Ankara’yı kaybediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ankara’yı kaybediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 00:00

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Dışişleri Komisyonu’nda ele alınan Türkiye raporunun tartışılması sırasında konuşma yapan birçok parlamenter, ‘AB’nin yanlışları yüzünden Türkiye’yi kaybediyoruz’ değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

AP Hıristiyan Demokrat Grubu üyesi Hollandalı Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan raporla ilgili ilk oturum önceki gün Brüksel’de yapıldı. Raportör Oomen Ruijten, Arap Baharını yaşayan birçok ülkenin Türkiye’deki demokratikleşmeye gıpta ile baktığını belirterek, ‘Türkiye’yi kaybetmememiz gerekiyor. AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var ve birlikte çalışmalıyız” dedi.

Parlamenterler, Fransa’daki ‘inkâr’ yasasına yönelik girişimi de eleştirdikleri konuşmalarda, AB’nin Türkiye politikasına tepki gösterdiler. Toplantıdaki bazı konuşmalar şöyle:

Fransız Yeşiller Grubu üyesi KPK Eş Başkanı-Helene Flautre: Türkiye’de AB’ye karşı olumsuz bir tavır söz konusu. Vizeler konusunda atılacak adım, havayı değiştirebilir.

Alman Liberal-Alexander Graf Lambsdorff: Türkiye’de AB’ye olumlu bakış düşüşte ve bununla birlikte reform sürecinde gerileme yaşandı. Yeni bir dinamiğe ihtiyacımız var. AB için 2012 zor bir yıl. Fransa’nın soykırım ile ilgili geçirdiği yasa AB için yapıcı değil.

Haberin Devamı

İspanyol Hıristiyan Demokrat Jose Ignacio Salafranca: Rapor’da 3 konu öne çıkıyor. Birincisi ekonomik büyüme, bu konuyu dikkatle takip etmeliyiz. İki, Türkiye’nin enerji koridorunda yer alması ve üçüncü olarak Arap Baharı sonrası Türkiye’nin bölgedeki rolü.

İtalyan Hristiyan Demokrat-Mario Mauro: Erdoğan hükümeti Araplara ilham kaynağı oldu. AK Parti, Avrupa Halk Partisi’nin gözlemci üyesi olduğuna göre Güney Akdeniz’de yapılacak seçimleri bizim görüşümüzdeki partilerin kazanması gerekir. Türk modeli jeostratejik anlamda Avrupa ile aynı değil, yeni Osmanlı bir vizyonu var.

İngiliz Sosyalist Richard Howitt: Bence Türkiye ile başka başlıklar da açılmalı. Özellikle 23’üncü başlığın açılması ile adli sistem değiştirilmeli. Anayasa, Arap Baharı ve Suriye konusunda Türkiye yapıcı olarak çalışıyor. Avrupa’dan uzaklaşmasına engel olunmalı.

İsveçli Hıristiyan Demokrat Alf Svensson: Türkiye’nin AB açısından güvenlik alanında oynadığı rol önemli. Bu AB için iyi bir durum ama bu kapı kapanabilir.

Belçikalı Sosyalist Veronique De Keyser: Türkiye’nin uluslararası arenada rolü büyüyor. Bölgede demokratik bir rolü var ve ayrıca önemli bir enerji koridorunda bulunuyor. Fakat Türkiye’yle müzakerelerin devamı için hiçbir teşvikte bulunmuyoruz, bu değişmeli.

Haberin Devamı

İngiliz Liberal Graham Watson: Fransa’daki soykırım yasası Türkiye’nin AB sürecine yardımcı olmuyor. Yunanlı arkadaşlarıma hatırlatmak isterim, Türkiye’ye AB’nin önemli meblağ verdiğini düşünüyorlar. Yunanistan’da kişi başına düşen AB kaynaklarının yarısı kadarı bile Türkiye’ye iletilmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!