Ankara'da sancılı Kıbrıs toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Ankarada sancılı Kıbrıs toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 00:00

Türkiye ile KKTC arasında Kıbrıs müzakerelerinde izlenecek yol konusunda kriz çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Derviş Eroğlu’nu Kıbrıs sorununu ele almak üzere Ankara’ya davet etti. Ancak Talat, daveti kabul etmedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Başbakan Eroğlu arasında ocak ayında hızlanması planlanan Kıbrıs müzakerelerinde görüş ayrılığı ortaya çıktı. Talat, Rumlarla müzakerelerde, “kurulacak yeni federal Kıbrıs’ta Türk liderin seçiminde Rumların da çapraz ve ağırlıklı oy sistemi seçmen olmasına” olumlu yaklaştı. Aynı yöntemle Türkler de Rum liderin seçilmesine ağırlıklı oy ile katılabilecek. Ancak KKTC hükümeti, Rumlara oy hakkı verilmesine şiddetle karşı çıktı. Eroğlu 15 gün önce Erdoğan’a bir mektup yazarak hükümetin ve parlamento çoğunluğunun bu teklife karşı olduğunu bildirdi ve Talat’ın KKTC hükümeti ile siyasi partilerin görüşlerine önem vermemesinden şikâyet etti.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı geçen hafta KKTC Dışişleri Bakanlığı’na bir yazı göndererek Erdoğan’ın Talat ve Eroğlu’nu 24 Aralık Perşembe günü için Ankara’ya davet ettiğini bildirdi. Dışişleri yetkilileri, Başbakanlık özel uçağının da adaya gönderilebileceğini belirtti. Ancak Talat, davete cevap vermedi. KKTC Dışişleri Bakanlığı da davete sadece Başbakan Eroğlu’nun katılacağını bildirdi.
Erdoğan ile Eroğlu arasında yarın akşam 18.00’de yapılması planlanan görüşmede, Kıbrıs sorununda KKTC hükümetinin görüşleri masaya yatırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!