Ankara'da Barzani krizi mi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Ankarada Barzani krizi mi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2007 00:10

Washington- Ankara arasında sıcak gelişmeler yaşanıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Talabani ve Barzani'yi "PKK'ya destek veriyorlar" diye suçladı ve "Ben onlarla görüşmem kim görüşürse görüşsün" diyerek Kürt liderle görüşülmesi konusunda çok sert tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Büyükanıt'ın konuşmasının tam metni için tıklayın.

Orgeneral Büyükanıt bu sözleri söylediği saatlerde Ankara'da bir söylenti yayıldı. Buna göre Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Neçirvan Barzani ile bir üçüncü ülkede cumartesi günü buluşacaktı.

Dışişleri kaynakları bu söylentiyi doğrulamadı, ancak bazı yabancı ülke diplomatları görüşmenin bu hafta içinde gerçekleşeceğini söylediler.

Bugün görüşme olmadı ve Bakan Gül Suudi Arabistan'a giderken Orgeneral Büyükanıt'ın sözlerine karşı verilmiş bir cevap gibi algılanacak açıklamalar yaptı.

Örneğin, "Irak'taki gruplarla görüşebiliriz (Barzani- Talabani) ayrıca askerin konuşacağı yerler vardır, diplomasinin konuşacağı yerler vardır. Askerin konuşması gereken konular vardır. Asker zaten silahıyla konuşur. O zamana kadar siyasiler gereğini yapar" dedi.

Haberin Devamı

Bu sözler devlet içinde Talabani ve Barzani ile görüşme konusunda ciddi bir çatlak mı var sorusuna neden oldu. Ancak bu sorunun sorulacağını önceden düşünen Abdullah Gül, açıklamasında "Bir polemik varmış gibi düşünülmesin" diyerek sözlerinin Büyükanıt'ın sözleriyle karşılaştırılarak bir polemiğe dönüştürülmesi ihtimalini engellemek istedi.

Abdullah Gül'ün konuşmasının tam metni için tıklayın

ASLINDA NE OLDU ANALİZİ

Bütün bu gelişmeleri serinkanlı olarak değerlendirdiğimizde ortaya çıkan sonuç şudur:

Uzun yıllar Talabani ve Barzani ile asker muhatap olmuştu...

Görüşmeler Jandarma Komutanları ve bölgede görev yapan üst düzey komutanlar aracılığıyla yürütülüyordu. Son dönemde Mİt Müsteşarı Emre Taner devreye girmişti.

Taner'in görüşmesi kamuoyunda detalarıyla biliniyor.

Şimdi Dışişleri Bakanı Gül, bölgede diplomatik ve siyasi inisiyatif alma planı doğrultusunda Barzani ve Talabani ile bir görüşme stratejisi geliştiriyor. Önümüzdeki hafta içinde Gül'ün Barzani ile temas etmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı'nın "Asker zaten silahıyla konuşur, O zamana kadar siyasetçinin yapacağı işler vardır" sözünün ardında yatan mesaj ise şu: "Askerle aramızda bir görüş ayrılığı yok. Biz, Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK'nın tasviye edilmesi için diplomasi ve siyaset yolunda sonuna kadar yürüyeceğiz. Eğer buradan sonuç çıkmazsa asker zaten gereğini yapacak"

Haberin Devamı

Büyükanıt'ın "Ben onlarla görüşmem kim görüşürse görüşsün" sözünün ardında yatan mesaj ise şudur:

"Asker artık Talabani ve Barzani ile diplomatik ve siyasi yolda bir görüşme yapmayacaktır"


Aslında ne olduğu sorusunun cevabı bütün bu mesajlar birleştirilince şöyle özetlenebilir:

Hükümet Talabani ve Barzani ile son bir görüşme takvimi geliştirecek. Bu görüşmelerde ciddi uyarılar yapılacak. Ve eğer bu uyarılar sonuç vermezse asker gereğini yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!