Ankara ve İstanbul'da Cuma namazı saat kaçta? Tüm illerin Cuma namazı saatleri

Güncelleme Tarihi:

Ankara ve İstanbulda Cuma namazı saat kaçta Tüm illerin Cuma namazı saatleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2019 11:37

Cuma namazı saat kaçta sorusuna göre Ankara, İstanbul ve diğer illerde camilere doğru harekete geçecek olan vatandaşlar, internet üzerinden konuyla ilgili detayları araştırıyor. İşte, Ankara, İstanbul ve tüm illerin Cuma namazı saati ile birlikte Diyanet İşleri Başkanlığından alınan bazı bilgiler

Haberin Devamı

Ankara ve İstanbul'da Cuma namazı saati hakkında bilgi edinmek isteyen birçok vatandaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgileri araştırmaya başladı. Ankara, İstanbul ve diğer tüm illerde Cuma namazının saat kaçta kılınacağını öğrenerek Cuma hazırlıklarına başlayacak olan vatandaşlar, internet üzerinden cevap arıyor. Peki, Ankara, İstanbul ve diğer tüm illerde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte, Diyanet'ten alınan o bilgiler

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

Cuma namazı için saat bilgileri yayımlandı.

Cuma namazı bugün Ankara'da 12.52, İstanbul'da ise 13.07'de kılınabilecek. 

DİĞER TÜM İLLERİN CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur. Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınagelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.

Haberin Devamı

CUMA NAMAZININ SAHİH OLMASI İÇİN ŞEHİRDE KILINMASI ŞART MIDIR?

İslam bilginleri cuma kılınacak yerin şehir veya şehir hükmünde bir yerleşim birimi olmasını şart koşmuşlardır. Bu hüküm Hz. Peygamberin (s.a.s.), şehir veya şehir hükmündeki bir yerin dışında Cuma namazının kılınmayacağına dair hadisine dayanmaktadır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 179). Kaynaklarda geçen bu şehir şartının günümüzde, büyük veya küçük yerleşim birimi olarak anlaşılması gerekir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), ilk cuma namazını, Mekke’den Medine’ye hicreti esnasında Salim b. Avf oğullarının ikamet ettiği Rânûnâ adı verilen bir vadide kıldırmıştır (İbn Hişâm, es-Sîre, I, 494).

Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir yerleşim biriminde, sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazı kılmak farzdır.” (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255) buyurmuştur. Buna göre, farzı eda edecek sayıda cemaatin bulunduğu köy, belde, şehir gibi büyük veya küçük tüm yerleşim birimlerinde kılınan cuma namazı sahihtir. Şu kadar var ki, nerede kılınırsa kılınsın dinen yetkili mercilerden izin alınması gerekir.

Haberin Devamı

CUMA NAMAZINA 3 KEZ GİTMEYENİN NİKAHI DÜŞER Mİ?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler.

Cuma namazını terk edenlere yönelik tehditkâr ifadeler taşıyan hadisler, Cumanın önemini vurgulamak ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildirmek amacını taşırlar. Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cuma, 40); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd, Salât, 212).

Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!