Anayasa paketinde sürpriz değişiklik

Güncelleme Tarihi:

Anayasa paketinde sürpriz değişiklik
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2010 00:00

AK Parti, HSYK’da Meclis ısrarından vazgeçiyor
Parti kapatmaya “Venedik Kriteri” geliyor
Memura grev hakkı da paketten çıkarıldı

ANAYASA paketine son şeklini veren AK Parti, HSYK’ya Meclis ve Bakanlar Kurulu’nun üye seçmesi ısrarından vazgeçerken, Cumhurbaşkanı’nın üye kontenjanını artırdı. Parti kapatmaya da “Venedik Kriteri” geliyor. Anayasa paketi, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in ve Anayasa hukukçularıyla dün yapılan toplantıda ele alındı. Toplantıda pakette sürpriz değişikliklere gidildi.

HSYK’ya üye seçimi sürprizi

Buna göre, HSYK’nın üye sayısı 21 olarak belirlendi. HSYK’ya Meclis ve Bakanlar Kurulu’nun üye seçmesinden vazgeçildi. Cumhurbaşkanı’nın 3 üyelik kontenjanı ise 4’e çıkarıldı. Adalet Bakanı ve Müsteşarı dışında kalan 15 üye Yargıtay, Danıştay ile kürsü hakim ve savcıları arasından seçilecek. Kürsü hakim ve savcılarından ise birinci sınıfa ayrılmış olanlar arasından HSYK’ya üye seçimi planlanıyor. Kürsü hakim ve savcıları arasından yapılacak seçimde ise isteyenlerin aday olması ve seçimin de illerde kurulacak seçim sandıkları yoluyla yapılması görüşü öne çıktı.

Kapatmaya Venedik Kriteri

Parti kapatmayı zorlaştıran düzenlemede de önemli bir değişikliğe gidilerek, kapatma konusunda terör ve şiddet koşulu içeren “Venedik Kriterleri”nin getirilmesi benimsendi. Başsavcı dava açabilmek için Meclis’ten izin almayacak. Ancak dava açılabilmesi için partiden suç işleyenler için kesinleşmiş mahkumiyet hükmü aranması koşulu getiriliyor. Partinin kapatılması yerine suç işleyen partililerin cezalandırılması görüşü de ağır basıyor.

Grev hakkı paketten çıktı

Pakette bir başka sürpriz de, başından beri üzerinde çalışılan memura grev hakkı konusunda yaşandı. Bu konudaki düzenleme paketten çıktı. Bu değişikliğin, memur ve işçilerin “çalışanlar” olarak tanımlanacağı personel reformu gerçekleştirilinceye kadar ertelenmesi gündeme geldi. AK Partili hukukçu bir kurmay, “İşçilerin grevli toplu sözleşme hakkı var. Ama işverenin de lokavt hakkı var. Şimdi memura grev hakkı verilirken, işveren konumundaki devlete de lokavt hakkı verilebilecek mi? Böyle bir şey, bugünkü personel rejimiyle kamuda mümkün olabilecek mi? Olamayacağı sonucuna vardık. O nedenle bu değişiklik paketten çıkacak” bilgisini verdi.

Dokunulmazlık düzenlemesi

“Parlamenter sistemi işlemez hale getireceği” gerekçesiyle milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili değişiklikten de vazgeçilirken, askere sivil yargı yolunu açan değişiklik pakette yer aldı. HSYK kararları ile YAŞ ihraçlarına da yargı denetimi getirilmesi planlanıyor.

Muhalefete bugün gidebilir

AK Parti kurmayları dün çalışırken, parti yönetimi de Anayasa değişikliğinin Meclis’e sunulması için gerekli 110 imzayı topladı. Paketin muhalefete bugün iletilebileceği ancak hafta başına da kalabileceği belirtildi. AK Partili bir kurmay, “Bugün de çalışabiliriz. Son şeklini Sayın Başbakan ile bir kez daha gözden geçirdikten sonra muhalefete iletip, kamuoyuna da açıklayacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!