Annan beklenen raporu sundu

Güncelleme Tarihi:

Annan beklenen raporu sundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2004 00:41

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs Raporu'nu MB Güvenlik Konseyi'ne sundu. Annan raporunda, Konsey'in Kurucular Anlaşması'na destek vermesini, Kıbrıs'a silah satışını yasaklamasını ve Ada'da oluşturulacak yeni BM barış gücü operasyonlarının görev yönergesinin onaylanmasını istedi.

Annan'ın bu isteği, 31 Mart'ta tarafların davet edilmesiyle nihai hale ulaştırılan planın gereği olarak Konsey'e sunuldu.

Eğer Kurucular Anlaşması herhangi bir nedenle yürürlüğe girmezse, Konsey'den istenen kararların içinin boş kalacağını belirten Annan, Ada'daki yeni BM barış operasyonu yönergesiyle ilgili isteklerini sıraladı.

Raporunda, Kıbrıs'a silah satışının Konsey tarandan yasaklanmasını isteyen Kofi Annan, plan uyarınca Ada'daki askeri güçlerin çekilmesi, yerel güçlerin ve polis kuvvetlerinin dağıtılmasının gözlenmesi ve teyit edilmesinin de BM barış gücü yönergesinde yer almasını istedi.

BM Genel Sekreteri, yeni BM barış gücünün Ada'da hareket serbestisi olmasını isteyerek, bunun 2 bin 500 asker, 750 polis memuruve Kıbrıslı Türkler ile Rumların yanı sıra başka ulusların da katılımıyla önemli miktarda sivil çalışandan oluşmasını talep etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!