Ankara'da sürpriz buluşma

Güncelleme Tarihi:

Ankarada sürpriz buluşma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 23:15

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Hamas Lideri Halid Meşal ile Başbakanlık Konutu'ndaki iftar yemeğinde bir araya geldi. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan Ankara'da, sadece Suriye değil, tüm Ortadoğu konusunda çok önemli bir isimle, Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal'le iftarda buluştu.
Buluşma gizli tutuldu. Dişişleri Bakanı Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Fidan'ın da katıldığı iftar, son saatlerinde kamuoyuna sızdı.

Bakan Davutoğlu, Meşal ile iftara katılabilmek için daha önceden aynı gün için planlanan Ankara'daki Konyalılar ile bir araya geleceği iftarı bir gün erteledi. Ancak erteleme gerekçesi açıklanmamıştı.

SURİYE KONUSUNDA ÖNEMLİ İSİM

Meşal, Suriye konusunda çok önemli bir isim. Çünkü bu yılın başına kadar Şam'da oturuyor, tüm uluslararası temaslarını buradan yönetiyordu. Suriye'de Beşar Esad yönetimi ile ilişkileri yılbaşına kadar çok iyiydi.

Hatta Ocak ayında, Arap Birliği’nin barış planının uygulanması konusunda Arap ülkeleri ile Esad arasında arabuluculuk yapmış, Esad'ı Arap Birliği planına bizzat Meşal ikna etmişti.

Haberin Devamı

Ancak Şubat ayından itibaren, Esad'ın Arap Birliği planını söz verdiği halde uygulamaması nedeniyle Meşal 'le de ilişkileri gerildi. Halid Meşal on yıllardır yaşadığı Suriye'den ayrıldı. Daha önce Tunus, Mısır ve Libya’daki halk hareketlerini destekleyen Meşal, Suriye’de gösteriler başladığında iki arada kaldı.

Meşal, bir yandan Hafız Esad döneminden bu yana kendisine kucak açan Şam hükümetiyle ilişkilerini korumak isterken, bir yandan da Hamas’ın önemli destekçilerinden olan Müslüman Kardeşler’in de aralarında olduğu Suriyeli muhalifler konusunda sessiz kaldığı için eleştirildi.

Meşal Başbakanlık Konutu'ndan ayrıldı. Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Fidan görüşmeye devam ediyorlar. 

ANKARA'DA GÜVENLİK ZİRVESİ

Öte yandan Başbakan Erdoğan başbaklığında bugün saat 12.00'da Ankara'da bir güvenlik zirvesi toplanacak. Zirvede Suriye ile ilgili gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!