Ankara'da ve tüm illerde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Ankarada ve tüm illerde Cuma namazı saat kaçta kılınacak Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2019 11:29

İbadetlerini gerçekleştirmek üzere camilere gidecek olan birçok kişinin gündeminde yer alan Cuma namazı saat kaçta kılınacak sorusu, 29 Mart Cuma günü de araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Ankara ve diğer tüm illerde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte, o konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan saat bilgileri

Haberin Devamı

Cuma namazı saat kaçta kılınacak sorusu Ankara ve diğer tüm illerde gündemde yer almaya devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden açıkladığı Cuma saati bilgileri, il ve ilçe merkezlerine göre değişiklik gösterebiliyor. İşte, Ankara ve diğer tüm illerin Cuma namazı saati ve detaylı bilgiler

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Diyanet İşleri Başkanlığının belirlediği Cuma namazı, Ankara'da saat 12.59'da kılınacak. İstanbul'da ise Cuma Namazı'nın idrak edileceği saat 13.14 olacak. Cuma saati İzmir'de 13.21, Adana'da 12.49, Antalya'da 13.07, Bursa'da ise 13.14'de olacak.

Diğer illere ait Cuma saatleri için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

TÜM İLLERİN CUMA SAATLERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

CUMA NAMAZINA ÜÇ KEZ GİTMEYENİN NİKAHI DÜŞER Mİ?

Haberin Devamı

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler.

Cuma namazını terk edenlere yönelik tehditkâr ifadeler taşıyan hadisler, Cumanın önemini vurgulamak ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildirmek amacını taşırlar. Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cuma, 40); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd, Salât, 212).

Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.

CUMA GÜNLERİ ORUÇ TUTMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür. Resul-i Ekrem (s.a.s.), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50) buyurmuştur. Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca bulunmamaktadır. Cuma günü nafile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur. Oruç tutmak için özellikle Cuma gününü seçmenin mekruh oluşu bu günün müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!