUSU DAHA FAZLA

Tarıma dayalı sanayi kenti olan Antakya aynı zamanda çevrenin ticaret merkezi.

Kentin nüfusu gündüz çok kalabalık, gece ise sakin. Çevre beldelerin dükkánları, çalışma yerleri Antakya'da.

Bu da belediye hizmetlerinde aksamalara yol açıyor. Zira bütçeden nüfusa göre pay alan Antakya, geliriyle yeteri kadar hizmet veremiyor.

Dünyanın en ünlü mozaiklerinin yer aldığı müze, St. Pierre Kilisesi ve Titus Tüneli ile ünlü Antakya'yı ziyaret eden Hıristiyanlar hacı olarak ülkelerine dönüyor, ancak inanç turizmi henüz istenilen seviyeye gelmedi. Bu nedenle kente para akışı da oldukça az.

HER EVDEN BİR KİŞİ ORTADOĞU'DA

TIR filolarıyla Ortadoğu ülkelerini dünyaya bağlayan kent olan Antakya'daki her evde bir kişi Ortadoğu ülkelerinde çalışıyor, işsizlik bir hayli fazla.

Kentte vatandaşla konuştuk, kimin kazanacağını, kime oy vereceklerini sorduk. Aldığımız yanıt İris Şentürk oldu, ancak diğer partilerin adaylarına da şans tanıyanlar vardı.

Vakko’nun döşediği zeytinyağı fabrikası

Savon Otel'de kentin değişik meslek sahipleriyle bir araya geldik. Sabun ve zeytinyağı fabrikası olarak yıllarca hizmet veren bu yer, Şehoğlu Ailesi tarafından revize edilerek otel haline getirildi ve İstanbul'da bile bulunmayan, odalarını Vakko'nun döşediği bir butik otel yapıldı. İnanç turizmine hazır hale getirilen Savon Otel'de siyaset konuştuk. Konuklarımız Eczacı İlker Kızılkan, İnşaat Müh. Eşref Özkaya, İskenderun ve Antakya'daki sinemaların sahibi Murat Dökmeci, Avukat Serhat Kuseyri, Otomotivci Kenan Ovalı'ydı. Kimin kazanacağını onlara sorduk.

SHP’nin adayı İris Hanım’ı kösteklememek için çekilmiş

ANAP
'ın adayı Necat Seçkin, aynı zamanda Bekir Karabacak'ın ve İris Şentürk'ün yardımcılığını da yapmış. Güçlü bir aday. Antakya'nın tanınmış simalarından biri. Kazanma şansı yok, lakin konuşulan isimler arasında.

DYP'nin adayı Adnan Dağıstanlı yıllardır siyasetin içinde.

AKP Antakya'da liberal bir aday bulmuş. Yıllardır TEDAŞ'ın müdürlüğünü yapan Mehmet Yeloğlu, siyasetten uzak ve bugüne kadar siyaset yapmamış.

MHP'nin adayı Ahmet Fuat Arslan.

Saadet Partisi'nin adayı ise Zeki Berber.

Aday isimleri sayıldığında SHP'den bahsedilmeyince merak edip sordum:

SHP'nin adayı yok mu?

Vardı, dediler. Dr. Mehmet Ali Ediboğlu, SHP'nin adayıydı ancak çekildi.

İris Hanım'ı desteklemek için mi çekildi, deyince konuklarım tebessüm etti:

En azından kösteklememek için.

Mehmet Ali Ediboğlu, Antakya'nın tanınmış ailelerindendi ve oldukça da beğenilen biriydi. SHP'den bu nedenle aday olmuştu. Eğer çekilmeseydi CHP'nin oyları parçalanacak ve AKP rahat kazanacaktı. Sonunda karar verildi, Ediboğlu çekildi ve İris Hanım'ın oyları parçalanmadı.

Bence

Aileler önemli


Tüm olumsuzluklara rağmen CHP'nin adayı İris Şentürk başkanlığı kazanacak olan en güçlü aday. Şüphesiz bu seçimlerde Kuseyri Ailesi, Bursalıoğulları, Bereketler, Bahadırlı, Halefoğulları, Sökmenler ve Huri Ailesi'nin yanı sıra diğer güçlü ailelerin vereceği karar da önem taşıyor.

YARIN: ESKİŞEHİR, MARDİN, KIRŞEHİR, ERZURUM
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!