Merkel'in partisine ağır darbe

Güncelleme Tarihi:

Merkelin partisine ağır darbe
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 11:28

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU), Pazar günü Hamburg’da yapılan eyalet seçimlerinde, muhalefet Sosyal Demokratlar karşında ağır bir yenilgiye uğradı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

Alınan ön sonuçlara göre, Merkel’in adayı Christoph Ahlhaus, valilik yarışında büyük darbe alarak, bütün eyaletlerin başkanlığına eşit olan makam için şansını kaybetti.

 

Diğer yandan CDU’nun, 2008 yılında Hamburg’daki oy oranı yüzde 42’yken, son seçimlerde partiye verilen desteğin yüzde 21’e gerilediği görüldü.

 

Sosyal Demokratlar ise en son seçimlerde yüzde 34 olan oy oranlarını yüzde 50’ye çıkardı. Eğer seçim sonuçlarında mevcut tablo değişmezse, Sosyal Demokratlar Hamburg’u koalisyon hükümeti kurulmaksızın yönetebilecek.

Haberin Devamı

 

Bu yıl yapılacak yedi eyalet seçiminden ilkinden başları önde çıkan CDU, sonuçları fazla önemsememeye çalıştı. Parti yetkilisi Ekhard von Klaeden, “Bu sonuçlar federal seviyede önem taşımıyor… Hamburg halkı tamamen yerel sorunlarla meşgul durumda” dedi.

 

Öte yandan, CDU’nun koalisyon ortağı Özgür Demokratlar, bir önceki seçimlerde yüzde 4.8 olan oy oranını yüzde 6.5’e çıkardı ve bölgesel yasamaya dahil olabilmek için aşılması gereken yüzde 5 barajını geçti. Analistler, bu sonuçla Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin liderliğini yaptığı partinin kaybettiği desteği yavaş yavaş kazanabileceğini belirtti.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!