Ankara’da tank savaşı

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da tank savaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ankara'da 3'üncüsü düzenlenen Savunma Sanayii ve Sivil Havacılık Fuarı'nda, silah üreticileri, Türkiye'ye son teknoloji ürünlerini satmak için kıran kırana yarıştılar.

Kara Kuvvetleri'nin yeni nesil tank gereksinimini bilen tank üreticileri ‘3’üncü Uluslararası Savunma Sanayii ve Sivil Havacılık Fuarı'nda görücüye çıktı. Yaklaşık 5 milyar dolarlık projeye talip olan Fransız, ABD ve Rus firmaları, kıran kırana mücadele veriyor. Fransızlar (Leclerc), Ruslar (T 84) ve ABD ise (Abrams) tanklarını fuara getirerek ‘tank pastasından’ pay kapmaya çalışıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde halen M-60, M48A5-T2 ve Leopard tankları bulunuyor. Ancak Türkiye, önce 1000 adet daha sonra bin 500 adet olmak üzere iki parti içinde en son teknoloji ürünü 2 bin 500 tanka sahip olmak istiyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Türkiye'de ortak üretim için Almanya, İngiltere, ABD, Rusya ve Fransa'dan bilgi istedi. Gelen bilgiler ışığında firmalara ‘Teklife çağrı mektubu’ gönderilecek. Bu aşamadan sonra ihaleye çıkılacak.

FUARIN İKİNCİ YILDIZI

Fuarın ikinci göze batan silahları ise saldırı helikopterleri oldu. PKK ile mücadelede çok etkin bir silah olan saldırı helikopterleri konusunda Türkiye'nin ihtiyacını bilen Fransız-Alman ortaklığı olan Eurocopter Firması, 2001 Yılı'nda alıcılara teslim edilecek Tiger helikopterini fuarda sergiledi. Helikoptere muhteşem bir gösteri yaptıran Eurocopter, yetkilileri etkilemeye çalıştı. Türkiye 146 adet saldırı helikopterini yine ortak üretmek için uğraş veriyor. Projenin Türkiye'ye maliyetinin 3 milyar dolar olması bekleniyor. Fuara büyük ilgi gösteren Ruslar, şimdiye kadar ürettikleri en büyük nakliye helikopteri Mi-26'yı da görücüye çıkardılar. Mi-26'lar dev yapısına rağmen yaptığı manevralarla beğeni topladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!