Andy Warhol sergisine 13 trilyonluk sigorta

Güncelleme Tarihi:

Andy Warhol sergisine 13 trilyonluk sigorta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2001 02:01

Amerikan pop kültürünün en önemli temsilcisi olarak kabul edilen Andy Warhol'un özgün eserlerinden oluşan sergi önceki akşam Galatasaray'daki Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde açıldı.

ABD'nin milenyum etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ve bütün dünyada dolaşan sergideki orijinal eserlerin sigorta bedelinin 9 milyon dolar (yaklaşık 13 trilyon lira) olduğu açıklandı.

20. yüzyılın ikinci yarısına sıradışı kişiliğiyle damgasını vuran Warhol'un sergisinde yer alan eserler Pittsburg Andy Warhol Müzesi'nden alındı.

Sergide, Warhol'un 1930'larda moda dergilerine yaptığı ilüstrasyonlardan başlayarak, kedi ve melek çizimleri, Coca-Cola, Campbell's Konserve Çorbaları, Elektrikli Sandelye, Dolar İşareti, Marilyn Monroe gibi çok bilinen serigrafik resimlerinin yanı sıra Andy Warhol'u ve eserlerini tanıtan bir belgesel de gösteriliyor. Ayrıca sergi süresince Warhol'un filmlerinden örnekler de videodan izleyiciye gösterilecek. Ünü ABD'den dünyaya yayılmış Pop Art'ın en önemli temsilcisi Andy Warhol (1928-1987) öncelikle tüketim kültürünün belli başlı ögelerini konu aldığı yapıtlarıyla tanınıyor.

DÜNYAYI DOLAŞIYOR

İlk olarak Ocak 2000'de Kazakistan Almaata'da açılan sergi, Kiev, Budapeşte, Selanik, St. Petersburg, Bratislava ve Moskova'da Puşkin Devlet Müzesi'nden sonra İstanbul'a geldi. Sergi, Eylül 2001'de Zagreb'te, Kasım'da ise Ljubliana'da açılacak. 28 Ağustos tarihine kadar açık kalacak olan serginin önceki akşam yapılan açılışana ilgi oldukça büyüktü. Yetkililer bunun, Kazım Taşkent Salonu'nda şimdiye kadar yaptıkları en kalabalık sergi açılışı olduğunu belirttiler.

Andy Warhol sergisi nedeniyle Galatasaray Meydanı'ndaki panolara bir de Pop Art'ın ne olduğu ve Warhol'dan sonra nasıl geliştiğini gösteren bir ek sergi hazırlandı. Caddeden gelip geçenlerin ilgi gösterdiği sergide yer alan çıplak kadın afişi ise Beyoğlu Belediyesi'ne şikayet edildi.

BU DA SANAT MI?

1950'lerin ortalarında bir arayış olarak başlayan, 1960'larda sarsıcılığının doruk noktasını yaşayan, 1970'lerde kurumsallaşan Pop Art, Londra ve New York'ta aşağı yukarı eşzamanlı olarak ortaya çıktı. Neyin sanat olduğu, neyin olmadığı konusunda o zamana dek geçerli olan yargıları alt üst etmeyi, bir renk cümbüşü yaratmayı, kitle kültüründen alınma imgeleri, kitle üretimi teknikleriyle işleyip yeniden kitlelere sunmayı hedefleyen bir grup sanatçının projesiydi Pop Art. Bu sergi, 'Bu da sanat mı?' sorusunu hep sordurmuş, zaten başından beri de bu soruyu sordurmayı amaçlamış bir akımı; çıkış noktalarını, temellerini, klasik ve olgunluk çağını, bıraktığı mirası toplu biçimde ele alarak anımsatmak istiyor.

ANDY WARHOL KİMDİR?

Amerika'nın sanayi şehri Pittsburgh'da, yoksul Polonyalı bir anne babadan 1928 yılında dünyaya gelen Andy Warhol, soyadı gibi (eski soyadı Warhola'ydı) çevresini de değiştirdi. Annesi Julia, oğlunun yeteneklerini erken yaşta fark ederek onu sanat kurslarına gönderdi ve üniversitede sanat okumasını sağladı. New York'ta Glamour, Harper's Bazaar gibi dergilerde grafiker olarak çalıştı. 1960'larda çizdiği Coca Cola, Campbell's Konserve Çorbaları'yla Amerikan Pop Art'ın öncüsü oldu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!