'Ankaralı zehir içiyor'

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı zehir içiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 14:13

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Kızılırmak suyunun, “telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olacağı” gerekçesiyle, Ankara'ya verilmesi uygulamasının tedbiren durdurulması için dava açtı.

Haberin Devamı

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, Adliye Binası önünde yaptığı basın açıklamasında, Türk Ceza Kanunu'nun insan üzerinde deney yapmayı kesinlikle yasakladığını, buna rağmen Ankara'da yaşayan vatandaşların 21 gündür rızaları dışında Kızılırmak suyunu tükettiklerini söyledi.

“Melih Gökçek bu davranışıyla insanlığa karşı suç işlemiştir. Hakkında derhal Cumhuriyet Savcılıklarınca soruşturma başlatılmalıdır” diyen Çetin, Ankaralıların denek olarak kullanıldıklarını vurguladı.

İnsanların rızaları dışında denek olarak kullanılmalarının uluslararası yasalarca da yasaklandığını ifade eden Çetin, bu suçun Türkiye'de karşılıksız kalması halinde davayı uluslararası yargı organlarına taşıyacaklarını bildirdi.

Kendilerine bu konuda tüketici şikayetleri yağdığını belirten Çetin, bir mahalle muhtarının TÜDEF'e yaptığı başvuruda, hem kendisi hem de babasının bir kaç haftadır alerjik bir reaksiyon gösterdiğini, göz altları ve yüzlerinin kızardığını beyan ettiklerini savundu.

Haberin Devamı

Çetin, “Durumun aciliyeti nedeniyle hukuka aykırılığı açık olan bu uygulamanın durdurulması için tedbir talepli dava açılmıştır” dedi.

“KİRLİLİK İDEOLOJİK İDDİA DEĞİL, BİLİMSEL GERÇEKLİK”

DSİ Genel Müdürlüğü'nün 10 yıllık çalışması sonucunda 2005 yılında yayımladığı raporda, Kızılırmak suyunun ikinci sınıf su kalitesinde olduğu ve içme suyu olarak kullanılamayacağının belirlendiğini anlatan Çetin, şunları kaydetti: “Bütün bu bilimsel tespitlere rağmen hem de Ankaralı tüketicilere haber vermeksizin içme suyu şebekesine zehir karıştırılması Büyükşehir Belediye Başkanının kendi kusuru olan beceriksizliğinin yanında kötü niyetinin de göstergesidir. Bu davranışıyla Melih Gökçek Ankaralı tüketicilerin evrensel tüketici haklarından biri olan sağlıklı içme suyu tüketebilme hakkını ihlal etmektedir. Ankaralı 21 gündür hem rızası hilafına hem TCK ile hem de insanlıkla bağdaşmayan biçimde denek olarak kullanılmıştır.”


Mahkemeye sunduğumuz bilimsel veriler ışığında Kızılırmak suyunun telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olacağından şebekeye verilmesi uygulanmasının tedbiren durdurulmasına karar verilmesini talep ettik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!