Ankara’dan Esad’a reform şansı

Güncelleme Tarihi:

Ankara’dan Esad’a reform şansı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2011 00:00

Mısır ve Libya’da reforma direnen liderler Mübarek ve Kaddafi’ye “çekil” çağrısı yapan Ankara, Suriye konusunda, bir süre daha temkinli bir tavır izleme eğiliminde.

Haberin Devamı

Hükümet, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a yönelik uyarıların dozuna karar vermek için Esad’ın yarın açıklamayı taahhüt ettiği yerel yönetimler reform paketini bekliyor. Paket Türkiye’nin de bilgisi dahilinde hazırlandı.
Esad ile kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerden Ankara’nın çıkardığı sonuç şöyle özetleniyor: “Esad reform konusunda istekli ve samimi ancak devlet sistemini bütünüyle kontrol edemiyor.”
Suriye’deki çatışmaların Türkiye’yi de yakından etkileyecek bölgesel bir boyut almasından kaygı duyan Ankara, Cumhurbaşkanı Esad’ı çözüme zorlayarak krizin daha da derinleşmesini önlemeyi hedefliyor.

‘ Suriye’nin danışmanıyım’

Edinilen bilgilere göre Davutoğlu’nun Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile 6 Nisan’da 3 saat süren görüşmesinde ilginç diyaloglara sahne oldu. Davutoğlu sözlerine “Beni bir Türk bakan olarak değil, Suriyeli kabul edin, danışmanınız farz edin” diyerek başladı ve AK Parti hükümetinin ekonomi için hazırladığı “Acil Eylem Planı”ndan da örnekler vererek, Suriye’de reform için atılması gereken adımları anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!