Ankara Adliyesi'nde 'at ve eşek eti' skandalı

Güncelleme Tarihi:

Ankara Adliyesinde at ve eşek eti skandalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2006 16:33

Ankara Adalet Sarayı yemekhanesinde "at eti paniği"...Yemekhane personelinin şüphesi üzerine depoda bulunan etler tahlil yapılması için Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Müdürlüğü'ne gönderildi. Yapılan ilk laboratuar incelemesinde etlerin sağlığa zararlı, “tek tırnaklı hayvan” eti olduğu tespit edildi. Ancak firma sahibinin itirazı üzerine yapılan ikinci incelemede bu kez de laboratuardan “serolojik muayene sonuçlarına göre numunelerin sığır eti olduğunun belirlendiği” şeklinde bir rapor çıktı.

Haberin Devamı

Şüphe üzerine depoda bulunan etler tahlil yapılması için Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Müdürlüğü'ne gönderildi. Yapılan ilk laboratuar incelemesinde etlerin sağlığa zararlı, “tek tırnaklı hayvan” eti olduğu tespit edildi. Bunun üzerine yapılan soruşturmada, Ankara Adalet Sarayı Yemekhanesi'ne et satan firmanın yetkilisi Ali Fuat Seçkin gözaltına alındı.

Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel İldeniz, Seçkin'i “halk sağlığını tehlikeye sokacak gıda sağlamak ve satmak” suçundan tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti. Ankara Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan Seçkin, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Adliyeye et veren firma temsilcisi, “at ve eşek eti” sattığı iddiasıyla tutuklandı. Adliye personelinin 4 aydır söz konusu firmanın ürünlerini yediği bildirildi.

Haberin Devamı

İKİNCİ İNCELEME SONUCU:"TEK TIRNAKLI HAYVAN ETİ DEĞİL"

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel İldeniz, Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Müdürlüğü'nün etlerin, “tek tırnaklı hayvan eti” olduğu yönündeki raporuna, etleri satan firma yetkilisinin itirazı üzerine, yeniden iki numuneyi tahlil yapılması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdi.

Enstitü, tahlil sonuçlarına ilişkin raporunu hazırlayarak, savcılığa gönderdi.

Raporda, numunelerde, “tek tırnaklı hayvan eti ve domuz eti” tespit edilemediği belirtildi. Raporda, “yapılan serolojik muayene sonuçlarına göre numunelerin sığır eti olduğunun belirlendiği” bildirildi.

Savcılık, Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Müdürlüğü ile Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü raporlarındaki çelişkili durum nedeniyle yeni bir tahlil daha yaptırılmasını kararlaştırdı. Tahlilin Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde ya da İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nda yapılabileceği belirtildi.

“4 AYDIR AYNI FİRMADAN ET ALINIYOR”

Yemekhaneden sorumlu Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Özten, yemekhane personelinin şüphesi üzerine incelemeye gönderilen etlerin “tek tırnaklı hayvan” olarak bilinen “at ve eşek” eti olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Firma yetkililerinin, Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Müdürlüğü'nün yaptığı inceleme sonunda hazırladığı rapora itiraz ettiklerini belirten Özten, bunun üzerine yeni bir tahlil yaptırmak için etlerin Ankara Tarım İl Müdürlüğü Veteriner Şubesi'ne gönderildiğini ve buradan gelecek raporu beklediklerini kaydetti.

Özten, adliye yemekhanesine 4 aydır söz konusu firmanın et verdiğini belirterek, bu firmanın Sincan'da bulunan kombina tesislerinde de incelemenin başlatıldığını bildirdi.

BAZI ADLİYE PERSONELİ YEMEKHANEYE GİRMEDİ

Sağlığa zararlı etlerin adliye yemekhanesine kullanıldığı iddiasının duyulması üzerine bazı adliye personeli yemekhaneye girmedi. İddialar üzerine Büro Emekçileri Sendikası İşyeri Temsilciliği, yemekhaneyi boykot kararı aldı. Yemekhane önünde toplanan sendika üyeleri, olayın sorumluları hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!