Anayasa taslağında Haşimi düzenlemesi

Güncelleme Tarihi:

Anayasa taslağında Haşimi düzenlemesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2012 22:33

Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde kurulan iki alt komisyon, çevre ve sığınma hakkıyla ilgili yeni maddeler üzerinde anlaştı.

Haberin Devamı

İnsan hakları alanında üçüncü kuşak haklar arasında sayılan “Sığınma hakkı” ilk kez düzenleniyor. AK Parti’nin daha önce komisyona sunduğu metin son gelişmeler çerçevesinde revize edildi. Irak’ta idama mahkûm edilen Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi’yi ilgilendiren bir hüküm taslağa eklendi. Buna göre “İadesi durumunda ölüm cezası, işkence ve kötü muameleye maruz kalma riski bulunanların sınırdışı edilemeyeceği” hükme bağlandı. Yeni Anayasa’da yakın bir gelecekte TBMM’den çıkıp uygulamaya konabilirse Haşimi doğrudan anayasal güvenceden yararlanarak Türkiye’de kalmaya devam edebilecek.

Özgürlükçü yorum ilkesi

Yazım komisyonu, temel hak ve hürriyetler sınırlandırılmasıyla ilgili şartları düzenlerken, bu konuda hürriyetlerin esas alınacağı, tereddüt halinde “hürriyet lehine yorum yapılacağı” ilkesini benimsedi.

Haberin Devamı

GDO’ya engel mi?

Çevre hakkıyla ilgili maddede “Herkes doğal beslenme hakkına sahiptir” ifadesi kabul edildi. Bu ilkenin gelecekte “genetiği değiştirilmiş gıdalar (GDO)” ile hormonlu gıdalarla ilgili sınırlama getirip getirmeyeceği uygulamalarda görülebilecek. CHP’nin nükleer santral ve HES gibi çevreyi doğrudan ilgilendiren projelerin uygulamasından önce yöre halkına danışılması önerisinde ise uzlaşma sağlanamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!