Ankara'nın yeraltı kaynak suları incelendi

Güncelleme Tarihi:

Ankaranın yeraltı kaynak suları incelendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 15:07

Ankara ve ilçelerindeki yeraltı su kaynaklarının sulama kalitesini belirlemek için yapılan araştırmanın raporu, Ankara İli Çevre Koruma Vakıfı (ANÇEVA) tarafından kitap haline getirildi.

Haberin Devamı

Kimya Yüksek Mühendisi Dr. Ender Eltan tarafından yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonrası hazırlanan “Ankara İli ve İlçelerinde Yeraltı Sularının Sulama Suyu Kalitesi” başlıklı raporda, çeşitli bölgelerdeki 980 kuyuya ait bilgiler yer aldı.

Ender Eltan, hazırladığı raporda, numune alınan 980 kuyunun koordinatlarının yer aldığını belirterek, yerlerinin coğrafi haritalarda gösterildiğini söyledi.

Yaşanan küresel ısınma sonrası yerüstündeki su kaynaklarının azaldığını ve bunun ardından bir çok kişi ve kurumun, yeraltı sularına yöneldiğini
belirten Eltan, ortaya konan raporun kaliteli toprak ve tarım üretimi
açısında önemini vurguladı.

168 sayfalık raporda, ilçelerdeki sondaj kuyularından alınan suların analizleri şöyle değerlendirildi:
“Akyurt: İlçenin doğusu, kuzeyi ve güneyinde yayılım gösteren kayaçlarda açılmış sondajlar ile alüvyonda açılmış olan sondajlarda debisi küçük de olsa su kalitesi iyi, batıda Çubuk Ovası bölgesinde gölsel miyosende açılan derin sondajlarda su kalitesi kötü çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Altındağ: İlçe sınırları içerisinde yayılım gösteren jeolojik kayaçlar debileri azda olsa iyi kalitede yer altı suyu taşımaktadırlar.

Ayaş: İlçenin doğusunda yayılım gösteren kayaçlarda debisi küçük iyi kalitede sular, batısında alüvyal seri dışında kötü kalitede sular bulunmaktadır.

Bala: İlçe çevresinde Balaban Ovası alüvyonu dışında kötü kalitede sular bulunmaktadır.

Beypazarı: İlçenin kuzey ve güney bölgeleri ile Kirmir Çayı alüvyonlarında iyi kalitede, batıda neojenin tuzlu jipsli birimlerinde kötü kalitede sular çıkmaktadır.

Çamlıdere: Çevrede tamamen volkanik seriler bulunmaktadır. Bu serilerde küçük debili iyi kalitede yer altı suyu çıkmaktadır.

Çankaya: Şist, grovak (kum taşı) ve kireç taşları ile pliyosenin çakıllı kumlu killerinde az debili de olsa iyi kalitede yer altı suyu çıkmaktadır.

Çubuk: Bölgede volkanik seride pliyosende, paleozoik seride ve Çubuk Çayı alüvyonunda açılan sondajların su kalitesi iyi, ovada derin açılan sondajlarda su kalitesi kötüdür.

Elmadağ: Bölgedeki kireç taşı, şist ve grovaklar ile alüvyonda açılan sondaj suları iyi kalitede, güneydoğuda miyosen serisinde kötü kalitede su bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Etimesgut: İlçe çevresinde yayılımı bulunan alüvyon, pliyosen ve mesozoik serileri iyi kalitede, miyosen serisi ise kötü kalitede yer altı suyu taşımaktadır.

Evren: Bölgede debisi az da olsa iyi kalitede yer altı suyu bulunmaktadır.

Gölbaşı: İlçe çevresinde pliyosen, volkanik seri, kireç taşları ile şist ve grovaklar da iyi kalitede, miyosen yaşlı birimlerde kötü kalitede yer altı suyu çıkmaktadır.

Güdül: Güdül çevresinde yayılım gösteren jeolojik kayaçlarda iyi kalitede yer altı suyu bulunmaktadır.

Haymana: İlçe çevresinde alüvyonlar, mesozoik seri ile pliyosen serilerinde iyi kalitede, miyosen serisinde ise kötü kalitede yer altı suyu bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Kalecik: İlçenin doğusunda sığ alüvyon dışında genellikle kötü kalitede sular, batısında ise iyi kalitede sular bulunmaktadır.

Kazan: Mürted Ovası'nın ortasında yer alan bölgede su kaliteleri genellikle iyidir. Ancak güney bölgede gölsel miyosende, kötü kaliteli sular çıkmaktadır.

Keçiören: Volkanik kayaçların yaygın olduğu bölgede, debisi az, iyi kalitede sular bulunmaktadır.

Kızılcahamam: Alüvyon ve volkanik kayaçların yer aldığı bölgede yer altı suyu kalitesi iyidir.

Mamak: İlçe çevresinde Hatip Çayı alüvyonu, volkanik kayaçlar ile paleozoik şist ve grovaklar yer almaktadır. Bu serilerde yer altı suyu kalitesi iyidir.

Nallıhan: Bölgedeki alüvyon, mesozoik serilerde iyi kalitede yer altı suyu bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Polatlı: Kuzeyindeki volkanik kayaçlar, güneyinde miyosenin kireç taşları ve tersiyer fliş serilerinde iyi kalitede; miyosenin marnlı, jipsli seviyelerinde kötü kalitede yer altı suyu bulunmaktadır.

Sincan: Bölgede alüvyal seri, volkanik seri, miyosen kireç taşlarında iyi kalitede; miyosenin marnlı, jipsli seviyelerinde kötü kalitede yer altı suyu bulunmaktadır.

Şereflikoçhisar: Bölgenin kuzey ve doğusu ile sığ alüvyal seri iyi kalitede, batıda Tuz Gölü havzasında derin sondajlarda kötü kalitede yer altı suyu bulunmaktadır.

Yenimahalle: İlçenin kuzeyinde volkanik kayaçlar ile Ankara Çayı, Macun Çayı alüvyonlarında iyi kalitede, batıda Batıkent'te gölsel miyosende kötü kalitede yer altı suyu bulunmaktadır.”

Haberin Devamı

Raporun son bölümünde ise 980 kuyunun genel analiz sonuçlarına yer verilerek, yüzde 42'sinin sulamada toprakta yaratacağı tuzluluk zararının orta, sodyum zararının ise düşük olduğu bilgisine yer verilirken, yüzde 42'sinin yüksek oranda tuzlu olduğu kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!