Anladım bu hastalık iyi değil

Güncelleme Tarihi:

Anladım bu hastalık iyi değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2008 00:00

"...Ve yıl 1982, Yeditepe Oyuncuları... Yirmi yıl, aralıksız ışık saçmak için verilen sonsuz savaş. Onlarca genç insana açılan kucak. Yazılan, yönetilen oyunlar, kazanılan sayısız ödül. En önemlisi, ülkemizde bir ilke imza atıp, bir müsamere salonundan, kültür merkezine dönüştürülen koca bir yapı. Kısacası bir ÖMÜR! Seve seve, özveriyle, içtenlikle, gönülden sunulan bir yaşam. O arada yetiştirilen, büyütülen, 30 yaşına erişen bir oğul. Hepsi ülkeme helâl olsun"... Modern Türk tiyatrosunun anıt isimlerinden Hadi Çaman, 40'ncı sanat yılı için hazırladığı metni bu sözlerle bitirmişti. Bu sözünü de dün gece 65 yaşında son nefesini verinceye kadar tuttu.

Haberin Devamı

GÖZYAŞLARIYLA TOPRAĞA VERİLDİ

HADİ ÇAMAN'IN ALBÜMÜNDEN

SEVENLERİ BÖYLE UĞURLADI

Uzun süredir mücadele ettiği hastalığa yenilerek yaşama veda eden Hadi Çaman, 65 yıllık yaşamının büyük bölümünde gerçekten de söylediği gibi kanına giren akörlük sevdasından hiç vazgeçmedi, hep bu uğurda mücadele etti.

HUKUK EĞİTİMİ ALDI, TİYATROYA SEVDALANDI

1943 yılının 13 Ocak günü Kastamonu'da dünyaya gelen Hadi Çaman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim aldı. Ardından da Belediye Konservatuvarı'na girdi. Başlangıçta oyunculukla sadece amatör olarak ilgileniyordu. Ama 1962'de Dormen Tiyatrosu ve ardından Kent Oyuncuları'nın açtığı bir sınavı kazanarak Altın Yumruk adlı oyunda profesyonelliğe adım attı.

Daha sonra Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu, Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Miyatro (Müjdat Gezen), Şan Tiyatrosu gibi tiyatrolarda da onlarca oyunda oynadı. 1982 yılında Yeditepe Oyuncuları'nı kurdu. O zamandan rahatsızlığına değin Nişantaşı'ndaki kendi tiyatrosunda sanat yaşamını sürdürdü.

Haberin Devamı

EROTİK FİLMLERDEN KAZANDIĞI PARAYI TİYATROYA YATIRDI

Anladım bu hastalık iyi değil
Erotik komedilerden kazandığı parayı tiyaroya yatırdı.

Ne olursa olsun oyunculuktan hiç kopmadı Hadi Çaman. Türk tiyatrosunun ve sinemasının büyük bir kriz içine girip kendine bambaşka çıkış yolları aradığı 1970'li yıllarda bile.

O dönem Yeşilçam'da bir akım haline gelen erotik filmlerde oynadı. Tek bir amacı vardı, yaşamını sürdürmenin yanısıra tiyatro çalışmalarını da sürdürebilmek.

O yıllarda bir çok erotik filmde birlikte çalıştığı yönetmen Ülkü Erakalın da zaten Yeşilçam'ın içinde bulunduğu durumu şu cümlelerle özetlemişti bir söyleşisinde. "1970'lerde seks ağırlıklı 10 film yönetmek zorunda kaldım. Bu filmlerde Ali Poyrazoğlu, Bülent Kayabaş, Aydemir Akbaş ve Hadi Çaman'la birlikte çalıştım. Hepimizin tek bir amacı vardı borçlarımızı ödeyebilmek. "

Haberin Devamı

Hadi Çaman'ın, 1970 yılında “Adım Kan, Soyadım Silah” adlı filmle adım attığı sinema serüvenine erotik  komedileri de sığdırdı.

"KELEBEKLER ÖZGÜRDÜR" ONUNLA ÖZDEŞLEŞTİ

Anladım bu hastalık iyi değil
Füsun Önal ile birlikte oynadığı Kelebekler Özgürdür en ünlü oyunuydu.

Ama ne yaparsa tiyatro için yaptı Çaman. 1982 yılında kendi tiyatrosunu Yeditepe Oyuncuları adı altında kurdu. Bu tiyatroda “Kelebekler Özgürdür”, “Durdurun Dünyayı İnecek Var”, “Matruşka”, “Küheylan”, “Aşk Dediğin Nedir Ki?”, “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü” gibi oyunları yönetti ve oynadı.


Füsun Önal ile birlikte rol aldığı Leonard Gershe'nin Kelebekler Özgürdür adlı oyunu ise Çaman'la kelimenin tam anlamıyla özdeşleşti.

Haberin Devamı

Sanatsal yaşamı hep mücadele içinde geçti Hadi Çaman'ın. Geçen yıl 45'nci sanat yılını kutlalmak için bile öylesine büyük çabalar harcadı ki.

45'İNCİ YILIMI KUTLATMADILAR

O dönemde Hürriyet gazetesine verdiği bir röportajda "45'nci sanat yılımı kutlatmadılar" diye sitem emişti Çaman. Ve şunları söylemişti: " Evet ve bu 25. yılda, sevgili Turgut Özakman’ın Paramparça isimli oyununu oynadık, Cahit Atay’ın Son Perde adlı müzikli oyununu oynadık, şu anda projeye verdiğimiz başka bir şey vardı. Tiyatromun 25. yılını ve Hadi Çaman’ın 45. sanat yılını kutlayacaktım, bakınız kutlayacaktım diyorum çünkü kutlattırmadılar bana. Arthur Miller’ın, ’Hepsi Oğlumdu’ adlı oyununu projeye sundum. 12 kişilik bir oyundu; ancak böyle bir ortamda ben bu oyunu nasıl çıkarırım. Şu anda 5 kişilik bir oyunla projemi değiştirdim, eksik olmasınlar o hakkı tanıdılar. Alphonso Passo’nun, yıllar evel Nisa Serezli-Tolga Aşkıner tiyatrosunda oynadığımız Hayat Hoştur Gerisi Boştur adlı oyunu Türkiye’ye uyarladık. Sevgili Hale Kuntay dostumla beraber şu anda "Aşkın Yaşı Yoktur" adlı bir prodüksiyon haline dönüştürdük ve 18 Mayıs itibariyle oynanıyor. Ne yazık ki Hepsi Oğlumdu’yu oynayamadım bu sene, ama Allah ömür verirse 50. Sanat yılımda ve tiyatronun 30. yılında oynayacağım mutlaka.

Haberin Devamı

Çaman, ne yazık ki 50'nci sanat yılını kutlayamadı. Ama arkasında, oyunlar, filmler, uyarlamalar, çeviriler ve daha nice unutulmayacak eserler bıraktı.

BAKIMEVİNDEN HASTANEYE KALDIRILDI

Çaman, geçen mayıs ayından bu yana İstanbul Ziverbey'de Doğa Bakımevi'nde kalıyordu. an Çaman,  sahibi Levent Cebir yaptığı açıklamada, 15 Mayıs tarihinden  itibaren bakımevlerinde kalan Çaman'ın, dün saat 18.30 sıralarında kalp ve  solunum yetmezliği nedeniyle fenalaştığını ve yapılan müdahalelere rağmen  kurtarılamayarak saat 19.00 sıralarında vefat ettiğini belirtti.

Cebir, ALS hastalığı ve diğer rahatsızlıkları nedeniyle 2007 yılı aralık  ayından beri tedavi gören Hadi Çaman'ın, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi  Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde uzun süre tedavi gördükten sonra, Doğa  Bakımevi'ne yerleştiğini belirtti.Çaman'ın Bengi Şen ile evliliğinden Mehmet Efe adında bir oğlu bulunuyor.

Haberin Devamı

VİCDAN AZABI ÇEKİYORUZ

Bu sabah bir televizyon programına katılan Gülriz Sururi ve Haldun Dormen acılarını dile getirdiler. Sururi ve Dormen, ölümün ardından vicdan azabı çektiklerini söyleyerek " Küskün, kırgın ve kalbi kırık gitti. Vicdan azabı çekiyoruz. Çünkü yanına hiç gidemedik, onunla ilgilenemedik. Maddi durumu da iyi değildi. Hastalığının anlamını bilmiyordu. ''ALS'' ne demek diye soruyordu. Anlatmaya çalıştığımızda ' Boşver, ben anladım. Bu hastalık iyi değil' diyordu!" dediler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!