Ankara’da bir büro açacağız

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da bir büro açacağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un ve yerel yönetimin sorunlarını ilgili bakanlara iletmek ve hükümet desteği sağlamak üzere perşembe günü Ankara’ya giden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, gezisini Hürriyet’e değerlendirdi. Peşpeşe yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Gürtuna, önümüzdeki günlerde bir kez daha Ankara'ya gideceğini Başbakan Bülent Ecevit ve İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ile de görüşeceğini söyledi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’da bir büro açacağını belirten Gürtuna, ‘‘Büro sayesinde Ankara ile iyi ilişki kurup, işlerimizi, danışmanlarımızla hem bakanlıklar nezdinde, hem de Meclis nezdinde tekip edebileceğiz’’ diyen Gürtuna Ankara Gezisi’nin sonuçlarını Hürriyet’e değerlendirirken şunları söyledi:

‘‘Ankara’ya ziyaretimizin esas gayesi, öncelikle seçilmiş olan sayın başbakan yardımcılarını, bakanları ziyaret ve onları tebrik etmek, görevlerinde başarılar dilemek, aynı zamanda gelecekteki işbirliğinin temellerini atmaktı. Öncelikle sayın başbakan yardımcılarını ziyaret ettik. Akabinde Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, Maliye Bakanı Sümer Oral, Başbakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, TBMM Başkanı Sayın Yıldırım Akbulut ile görüştük. Ayrıca bütün İstanbul milletvekilleriyle topluca görüştük. Onlarla bir tanışma toplantısı oldu.

Yapmak istediğimiz İstanbul’un ve yerel yönetimlerin ana konusunun ne olduğunu iletmekti. Hep gündeme para geliyor son günlerde. Bizim esas iletmek istediğimiz konu para olayı değildi. Biz sistemin çalışmasını arzu ediyoruz. Nedir o? Yerel Yönetim kendi kararını verebilsin. Kendi kaynaklarını oluştarabilsin. Yapmak istediği projeler için fon oluşturabilsin. Kendi kaynaklarını tayin ve tespit imkanı verilsin. Bununla beraber, üzerimizde bir yük olan devasa projelerin ya yapımı üstlensin, ya da bize o anlamda bütçeden kaynak tahsisi yapsın veya kendi kaynağımızı oluşturma imkanı versin. Bununla beraber biz yap-işlet-devret sisteminin mutlaka çalıştırılmasını arzu ediyoruz. Yap-işlet-devret sistemiyle hem yurtdışından döviz girdisi sağlanacak, hem bir eser gerçekleştirilecek, hem ciddi anlamda bir yatırım oluşturulacağı için işsizliğe de önemli bir çare olacaktır.

Raylı sisteme yeşil ışık

Bununla beraber düşündüğümüz bazı müşahhas konuların sayın bakanlara intikali oldu. 0-1 üzerindeki raylı sistem için sayın Bayındırlık Bakanı’na, banliyölerin belediyeye devri için sayın Ulaştırma Bakanı’na konuyu ilettik. İkisi de çok sıcak yaklaştılar. Mali düzenleme için sayın Maliye Bakanı olaya sıcak yaklaştı. Sayın Hüsamettin Özkan ve Sayın Devlet Bahçeli gerekenin yapılacağını söylediler. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersümer, yardımcı olacaklarını ifade ettiler. TBMM Başkanımız bize yeni Mahalli İdareler Kanunu’nun çıkmasında, yerel yönetimlerde yeniden yapılanma konusunda gerekli her türlü yardımı yapacağını ifade buyurdular. Kadük hale gelmiş olan kanun taslağının tekrar gündeme gelmesi için uğraşacağız. Bütün partilerin mutabakatını arayacağız bu anlamda. Özellikle yerel yönetimlerin ruhunu oraya yansımasını arzu edeceğiz. Yani görünürde sırf laf olsun tarzında bir reform hareketi olmasının ötesinde, ciddi anlamda yeni bir ruhu, yeni bir yapılanmayı getirecek bir kanun olarak Meclis’in yeni döneminde gündemine gelmesini arzu ediyoruz. Sayın Meclis Başkanımız’a da bu konuda şükran borçluyuz. Çok yakın ilgi gösterdiler.

Her partiden bütün İstanbul milletvekillerimiz bir araya geldiler. Onlarla tanıştık. Onlar da kendi aralarında ilk defa tanışıyorlarmış. Bize bu konuda teşekkür ettiler. Kendilerdini İstanbul’u tanıtmak, problemlerini anlatmak için İstanbul'a davet ettik. Milletvekillerimizin belediyemizle daha rahat diyaloğunu sağlamak, onlara yardımcı olmak istiyoruz. Yeniden yapılanmada, Mahalle İdareler Kanunu ’nda, gerekse bir takım engellerin aşılması konusnda onlardan da katkı rica ediyoruz. Bütün gayemiz bu sistemin çalışmasını sağlamak. İşte bu konuda bu gezinin faydalı olduğuna inanıyorum.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!