Ankara ve İzmir arasında Expo savaşı

Güncelleme Tarihi:

Ankara ve İzmir arasında Expo savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2011 13:56

Ankara ile İzmir arasında EXPO savaşı sürüyor. Melih Gökçek "İzmir bu konuda sınıfta kalmıştır. Türkiye'ye ikinci bir mağlubiyet yaşatmaya hakkı yoktur. Aradan çekilsinler" dedi, Aziz Kocaoğlu "EXPO yarışında Ankara’nın çok önündeyiz" sözleriyle cevap verdi. EXPO tartışmaları alevlenince Başbakan da ''Aranızda anlaşın'' talimatı verdi.

Haberin Devamı

KOCAOĞLU'NDAN EXPO YANITI

 

EXPO 2020 için Ankara-İzmir çekişmesi devam ediyor. Başkent’in bünyesinde iki başbakan yardımcısı olmak üzeretoplam 4 bakan bulunmasına rağmen ‘bizi aday gösterin diyen’ kent yönetimine Başbakan Erdoğan, “İki il aranızda anlaşın bana öyle gelin” dedi. Başkent, ‘çocuk’ temasıyla fuara aday olmayı planlarken, başvurusunu 23 Nisan 2011’de yapmayı planlıyor. Böylece fuarın açılış tarihi de 23 Nisan 2020 olacak. Yani TBMM’nin açılışının yani dünyada ilk kez çocuklara armağan edilen bayramın 100. yıldönümü…

 

Haberin Devamı
Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

Kabinenin ağır topları Başbakan Yardımcıları ve Devlet Bakanları Cemil Çiçek ve Ali Babacan ile Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay olmak üzere toplam 4 bakan Ankara Milletvekili. Buna karşın kabinede İzmir’den vekil olan iki bakan bulunuyor: Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül.

 

BİRKAÇ GÜNE SUNACAKLAR

 

Başkent Expo 2020’ye aday gösterilebilmek için Vali Başkanlığında bir Expo Meclisi oluşturdu. Bunun sekreteryasını ise Ankara Sanayi Odası (ASO) üstlendi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, hazırlıklarının devam ettiğini belirtirken adaylık dosyalarını birkaç güne kadar Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını söyledi.

 

İKİ İL DE ADAY GÖSTERİLEBİLİR

 

Bakanlar Kurulu’nun, hangi ilin aday gösterildiğini dair tek maddelik bir kanun tasarısı hazırlaması gerekiyor. Ama hükümet tek bir tercihte bulunmak zorunda değil, Dolayısıyla talep eden iki ili de yani hem Ankara hem de İzmir de aday gösterilebilir.

 

ARANIZDA ANLAŞIN

 

Haberin Devamı

ASO Başkanı Özdebir, Başkent’in adaylığı için Cumhurbaşkanı’yla da Başbakan’la da bir araya geldiğini belirterek, “Başbakan ile üç kez bir araya geldik. En son bir ay önceydi. Bize ‘aranızda anlaşın’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanı ise temamızı çok beğendi” dedi.

 

Özdebir, “Sonuçta O bir Başbakan. İki il arasında tercihte bulunması çok zor. Bu nedenle biz daha iyi çalışarak adaylığı almak istiyoruz” diye konuştu.

 

100 BİN ÇOCUKLU AÇILIŞ

 

Başkan Özdebir, Ankara’nın temasının çocuk olacağını belirtirken, Expo’nun tarihine dikkat çekti. Adaylıklarının kabul edilmesi durumunda başvurularını 23 Nisan 2011’de yapacaklarını anlatan Özdebir, “Kazanırsak böylece fuarın açılış tarihi de 23 Nisan 2023 olacak. Dünyada ilk kez çocuklara bayram olarak hediye edilen bir gün, yani TBMM’nin açılış yıldönümü” dedi. Bu temaya istinaden fuarın açılışını da yurtiçi ve yurtdışından 100 bin çocukla yapmayı planladıklarını söyledi.

 

Haberin Devamı

NEDEN ANKARA?

 

Ankara Sanayi Odası Başkanı’na deniz bağlantısı olmayan bir kent neden aday gösterilsin ve neden seçilsin, diye soruyoruz. İşte Özdebir’in bu soruya yanıtları:

-  Denizi yokmuş, bu devirde gemiyle fuar gezmeğe giden mi var?

-  İzmir sırasını savdı. Çünkü bir kez adaylığı reddedilip, ikinci başvurusunda kazanan yok.

-  Başka kentte hızlı tren yok. Başkent’in Eskişehir, Konya, Sivas, İstanbul hızlı tren hatları var.

-  İzmir kıyıya sıkışmış durumda. Fuar alanı için en az 5 milyon metre kare yer gerekiyor. İzmir’de bu büyüklükte yer bulmak zor. Ankara’nın her yerinde bu miktarda arazi bulunur.

-İzmir’in fuardan yararlanacak komşu sayısı sadece üç. Oysa fuar Ankara’nın yanı sıra 7 komşusunun kalkınmasına katkıda bulunacak.

Haberin Devamı

-Bugüne kadar hep kıyı kentleri kalkınmada öne geçmiş. Ankara’nın aday gösterilmesi İç Anadolu Bölgesi kalkınmasında sinerji yaratacak. Hatta bu Doğu Anadolu Bölgesi’ni de etkileyecek.

- Konaklama imkanı çok daha fazla.

 

ANKARA DA EXPO'NUN PEŞİNDE

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, İzmir'in EXPO konusunda şansı olmadığını iddia etmişti.

İzmir'in EXPO konusunda şansını denediğini, ancak bunu iyi kullanamadığını öne süren Gökçek, şunları kaydetmişti:

“2020 EXPO kesinlikle Ankara'nın hakkıdır ve hakkımız olanı alacağız. İzmir bu konuda sınıfta kalmıştır ve Türkiye'ye ikinci bir mağlubiyet yaşatmaya hakkı yoktur. Aradan çekilsinler. Bunu daha önce denediler ama yarışı Milano'ya kaptırdılar. Sayın Cumhurbaşkanı'nın desteği olmasaydı o kadar da oy alamazlardı. Şimdi sıra kesinlikle bizde. 2020 EXPO'yu almayı çok istiyoruz.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda ülkemizden bir ili seçecek ve sonra gidip yarışacağız. Ankara'nın şansı çok yüksek. 2010 EXPO'yu düzenleyen Shangay'ın Belediye Başkanı Han Zheng benim çok yakın arkadaşım. Geçenler de oradaydık ve Sayın Zheng bana, 'Yeter ki siz EXPO'ya aday olun. Eğer aday olursanız, uluslararası alanda Ankara'nın propagandasını ben yapacağım' dedi. Shangay, iyi bir organizasyonla tüm dünyanın sempatisini kazandı ve bize böyle açık bir desteği var. İzmir'in böyle bir şansı yok. Yeniden aday olmayı düşünmesinler artık. Bu konuda tüm Ankaralılar'ın da desteğini bekliyoruz.”

KOCAOĞLU GÖKÇEK'İ ELEŞTİRMİŞTİ

EXPO'ya ev sahipliği tartışmaları sürerken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, İzmir’in EXPO adaylığı konusunda, “İzmir keyif yaptı, hiç çalışmadı; herkes ayrı telden çaldı” biçimindeki ifadelerinin “bir belediye başkanına yakışmadığını” kaydetmişti. İzmir’in, geleceğini şekillendirecek önemli bir proje olarak gördüğü ve benimsediği EXPO yolculuğuna kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan Kocaoğlu, şunları kaydetmişti:

“2015 yılında yapılacak EXPO organizasyonu adaylığı çerçevesinde İzmir’in ve İzmirlilerin verdiği büyük mücadeleyi, özverili çalışmalarını, Sayın Cumhurbaşkanı ve Hükümet’in desteğiyle yapılanları yok sayarak ‘İzmir keyif yaptı, hiç çalışmadı; herkes ayrı telden çaldı’ türünden söylemlerle ortaya çıkmak, neresinden bakarsanız bakın, bir belediye başkanına yakışacak sözler değildir. Ben bu sözleri, EXPO sürecinde kenti ve ülkesi için geceli-gündüzlü çalışan İzmir’deki tüm resmi ve sivil toplum örgütü yöneticilerine, Dişişleri mensuplarına, sanayici ve işadamlarına, fahri konsoloslara ve İzmir halkına saygısızlık olarak nitelendiriyorum.

İzmir, geleceğini şekillendirecek önemli bir proje olarak gördüğü ve benimsediği EXPO yolculuğuna devam edecektir; bu konuda kararlıdır.İzmir, EXPO delegasyonu tarafından tanınmış ve çok yakından bilinen bir kenttir.İzmir Büyükşehir Belediyesi, Shangai’daki 2010 büyük EXPO etkinliğinde açtığı stantla, tam 6 ay boyunca, kentimizin 2020 adaylığına ilişkin çok önemli bir tanıtım hamlesi gerçekleştirmiştir.İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin EXPO 2020 adaylığı konusundaki temenni kararı, iktidarıyla muhalefetiyle tüm partilerimizden büyük destek görmüştür.Benzer içerikte bir karar, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından da alınmıştır.İzmir iş dünyası ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu, geçtiğimiz yaz aylarında Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Başbakan’a birer mektup göndererek EXPO 2020 adaylığı konusundaki kararlılığın altını çizmiştir.Aynı İzmir, adaylık sürecinde dünyanın dört bir köşesine heyetler göndererek, EXPO delegelerini ağırlayarak ciddi lobi çalışmaları yapmıştır. Yaptığımız bu çalışmaların dökümü, Dışişleri Bakanlığı arşivlerinde de mevcuttur. Türkçe’de çok sevdiğimiz bir söz var: ‘Erken kalkan yol alır’ diye…

Biz İzmir olarak, EXPO yarışında Ankara’nın çok önündeyiz. 2015 oylamasının yapıldığı günden itibaren, sanki bu yarışı hiç kaybetmemiş gibi çalışmakta ve inanmaktayız. 2020’ye ilişkin planlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her fırsatta çıkıp konuşmak, zihinleri bulandırmaya ve insanları karşı karşıya getirmeye çalışmak yerine, sağlam ve emin adımlarla hedefe doğru ilerlemeyi tercih ediyoruz. Polemiklerin ve söylem kirliliğinin içine girmemeye özen gösteriyoruz.Ankara’ya ve Sayın Gökçek’e tavsiyemiz,  kendilerine başka bir uluslararası etkinlik bulup onun üzerine yoğunlaşmalarıdır. Böyle bir durumda, en büyük destekçilerinin, İzmir ve İzmirliler olacağına yürekten inanmalarını istiyorum.”

VALİ KIRAÇ: GEÇİCİ BİR KURUL OLUŞTURDUK

 Ankara ve İzmir arasında başlayan EXPO savaşında son açıklama İzmir Valisi Cahit Kıraç'tan geldi. Kıraç İzmir'in EXPO 2020 adaylığına ilişkin hazırlıkları kamuoyuyla paylaşmak amacıyla geçici bir düzenleme kurulu oluşturduklarını, adaylıkla ilgili hangi süreci takip edeceklerini yarın görüşeceklerini bildirdi.

Vali Kıraç, İl Dernekler Müdürlüğü'nün aşure dağıtım töreninde gazetecilerin EXPO'ya ilişkin sorusu üzerine, EXPO 2020'ye kazanımlarla birlikte
gidilmesi gerektiğini ifade etti.

EXPO'yu organize eden Uluslararası Sergiler Bürosu'nun henüz çağrı yapmadığını, adayların çağrıdan sonra müracaat edeceğini belirten Kıraç, “Hazırlıkları kamuoyuyla paylaşmak adına geçici bir düzenleme kurulu oluşturduk. Adaylıkla ilgili hangi süreci takip edeceğimizi kurulun yarın yapacağı toplantıda görüşeceğiz. Kurulda İzmir'in kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşlarının liderleri yer alıyor”dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!